Forum Romanum
Centrum van Romeinse macht

Foto Ruud van Capelleveen: Forum Romanum
Tweeduizend jaar geleden moet het Forum Romanum in Rome er imposant uitgezien hebben. Het Forum Romanum was het centrum van het oude Rome. Hier stonden de prachtigste gebouwen van de Romeinen: openbare gebouwen, tempels en gedenktekens.Monumentaal
"Zij waren er bijna ordeloos neergezet en de verschillende hoeken, bouwvormen en stijlen vormden een combinatie die even schilderachtig als overweldigend monumentaal was," schreef Peter Kidson.Het Forum Romanum werd gebouwd in een voormalig moerasgebied. In de tijd van de Etrusken slaagde men er in om het water weg te voeren en kon men met de bouw in dit deel van Rome beginnen.
Ontstaansgeschiedenis
Rond vijfhonderd voor Christus, aan het begin van de Republikeinse tijd verschenen de eerste monumentale bouwwerken op het Forum Romanum. De Tempel van Saturnus werd gebouwd in 484 voor Christus. Hierna bouwden de Romeinen de Tempel van Castor en Pollux. Tussen deze belangrijke gebouwen vestigden zich allerlei ambachtelijke bedrijven, maar deze ambachtslieden verdwenen al snel. Zij maakten plaats voor bankiers en andere belangrijke Romeinse burgers. Oude gebouwen werden afgebroken en nieuwe fraaiere tempels, huizen en openbare gebouwen verrezen. Het Forum Romanum is organisch ontstaan en niet volgens een vooropgezet plan.Julius Caesar
Julius Caesar zorgde voor een flinke uitbreiding van het Forum Romanum. Hij was de opdrachtgever van de Basilica Julia, het vervangende gebouw voor de Basilica Sempronia, en bouwde een nieuw forum aan de noordelijke zijde, toen het Forum Romanum te klein werd. Hier situeerde Julius Caesar de Curia Julia. De Curia Julia was een nieuw senaatsgebouw. De oude senaat was tijdens de rellen in het jaar 52 voor Christus door brand verwoest.Julius Caesar heeft de voltooiing van zijn bouwplannen niet meer meegemaakt. De Romeinse politicus, generaal en schrijver werd in 44 voor Christus vermoord door een groep samenzweerders tijdens een senaatsbijeenkomst in het Theater Pompeius. Caesar verzette zich lang. De senaatsleden en toehoorders durfden niets te doen. Julius Caesar bezweek na het toedienen van 23 steekwonden. Honderdvijftig jaar later meldde de Romeinse geschiedschrijver Gaius Suetonius Tranquillus dat Julius Caesar stierf zonder een woord te zeggen.

Foto Ruud van Capelleveen: Forum Romanum
Augustus
Julius Caesar werd op het Forum Romanum gecremeerd. Zijn bouwplannen werden verwezenlijkt door zijn opvolger Caesar Augustus, een achterneef van Julius Caesar. Augustus of Octavius werd de eerste keizer van Rome. Op de crematieplaats van Julius Caesar liet hij de Tempel van Caesar oprichten. Augustus was ook verantwoordelijk voor de Porticus van Gaius en Lucius en de Boog van Augustus, een toegang tot het Forum Romanum. Deze verbond de Tempel van Caesar met de Tempel van Castor en Pollux."Hoewel het Forum altijd in gebruik bleef, werden vanaf de tijd van Caesar veel van zijn oude functies naar elders verlegd," schreef Peter Kidson. "In de latere periode van het keizerrijk leek het Forum op een steeds groter wordend gedenkteken voor het roemrijke verleden van de stad."
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief staan veel tips en wetenswaardigheden over geschiedenis en cultuur waar u echt iets aan heeft. Lees Door de Nederlandse Geschiedenis en Leven in de delta als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederland.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder over Italië: meer reisinformatie Italië
ItaliëGeschiedenis Romeinen
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Nederland

Leven in de delta
Nederlandse Kastelen

Nederlandse kastelen
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.