Ooit middeleeuwse stadsmuur
Foto Ruud van Capelleveen: Tram op het Muntplein in Amsterdam
Het onderste gedeelte van de Munttoren maakte eens deel uit van de Regulierspoort in de middeleeuwse stadsmuur. In 1618 brandde de poort af, maar dit gedeelte bleef gespaard. Hendrick de Keyser, die later de Westerkerk ontwierp, voegde een jaar later de klokkentoren toe, met torenspits en opengewerkte bol. François Hemony ontwierp in 1699 het carillon voor de Munttoren. Het carillon speelt elk kwartier.
Muntplein

Het Muntplein is een ingewikkeld kruispunt voor trams, auto's, fietsers en voetgangers. Vanaf het Muntplein voert de
Kalverstraat naar de Dam en via de Reguliersbreestraat gaat men naar het uitgaanscentrum rond het Rembrandtplein. Het water van de
Amstel staat in verbinding met de Singel en stroomt onder het Muntplein door.

Eigenlijk is het geen plein, maar een brug van de Singel naar de Amstel. In de negentiende eeuw was de officiële naam Sophiaplein, maar de burgers van Amsterdam bleven de naam Muntplein gebruiken. Later werd de naam van het plein weer veranderd in Muntplein.
Munttoren

Na het
Rampjaar 1672 kreeg de Munttoren zijn naam, toen tijdens de Franse bezetting van Amsterdam de munt hier tijdelijk was ondergebracht. In deze tijd ontstond ook de naam Muntplein. Het onderste gedeelte van de Munttoren maakte eens deel uit van de Regulierspoort in de middeleeuwse stadsmuur. In 1618 brandde de poort af, maar dit gedeelte bleef gespaard. Hendrick de Keyser, die later de Westerkerk ontwierp, voegde een jaar later de klokkentoren toe, met torenspits en opengewerkte bol.

François Hemony ontwierp in de zeventiende eeuw het carillon voor de Munttoren. De oorspronkelijke klokken werden in 1873 verwijderd en staan te kijk in het Amsterdams Historisch Museum. De Munttoren kreeg nieuwe klokken. Het huidige carillon bestaat uit 38 klokken die elk kwartier over het plein galmen. Het gebouwtje achter de toren staat op de plaats van het vroegere wachthuis. Het werd gebouwd in de negentiende eeuw naar een ontwerp van W. Springer. In de jaren dertig werd op de begane grond een doorgang gemaakt voor voetgangers. Tegenwoordig is in de Munttoren een cadeauwinkel gevestigd.
Bloemenmarkt
In het water van de Singel, ten westen van de Munttoren, ligt de
Bloemenmarkt. Dit is de laatste drijvende markt van Amsterdam. Vroeger voeren kwekers de Amstel af en verkochten hun waar direct vanaf hun boten. Tegenwoordig zijn op de Bloemenmarkt permanente kramen opgesteld met een opvallend breed aanbod. Deze verkopers richten zich op toeristen met bloembollenpakketten en recommanderen de kleurenpracht met referenties naar de kunstenaar Rembrandt in wiens tijd Amsterdam in de greep kwam van de tulpenmanie.
Tram
De tram draait bij de Munttoren de Reguliersbreestraat in om even later het bioscooptheater
Pathé Tuschinski te passeren. Dankzij hulpmiddelen kon de fotograaf deze foto zonder doodsverachting maken. Met een buurmeisje liep het in de immer turbulente hoofdstad eens minder gelukkig af. Zij botste geoccupeerd pratend met vrienden tegen een tram, nadat zij de waarschuwing 'kijk uit' had veronachtzaamd.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief schenken wij regelmatig aandacht aan geschiedenis van Amsterdam. Lees
Amsterdam: Stadsgeschiedenis in 150 episoden als u uw bezoek aan Amsterdam wilt voorbereiden of meer wilt weten over de geschiedenis van Amsterdam. Het Muntplein komt ook voor in de interessante geschiedenisbundel
Koning Eenoog.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Geschiedeniscolumns

Een afwisselende bundel met beschouwingen van Ruud van Capelleveen. De nadruk ligt op geschiedenis. In sommige stukken laat hij zich uit over de waan van de dag. Ruud van Capelleveen heeft de gave om geschiedenis tot leven te brengen. U zult zich niet vervelen met de artikelen van deze auteur en uren genieten van deze uitgave.
Koning Eenoog door Ruud van Capelleveen
Vervolg uw reis door Amsterdam
Amsterdam Hoofdpagina
Amsterdam A/z
Leestip
Amsterdam

Ruud van Capelleveen schrijft regelmatig een artikel over de rijke geschiedenis van de hoofdstad van Nederland. In dit e-book verzamelde hij 150 verhalen die zijn grote interesse en betrokkenheid tonen. Deze uitgave over Amsterdam bevat 150 episoden uit de rijke geschiedenis van Amsterdam aan de hand van interessante plaatsen en opmerkelijke verhalen. U kunt de geschiedenis van deze prachtige stad en zijn soms eigenwijze inwoners volgen vanaf de middeleeuwen tot in deze tijd.
Amsterdam
Geschiedenis Nederland

In 'Door de Nederlandse geschiedenis' vertelt Ruud van Capelleveen veel over de Nederlandse geschiedenis: over de moordenaar van Willem van Oranje, Balthasar Gerards, over raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt, die met prins Maurits in conflict raakte, over de invloed van koning Lodewijk Napoleon, die door zijn broer Napoleon Bonaparte aangewezen werd om de Franse belangen te dienen als koning over Nederland, over de Slavenhandel van de WIC en andere belangrijke episodes uit onze vaderlandse geschiedenis.
Door de Nederlandse geschiedenis