Aanslag op Hanns Rauter
Beruchte Duitse leider

Woeste Hoeve
In de nacht van 6 op 7 maart 1945 hield een verzetsgroep op de weg van Apeldoorn naar Woeste Hoeve een auto aan. Het was de bedoeling om daar een vrachtauto aan te houden waarmee in Ede bij een slachterij een partij voor het Duitse leger bestemd vlees zou worden weggehaald. Op een zeker moment hoorden de verzetsleden een zwaar motorgeluid en zij dachten dat een vrachtauto in aantocht was. Ze gaven met lampen een stopteken.Toen de auto stilstond zagen de overvallers dat het een BMW-cabriolet was met drie passagiers. De inzittenden, waaronder de SS-baas in Nederland Hanns Rauter grepen naar hun wapens. Er ontstond een vuurgevecht. De chauffeur en de adjudant van Rauter werden tijdens dit vuurgevecht gedood. Hanns Rauter raakte zwaargewond. Hij werd door zeven kogels getroffen, waarvan drie in zijn rechterhand en één in zijn onderkaak.
Gevolgen
Deze aanslag die niet als aanslag was bedoeld, bleef niet zonder gevolgen. Uit wraak werden 263 gevangenen door de Duitsers gefusilleerd, waaronder een groot aantal geïnterneerde verzetsmensen.De Duitse commandant van concentratiekamp Amersfoort, Karl Peter Berg, liet als represaille voor de aanslag op Hanns Rauter 49 gevangenen fusilleren. Berg werd in na de oorlog tot de doodstraf veroordeeld en op 22 november 1949 geëxecuteerd in Fort Bijlmer in Weesperkarspel.
Berechting
Na de bevrijding moest Hanns Rauter zich voor zijn daden verantwoorden in de beklaagdenbank van het Bijzonder Gerechtshof in Den Haag. Rauter werd verantwoordelijk gehouden voor het politiebewind dat in de laatste jaren van de oorlog uitmondde in terreur. Het gerechtshof veroordeelde Rauter tot de doodstraf. Hanns Rauter werd op 25 maart 1949 gefusilleerd bij Scheveningen. Zijn lichaam werd op een geheime locatie begraven.PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we regelmatig aandacht aan de beslissende momenten en belangrijkste personen in de Tweede Wereldoorlog. Lees Tweede Wereldoorlog: de Hoofdrolspelers als u meer wilt weten over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: meer Tweede Wereldoorlog
Tweede WereldoorlogDuitsland in WO2
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Tweede Wereldoorlog

In 'Tweede Wereldoorlog: de hoofdrolspelers' van Ruud van Capelleveen treft u de biografieën aan van 165 mannen en vrouwen die in deze oorlog een beslissende rol speelden.
Tweede Wereldoorlog: de hoofdrolspelers
Geschiedenis Nederland

'Door de Nederlandse geschiedenis' is een bundeling van de beste artikelen van Ruud van Capelleveen over de geschiedenis van Nederland.
Door de Nederlandse geschiedenis
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.