Limes, de Romeinse grens

In de tweede eeuw na Christus strekte het Romeinse Rijk zich uit van Groot-Brittannië en Duitsland in het noorden tot de rivier de Eufraat in het oosten. Honderd miljoen mensen stonden op het hoogtepunt onder Romeins gezag. De omvang van het Romeinse Rijk kan niet op het conto van een bepaalde heerser worden geschreven.
Limes, de Romeinse grens
Tabula Peutingeriana

De Peutingerkaart of Tabula Peutingeriana is een zeer merkwaardige kaart in vele opzichten. Het is een kopie van een oude Romeinse wegenkaart, die er vreemd uitziet. Het is een kaart van de wereld voor zover die wereld in de eerste eeuwen van onze jaartelling aan de Romeinen bekend was. De oorspronkelijke kaart heeft een hoogte van 34 cm en een lengte van 6,75 meter.
Tabula Peutingeriana
Romeinse limes in beweging

De Romeinse limes was zo lek als een mandje. Telkens ontstonden grensproblemen. Er waren simpelweg niet genoeg soldaten om de grens te bewaken. In de vierde eeuw verloor de limes in ons land zijn betekenis voor de Romeinen. Keizer Julianus trok zijn leger terug tot ten zuiden van de rivier de Waal.
Romeinse limes in beweging
Thermenmuseum in Heerlen

Het Thermenmuseum in Heerlen werd in 1977 geopend. Het is een uniek museum. Het is gebouwd rond de opgraving van een Romeins badhuis. Het is het grootste en het best bewaarde Romeinse gebouw in Nederland.
Thermenmuseum in Heerlen
Deae Nehalenniae

In april 1970 deed schipper K.J. Bout tijdens het vissen in de Oosterschelde bij Colijnsplaat een bijzondere vondst. Hij viste brokstukken van twee altaren op. De brokstukken werden voor bestudering naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden gebracht. Al snel besloot men de zeebodem verder af te speuren naar Romeinse oudheden.
Deae Nehalenniae
Pont du Gard

Als je bij de Pont du Gard staat en omhoog kijkt, kun je nauwelijks geloven dat dit het werk is van de Romeinen. Het bouwwerk werd in de eerste eeuw na Christus ontworpen en gebouwd. De Pont du Gard is een vijftig kilometer lang aquaduct voor de waterlevering aan Nemausus, het tegenwoordige Nimes.
Pont du Gard
Romeinse baden in Bath

De Romeinse baden in Bath zijn een topattractie, maar in Nederland geniet deze oude plaats nog weinig bekendheid. De Romeinen hadden 2000 jaar geleden al ontdekt dat het bij de natuurlijke warmwaterbron aangenaam vertoeven was.
Romeinse baden in Bath
Colosseum

Het Colosseum was het grootste Romeinse amfitheater in Rome. In deze amusementstempel vochten mens en dier om hun leven. De naam Colosseum werd afgeleid van een in de buurt van dit grote bouwwerk opgericht kolossaal beeld van keizer Nero.
Colosseum
Forum Romanum

Tweeduizend jaar geleden moet het Forum Romanum in Rome er imposant uitgezien hebben. Het Forum Romanum was het centrum van het oude Rome. Hier stonden de prachtigste gebouwen van de Romeinen.
Forum Romanum
Pantheon in Rome

Het Pantheon in Rome werd gebouwd tussen 118 en 125 na Christus. Het is een van de vele tempels die de Romeinen in deze stad bouwden. De Romeinen bouwden vanaf de zesde eeuw voor Christus op vrij grote schaal tempels in Rome.
Pantheon in Rome
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief staan veel tips en wetenswaardigheden over geschiedenis en cultuur waar u echt iets aan heeft. Lees
Door de Nederlandse Geschiedenis en
Leven in de delta als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederland.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Leestip
Geschiedenis Nederland
Leven in de delta is een aantrekkelijke geschiedenisbundel en een reis door de tijd en door Nederland. U ziet Nederland door de ogen van een liefhebber van geschiedenis: beleef het verleden van ons land aan de hand van
opzienbarende feiten en
mooie verhalen.
Leven in de delta
Nederlandse Kastelen

Met
'Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats' heeft Ben Hendriks een zeer toegankelijke studie geschreven over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.
Nederlandse kastelen