Huis de Duckenburg in Nijmegen
Tekst: Ben Hendriks
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Fraai boek over Dukenburg

Het boek is getiteld 'Huis de Duckenburg in Nijmegen' en werd geschreven door Marinus Flokstra. Het werd uitgegeven door de Stichting Dr Hoefnagels te Geijsteren in 2015 (IBSN 978-90-9028302-9).
Kastelen in het land van Kessel
In 2005 verscheen het boek van de heer Flokstra 'Kastelen in het land van Kessel'. Dit boek handelde voornamelijk over de bezitters/bewoners van de kastelen in het Limburgse gebied rond Kessel, waarbij bleek dat er verschillende families uit Duitsland afkomstig waren. Dit boek was voorzien van kaarten, foto's en vooral ook genealogieën en wapenkaarten. Bij zijn studies voor dit boek was de auteur materiaal tegengekomen voor zijn huidige boek over de Dukenburg. Het boek over de Dukenburg werd in dezelfde stijl opgezet. Dus veel kaarten, foto's, genealogieën en wapenafbeeldingen. Een genot om te bekijken, want de kwaliteit van de afbeeldingen is bijzonder goed.C.P.J. van Kouwen
Toch zijn er wel wat opmerkingen te maken over het boek, vooral over de indeling.Op de omslag ontbreekt de naam van de schrijver. Dat is jammer, want in de boekaankondiging van 'de NKS Kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats, de voormalige Nederlandse Kastelenstichting, ontbreekt nu zijn naam.
In de summiere inhoudsopgave op pagina 3 staat C.P.J. van Kouwen als schrijver van het hoofdstuk 'Het kasteel Duckenburg te Nijmegen'. Dit hoofdstuk is echter niet voor dit boek geschreven, maar vrijwel in het geheel overgenomen uit de publicatie van Van Kouwen in het Jaarverslag van de AWN, werkgroep Nijmegen over 1972, waarin wordt vermeld dat er in verband met de aanleg van de nieuwe Nijmeegse wijk slechts een beperkte opgraving kon worden verricht naar het oude kasteel Dukenburg. Merkwaardig dat deze bron in dit hoofdstuk niet wordt genoemd. Ook in de literatuuropgave is deze publicatie niet vermeld.
Voetnoten
De inhoudsopgave vervolgt dan met vermelding van het artikel van M. Flokstra 'Kasteeltuinen in de omgeving van Nijmegen'. Bij de volgende artikelen staat geen auteursnaam vermeld, maar ze zijn kennelijk alle geschreven door M. Flokstra.Bij de eerste de beste noot (op pag. 23) wordt de lezer op het verkeerde been gezet, want, omdat er geen voetnoten zijn, raadpleegt hij dan de noten achter in het boek en wel die op pag. 116. Maar nee, deze serie 'Voet'noten - en de eveneens hier vermelde literatuur - hebben slechts betrekking op het laatste hoofdstuk in dit boek, dat handelt over de Blauwe Kamer te Wageningen.
De 'voet'noten (en de literatuur) voor het hoofdstuk vanaf pagina 23 'Huize de Duckenburg te Nijmegen' blijken na enig zoeken op de pagina's 90 t/m 95 te staan. In feite is dit hoofdstuk (met sub-hoofdstukken) de kern van het boek. De hoofdstukken die resp. beginnen op de pagina's 11 en 17 hadden daarom beter naar achteren geplaatst kunnen worden, zoals dat ook het geval is met de hoofdstukken 'Fröbelschool' en 'De Blauwe Kamer te Wageningen'. Dat zou voor de lezer meer duidelijkheid hebben geschapen. De 'voet'noten en de literatuuropgaven zijn helaas niet vermeld in de inhoudsopgave.
Fröbelschool
Nog een opmerking over de Fröbelschool. Voor een (oud-)Nijmegenaar is het leuk dat dit artikel is opgenomen, maar de lezer van een boek over een kasteel verwacht een dergelijk artikel niet zo gauw. Het artikel opent met de afbeelding van een gevelsteen van deze school, waarop in een speciaal lettertype een tekst is vermeld. Voor de lezer zou een transcriptie van deze tekst prettig zijn geweest. Er staat op de steen 'Charitate et industria / Agnes en Reiniera / Rutgers van Rozenburg / 3.9.1920'. De eerste drie woorden van deze tekst zullen ongeveer betekenen 'liefdadigheid en ijver'. De familie Rutgers van Rozenburg was de laatste particuliere familie, die de Dukenburg bewoonde.Prettig te lezen
Hoe dan ook, alle teksten zijn erg prettig te lezen. De lay-out is goed, de afbeeldingen staan op de correcte plaatsen en zijn alle voorzien van goede onderschriften. De nadruk komt te liggen op de families die bezitter van de Dukenburg zijn geweest. De auteur vermeldt ook dat er maar weinig informatie beschikbaar is over de stichting van het laat-middeleeuwse kasteel en de bouwkundige aangelegenheden in de loop der tijd.Niet alleen voor kastelenliefhebbers is het boek aan te raden, maar ook geïnteresseerden in adellijke families, genealogie en wapenkunde komen rijkelijk aan hun trekken.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder over kastelen: meer kasteelinformatie
Nederlandse KastelenLiteratuur over kastelen
Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kasteelgeschiedenis

Kastelen: Van motte tot buitenplaats
Nederlandse Kastelen

Dankzij de vele illustraties is de uitgave 'Kastelen in Nederland' ook een kijkspel. Hierdoor krijgt u niet alleen een goede indruk hoe het kasteel in het Nederlandse landschap staat, maar wordt u ook geattendeerd op de uiterlijke bouwkundige bijzonderheden.
Kastelen in Nederland
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.