Dossier Binnenhof

Foto Ruud van Capelleveen: Ridderzaal, Den Haag, 2003
Geheime renovatie Binnenhof

Geheime renovatie Binnenhof
Eerdere berichten over het Binnenhof
Renovatie Binnenhof in één keer
Het kabinet wil het Binnenhof-complex in Den Haag in één keer renoveren. De Eerste en Tweede Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken krijgen dan 5,5 jaar onderdak in het huidige ministerie van Buitenlandse Zaken en in het huidige gebouw van de Hoge Raad. Een zo sober mogelijke renovatie kost maximaal 475 miljoen euro. Het kabinet kiest niet voor een renovatie waarbij het complex in gebruik blijft. Dat zou 125 miljoen euro duurder zijn, dertien jaar duren en grote risico's opleveren als bouwoverlast, brandgevaar en storingen.De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van minister Blok voor Wonen en Rijksdienst. Het kabinet volgt met dit besluit het advies van Liesbeth Spies dat begin juli is uitgebracht na overleg met alle gebruikers van het Binnenhof.
De renovatie is dringend nodig om grote gebreken te herstellen op het gebied van brandveiligheid, houtrot, lekkende daken, technische installaties (klimaat, liften, leidingen), ict, beveiliging en gezondheid. Daarnaast worden enkele verbeteringen meegenomen zoals aanpassing van de ingangen, keukens en restaurants. Na de renovatie voldoet het complex weer aan alle eisen om veilig en zonder storingen continu in bedrijf te zijn.
De kosten van maximaal 475 miljoen euro zijn getoetst door onafhankelijke experts. Die vinden de raming realistisch. Dit is inclusief een post 'onvoorzien' van twintig procent om onverwachte tegenvallers op te vangen. Die post mag niet worden gebruikt om de sobere renovatie toch weer uit te breiden met extra voorzieningen. Als de post onvoorzien niet nodig blijkt, valt de renovatie goedkoper uit.
De renovatie kan in 2020 van start, zegt het kabinet. Als de Eerste en Tweede Kamer tijdelijk in het gebouw van het huidige ministerie van Buitenlandse Zaken zitten, blijft het publiek er welkom tijdens openbare vergaderingen en rondleidingen.
In het parlement is grote beroering ontstaan over dit kabinetsvoorstel.
Ruud van Capelleveen, september 2015
Renovatie Binnenhof
Nadat er al eerder in de medio berichten over een renovatie van het Binnenhof hadden gecirculeerd, verscheen er medio juni 2015 in de Telegraaf een bericht dat het Binnen hof er zeer 'krakkemikkig' voor staat. Begin juli meldden ook BNR-radio en de televisiezender Omroep-West dat alle gebouwen van het Binnenhof op korte termijn geheel moeten worden gerenoveerd. De gebouwen zouden brandgevaarlijk zijn en de brandweer zou het niet verantwoord vinden als er niet op korte termijn iets zou gebeuren. Het zou zelfs nodig kunnen zijn dat de Tweede Kamer mogelijk meer dan vijf jaar van het Binnenhof zou moeten verdwijnen.Na het Huis Ten Bosch is dit dan het tweede complex in Den Haag waarover in een kort tijdsbestek wordt bekend gemaakt dat er hoogstnoodzakelijk onderhoud moet worden gepleegd. Is het toeval dat nu, nu de media zich er mee bemoeien, dat twee zulke grote complexen zo vele jaren lang verwaarloosd zouden zijn door de Rijksgebouwendienst? De vraag rijst dan onmiddellijk of er in den lande niet veel meer gebouwen zijn die door de Rijksgebouwendienst worden verwaarloosd.
Een stuurgroep onder leiding van oud-minister Liesbeth Spies heeft op zijn verzoek een advies over het Binnenhof uitgebracht aan minister Stef Blok, die met een reactie wacht totdat hij een compleet rapport van de adviserende stuurgroep heeft gehad. In dat rapport zouden alle overwegingen over en alle consequenties van mogelijk zeer ingrijpende renovaties, moeten zijn opgenomen, inclusief een opgave van alle kosten, die daar mee gemoeid zouden zijn.
Als alle politici van het Binnenhof een aantal jaren zullen moeten worden geweerd, zal dit uiteraard enorme consequenties hebben voor de politiek. Waar breng je al deze mensen onder en wat is de invloed op het functioneren van de democratie?
Ben Hendriks, juli 2015
Renovatie Ridderzaal

Renovatie Ridderzaal
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Dossier Kastelen
Dossier KastelenDossier Ridderzaal
Geschiedenis Binnenhof en Ridderzaal
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kasteelgeschiedenis

Kastelen: Van motte tot buitenplaats
Nederlandse Kastelen

Dankzij de vele illustraties is de uitgave 'Kastelen in Nederland' ook een kijkspel. Hierdoor krijgt u niet alleen een goede indruk hoe het kasteel in het Nederlandse landschap staat, maar wordt u ook geattendeerd op de uiterlijke bouwkundige bijzonderheden.
Kastelen in Nederland
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.