Cruquius en de droogmaking van de Haarlemmermeer
Haarlemmermeer

Drooglegging
Nadat de stoomgemalen drie jaar in actie waren geweest kon men het nieuwe land in gebruik nemen. De Cruquius werd later vervangen door modernere gemalen en werd daardoor overbodig. In 1932 werd het stoomgemaal ingericht als museum van industriële geschiedenis. Het gewonnen land kreeg aanvankelijk een agrarische bestemming. In de twintigste eeuw kwam de luchthaven Schiphol en werd Hoofddorp de belangrijkste gemeente in de Haarlemmermeer.Nederland waterland



Drooglegging Haarlemmermeer

Stoomgemaal in Haarlemmermeer

In 1847 begon de bouw van het naar Nicolaus Samuelis Cruquius vernoemde Cruquius stoomgemaal. Het gebouw werd ontworpen door de Nederlandse waterstaatsingenieur Jan Anne Beijerinck (1800-1874). Voor het ontwerp van de machines kregen de Nederlanders hulp van de Engelse technici Joseph Gibbs en Arthur Dean. De stoommachine van de Cruquius werd gebouwd door Harvey & Co in Hayle (Cornwall). Ook de pompen werden door Fox & Co te Falmouth in Cornwall vervaardigd. De Amsterdamse firma Van Vlissingen & Dudok van Heel fabriceerden de balansarmen en stoomketels voor het stoomgemaal Cruquius.
De drie stoomgemalen draaiden continu om het water uit de Haarlemmermeer weg te pompen. Na drie jaar was het meer drooggelegd, maar dit betekende niet dat er voor de Cruquius geen werk meer was. Omdat polderland per definitie lager ligt dan de omliggende gebieden bleef het stoomgemaal in dienst om overtollig water uit de polder te pompen. Het gemaal kreeg in 1860 met vier nieuwe ketels nog een belangrijke uitbreiding. In 1888 waren de ketels van Cruquius versleten. De tien ketels werden gesloopt en vervangen door acht ketels met een hogere stoomdruk en dus een hoger rendement. In 1912 werd de Cruquius voor actieve dienst overbodig en veranderde de status van het technische wonder in reservegemaal.
Museum Cruquius

Als u nu het museum Cruquius bezoekt ziet u een 'stoomgemaal in beweging'. Dit is niet geheel juist, want in 1933 werden de stoomketels gesloopt. Het gemaal met de enorme balansarmen wordt tegenwoordig aangedreven door een hydraulisch systeem. In juni 2002 werd de Cruquius officieel weer in beweging gezet door kroonprins Willem-Alexander.
In het museum komt u veel te weten over de droogmaking en inpoldering van Nederland. Met maquettes en afbeeldingen komt ook de kijker aan zijn trekken. Overigens moet u ook het gebouw zelf eens goed bekijken. Het gemaal heeft veel neogotische elementen, zoals kantelen, steunberen en spitsbogen. Bijzonder aan Cruquius zijn ook de fraaie gietijzeren balansarmen, trappen en pilaren.
Ligging stoomgemaal Cruquius

Het museum Cruquius ligt aan de provinciale weg N201 in Noord-Holland. Vanuit Hoofddorp kunt u het historische gemaal Cruquius ook per bus bereiken.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief staan veel tips en wetenswaardigheden over geschiedenis en cultuur waar u echt iets aan heeft. Lees Door de Nederlandse Geschiedenis en Leven in de delta als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederland.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: geschiedenis Noord-Holland
Noord-HollandMuseum in Noord-Holland
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Nederland

Leven in de delta
Nederlandse Kastelen

Nederlandse kastelen
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.