Dossier Paleis op de Dam

Foto Ruud van Capelleveen: Paleis op de Dam, 2004
Krijgsraadkamers
Volgend jaar opent het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam ook de derde verdieping voor het publiek. Op deze verdieping zijn onder meer de Grote en Kleine Krijgsraadkamers, waar de Amsterdamse schutterij gehuisvest was.De schutterij kennen we allemaal van de 'Nachtwacht' van Rembrandt. Deze schilder beeldde de vrijwilligers van de schutterij af bij een oefening. Zij moesten Amsterdam beschermen bij een aanval. De schutterij richtte de Krijgsraadkamers in met achttien grote schuttersstukken. Dit waren groepsportretten met de leden van de schutterij, zoals ook Rembrandt er een maakte. De 'Nachtwacht' van Rembrandt was bedoeld voor de Kleine Krijgskamer. Het schilderij was echter iets te groot. Het werd bijgesneden om het passend te maken. Tegenwoordig hangt dit schilderij in het Rijksmuseum.
Tijdens een rondleiding in het Paleis op de Dam kunt u volgend jaar weer enkele originele schuttersstukken in de ruimten bewonderen, waarvoor zij geschilderd werden. Deze schilderijen werden verwijderd uit de Krijgskamers toen het stadhuis als paleis in gebruik werd genomen.
Ruud van Capelleveen, november 2013
Eerdere berichten over Paleis op de Dam
Heropening Paleis op de Dam
Op zaterdag 13 juni 2009 werd het Paleis op de Dam heropend. Dit gebeurde door koningin Beatrix, die vergezeld was van haar zuster prinses Margriet.Het paleis kan nu weer worden gebruikt voor officiële bezoeken en staatsbanketten. Zowel bij de inhuldiging van koningin Juliana, als bij koningin Beatrix, verscheen het nieuwe staatshoofd op het balkon, waar ze werd toegejuicht door het volk, dat op de Dam verzameld was. Wellicht zien we een dergelijke plechtigheid binnen niet al te lange tijd weer gebeuren als prins Willem-Alexander koning van Nederland zal worden.
De restauratie van het paleis heeft drie en een half jaar geduurd en kostte vele miljoenen. Alle gastenverblijven zijn heringericht en zelfs de keukens werden opgeknapt. Ook de collectie meubelstukken uit de tijd van koning Napoleon werden opgeknapt. Alleen de buitenzijde van het gebouw, die grijs uitgeslagen is, moet nog gerestaureerd worden. Vele deskundigen zijn het niet eens over een dergelijke behandeling.
Zoals bekend is het Paleis op de Dam oorspronkelijk gebouwd als stadhuis voor Amsterdam, maar het werd enkele eeuwen geleden ter beschikking gesteld van het staatshoofd. Het Paleis op de Dam is een van de drie paleizen die door de staat aan het staatshoofd ter beschikking zijn gesteld. De koningin woont op Huis Ten Bosch in Wassenaar en ze gebruikt het paleis Noordeinde als werkpaleis. Deze paleizen zijn niet voor het publiek toegankelijk. Dat zal weer wel het geval zijn bij het Paleis op de Dam. Voor zover het paleis niet gebruikt wordt voor officiële gelegenheden is het paleis geopend voor het publiek.
Ben Hendriks, juni 2009
Paleis op den Dam
In de rij van bestsellers, geschreven door de gevierde auteur Geert Mak, bevindt zich ook een boekje over het Paleis op den Dam. In dit boekje beschrijft Mak in zijn vlotte en prettig leesbare stijl de bouw en de geschiedenis van het als gemeentehuis van Amsterdam gebouwde Paleis op den Dam.De verhouding tussen het gemeentebestuur van Amsterdam en het volk wordt uitvoerig besproken; ook de verhouding tussen Amsterdam, de Oranjes en de overheid wordt op een interessante manier behandeld. Jarenlang is niet zeker geweest wie nu eigenlijk de eigenaresse van het Paleis op den Dam was. In 1930 werd door een groep juristen vastgesteld dat het gebouw het eigendom was van de stad Amsterdam. Het Rijk bood vervolgens vijftien miljoen voor het gebouw, maar de gemeenteraad van Amsterdam treuzelde. Pas in 1935 besloot de gemeenteraad alsnog om het bod van het Rijk te aanvaarden, maar toen was dat bod inmiddels gedaald tot tien miljoen gulden...
Het boek van Geert Mak is een boeiende monografie, die het lezen zeer waard is. Het met vele foto's geïllustreerde boek heet "Het stadspaleis". Het werd uitgegeven door Olympus in 1997 en heeft intussen al enkele herdrukken beleefd.
(ISBN 90 254 1154 I)
Ben Hendriks, januari 2006
Renovatie Paleis op de Dam
Eind 2005 sluit het koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam haar deuren voor een omvangrijke renovatie. Deze renovatie zal twee jaar duren en men zal in het laatste kwartaal van 2005 beginnen. De kosten zijn begroot op ongeveer 70 miljoen euro.Tijdens de verbouw zal onder meer asbest worden verwijderd, dat tijdens eerdere werkzaamheden in de jaren zestig werd aangebracht. Volgens de Rijksgebouwendienst komt het gebouw tijdens de renovatie in de steigers te staan. Naast de verwijdering van het asbest zal een groot deel van de technische installaties worden vervangen. Na de renovatie zal het Paleis op de Dam voldoen aan alle hedendaagse eisen op het gebied van brandveiligheid en hygiëne. Ook zullen de veiligheidsvoorzieningen op peil gebracht worden, maar men zal begrijpen dat over de invulling van deze aspecten geen aanvullende informatie kon worden verstrekt.
De Rijksgebouwendienst liet weten dat het asbest geen gevaar heeft opgeleverd voor de gezondheid van leden van het Koninklijk Huis. Dit bleek uit de regelmatig door de Rijksgebouwendienst genomen asbestmonsters.
Ben Hendriks, januari 2005
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Dossier Kastelen
Dossier KastelenGeschiedenis Paleis op de Dam
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kasteelgeschiedenis

Kastelen: Van motte tot buitenplaats
Nederlandse Kastelen

Dankzij de vele illustraties is de uitgave 'Kastelen in Nederland' ook een kijkspel. Hierdoor krijgt u niet alleen een goede indruk hoe het kasteel in het Nederlandse landschap staat, maar wordt u ook geattendeerd op de uiterlijke bouwkundige bijzonderheden.
Kastelen in Nederland
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.