Kasteel Wesenthorst
Tekst: Ben Hendriks
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Kasteel in Gelderland

Foto Ben Hendriks: De noordzijde van de Wesenthorst
Tegen de grens met Ulft ligt in het noorden van Gendringen staat het oude adellijke huis de Wesenthorst. In het verleden was het kasteel ook bekend of werd het aangeduid met afwijkende spellingen als Wietenhorst, Wisenhorst, Wissenhurst en Wezenhorst.Middeleeuwen
Een deel van de huidige gebouwen is het restant van de voorburcht van het voormalige kasteel Wesenthorst, dat dateert uit de veertiende eeuw, hoewel een familie Van Wesenthorst al langer bekend is. In 1370 werd graaf Willem van den Berg eigenaar van de Wesenthorst, maar hij gaf het huis in leen terug aan de voormalige bezitter, Gerd van Cortenhorn, die ook Coelthof werd genoemd. En het huis bleef lang een leen, zelfs tot het einde van de achttiende eeuw, maar toen waren er al verscheidene andere eigenaren van de Wesenthorst geweest.In 1391 werd het kasteel belegerd, waarna het in het begin van de vijftiende eeuw werd herbouwd of hersteld. De Wesenthorst zou toen een hoofd- en een voorburcht hebben gehad.
Bewoners
In 1422 werd het huis verkocht aan Wichard van Medevorden, die De Wesenthorst al in 1448 verkocht aan Reinoud van Aeswijn. Zijn nageslacht bleef ongeveer twee eeuwen lang eigenaar van het kasteel. De laatste mannelijke eigenaar uit dit geslacht, die de Wesenthorst bezat, was Anthonie van Aeswijn. Op een kwade dag in 1647 werd hij onder verdachte omstandigheden dood aangetroffen in een bos in Driebergen. Zijn dood werd nooit opgehelderd. Zijn enige, nog jonge dochter werd erfgename van het kasteel en alles wat er bij hoorde. Zij was getrouwd met Gijsbert van Mathenesse, maar zij stierf op jonge leeftijd. Ook hun beide kinderen stierven jong. Er volgden processen over de erfenis.Uiteindelijk kreeg in 1738 Jacob van Renesse het eigendom van de Wesenthorst. In de Tegenwoordige Staat staat vermeld: "Baron van Renesse van der Aa, Heer van Wezenhorst, heeft wegens deze havezate het recht om te Gendringen een koster te mogen aanstellen." In 1776 vererfde het huis op een neef Jan Pieter Nicolaas van Reede.
Boerderij

M. Draadt: De Wesenhorst in 1720
De meesten van de latere eigenaren zullen het huis niet bewoond hebben, maar het als boerderij hebben verpacht, want sinds 1720 was de Wesenthorst volgens een beschrijving al een boerderij. Hoe de Wesenthorst er toen uitzag zien we op de tekening van M. de Raadt uit dat jaar.In 1863 verkochten de erfgenamen van de toenmalige eigenaresse, mevrouw E.C. de Haes, het huis aan de familie Te Grotenhuis, waarna in 1871 de familie Stokman eigenaar werd. Ook deze familie heeft hier het boerenbedrijf uitgeoefend.
Harmonie
In 1979 werd de Wesenthorst gekocht door de heer Varwijk. Deze aankoop betekende waarschijnlijk de redding van de restanten van dit oude kasteel, want de nieuwe eigenaar heeft veel energie gestoken in het herstel van de schamele resten van het voormalige kasteel. De meeste delen van het kasteel zijn verdwenen. Nu staat er van het oude kasteel nog de gerestaureerde rest van een vleugel van het kasteel, die bestaat uit een kelderverdieping met daarboven twee verdiepingen en een zolderverdieping. Dit gebouw wordt gedekt door een zadeldak. Tegen deze oudere vleugel zijn enkele moderne gebouwen opgetrokken, die wonderwel harmoniëren met het oude gebouw.PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Literatuur
Lees verder over kastelen: meer kasteelinformatie
Kastelen NederlandLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kastelen in Gelderland

Kastelen in Gelderland
Kasteelgeschiedenis

Kastelen: Van motte tot buitenplaats
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.