Licht in de duisternis
De opkomst van de straatlantaarn

Jan van der Heyden
Om het de boeven wat minder gemakkelijk te maken, gaf de Amsterdamse stadsbestuurder en uitvinder Jan van der Heyden (1637-1712) in de zeventiende eeuw opdracht om straatverlichting te ontwerpen. Voor de door hem geïnitieerde straatverlichting werd raapolie gebruikt. De raapoliebrander bestond uit een pitje, ook wel snotneusje genoemd, dat dreef in een bad van raapolie. Aan het begin van de avond, voor het donker werd, liep een man door de stad om de lantaarns met de hand te ontsteken.Steenkoolgas

Rond 1825 werden in Rotterdam en Amsterdam de eerste fabrieken in Nederland gebouwd voor de productie van gas, dat werd onttrokken uit steenkool. In feite waren dit de eerste nutsbedrijven en voorlopers van de moderne energiemaatschappijen. Het in deze fabrieken gemaakte gas werd voornamelijk gebruikt voor de verlichting van steden.
Elektrisch licht
Thomas Edison (1847-1931) heeft tijdens zijn leven meer dan duizend uitvindingen gedaan. De belangrijkste zijn de grammofoon, de film, de microfoon, het meerlijnige telegraaftoestel, de telefoonzender.en de gloeilamp. Na de uitvinding van de elektrische lamp veranderde alles.Tot Thomas Edison de gloeilamp ontdekte, moest men iets verbranden om licht te krijgen. Dat is niet het geval bij een elektrische gloeilamp; daarin wordt een draad zodanig verhit, dat hij gaat gloeien zonder onmiddellijk te verbranden. De gloeidraad van een gloeilamp moet zich in een luchtledige ruimte bevinden. Doordat er geen zuurstof is kan de gloeidraad niet verbranden.
In 1891 startte de familie Philips met de productie van gloeilampen. Enkele jaren later werd door Philips een begin gemaakt met de internationale marktbewerking. Anton Philips reisde heel Europa af om gloeilampen te verkopen. In 1900 was Philips al een van de grootste gloeilampenfabrieken van het Europese vasteland.
Rond 1920 waren de meeste Nederlandse woningen voorzien van elektra. Gas werd niet langer voor verlichting gebruikt; niet alleen op straat, maar ook in de huishoudens werden gas- en olielampen vervangen door elektrisch licht.
Bewustzijn

In de jaren negentig kreeg de Nederlandse overheid oog voor dit probleem. De provincie Gelderland zag in dat licht, naast geluid, een belangrijke hinderbron voor mens en dier was. De provincie Gelderland begon met een stimuleringsproject onder de titel 'De Veluwe donker en stil', dat tot doel had de gestaag toenemende licht- en geluidsbelasting tot staan te brengen. Naast educatie en stimulering van initiatieven of projecten die leiden tot minder licht op de Veluwe, vond deze gedachte ook haar weerslag in het ruimtelijk beleid in de streek- en bestemmingsplannen. De straatverlichting op de A50 tussen Apeldoorn en Arnhem werd buiten werking gesteld, waardoor de weg nu alleen beschenen wordt door koplampen van voortrazende auto's.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief staan veel tips en wetenswaardigheden over geschiedenis en cultuur waar u echt iets aan heeft. Lees Door de Nederlandse Geschiedenis en Leven in de delta als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederland.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Door de Nederlandse geschiedenis

Door de Nederlandse geschiedenis
Lees verder: meer geschiedenis
Hoofdpagina GeschiedenisLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Nederland

Leven in de delta
Nederlandse Kastelen

Nederlandse kastelen
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.