AbsoluteFacts.nl

Wim Kok (1938) Biografie

Nederlandse vakbondsbestuurder en politicus

De Nederlandse vakbondsbestuurder en politicus Wim (Willem) Kok werd geboren in 1938 te Bergambacht. Wim Kok studeerde te Nijenrode en trad daarna in dienst bij het Nederlands Verbond van Vakvereningen (NVV), waar hij snel carriŤre maakte. In 1973 werd hij voorzitter van het NVV.

Nederlandse Vakbeweging

Toen het NVV en het Nederlands Katholiek Vakverbond (NKV) in 1981 fuseerden in de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) werd Wim Kok voorzitter van de nieuwe vakbeweging. Wim Kok deed in deze periode ook internationaal ervaring op als voorzitter van het Europees Verbond van Vakverenigingen.
In 1985 verliet Wim Kok het FNV als beoogd opvolger van Joop den Uyl in de Partij van de Arbeid (PvdA).

Minister van FinanciŽn en vicepremier

Na de verkiezingen van 1986 en de vorming van het tweede kabinet-Lubbers kwam de PvdA in de oppositie terecht. Joop den Uyl verliet daarop de politiek en Wim Kok werd de nieuwe fractieleider van de PvdA.
In het derde kabinet-Lubbers werkten het CDA en de PvdA samen. Wim Kok werd in dit kabinet minister van FinanciŽn en vicepremier.

Paars kabinet

In 1994 vond de vorming van het eerste "Paarsekabinet" plaats. In dit kabinet waren de aartsvijanden PvdA en VVD verenigd met D'66. Wim Kok bouwde een imago op van onkreukbaarheid en soberheid. De economie maakte een grote groei door, waardoor moeilijke budgettaire besluiten weinig voorkwamen.
De PvdA boekte een uitstekend verkiezingsresultaat in 1998 waarna de bestaande Paarse samenwerking werd gecontinueerd in een tweede kabinet-Kok.

Tweede Paarsekabinet

Het tweede Paarsekabinet trad op dinsdag in april 2002, een maand voor de verkiezingen, af in verband met het rapport over Srebrenica. Wim Kok vond niet dat hij gefaald had, maar dat er wel een duidelijk politiek signaal gegeven moest worden.

MŠxima Zorreguieta

De belangrijkste kwestie in het laatste kabinet-Kok was echter de constitutionele crisis waarmee Nederland geconfronteerd werd na het voorgenomen huwelijk van prins Willem-Alexander met de Argentijnse MŠxima Zorreguieta. Wim Kok zweeg maandenlang over deze kwestie terwijl hij in het geheim werkte aan een oplossing. Max van der Stoel werd door Kok naar ArgentiniŽ gestuurd om vader Zorreguieta over te halen om niet naar de huwelijksplechtigheid in Amsterdam te komen. Van der Stoel slaagde in zijn missie, waardoor de regering loyaal kon meewerken aan het voorgenomen huwelijk van de kroonprins.

Latere jaren

Vanuit de PvdA klonk bij het heengaan van Wim Kok uit de Nederlandse politiek enige wanklank. Enkelen, vooral oud-politici, vonden dat Wim Kok zijn partij te weinig had gestuurd. Ze misten bevlogenheid bij de bewindsman.
In de zomer van 2010 sprak Wim Kok in een interview met Peter van den Brink en Thijs Broer in Vrij Nederland over het vertrekmoment: "Op zichzelf kan ik de analyse wel delen dat je als premier na verloop van jaren toch een beetje gedeformeerd raakt, minder scherp ziet wat er in de samenleving gebeurt. Dan is het tijd om te vertrekken. [Ö] Terugdenkend denk ik dat als de aanslagen in New York een paar weken eerder hadden plaatsgevonden, ik eind augustus 2001 niet de moed zou hebben gehad om mijn terugtreden uit de politiek aan te kondigen."
Het NIOD-rapport over de val van de enclave Srebrenica was voor Wilm Kok de aanleiding om vervroegd af te treden. In 2010 gaf Kok tegenover de journalisten van Vrij Nederland toe dat hij deze geschiedenis nog niet had verwerkt: "Ik neem dit mee in mijn graf. Ik bedoel dat niet dramatisch, maar zo is het."

Vond u dit artikel interessant?
Leest u graag over de Nederlandse geschiedenis?

Meld u dan NU aan en ontvang VANDAAG nog:
de geschiedenis nieuwsbrief. Gratis en reeds 15 jaar een begrip bij liefhebbers van onze vaderlandse geschiedenis.

Vul uw e-mailadres in en klik op aanmelden

Leven in de delta

Lees verder: meer informatie over Politiek

Politiek
Neelie Kroes
Jacek Kuron
Leonid Kutschma
Spyros Kyprianou
Kees Koning


Leestip
Een informatieve nieuwsbrief over Nederlandse Geschiedenis, royalty, en ontwikkelingen die het leven in ons land veranderden.

Al 15 jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van Geschiedenis

Meld u NU aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang hem VANDAAG nog.

Vul uw
e-mailadres in en klik op aanmelden
Geschiedenis Extra
Copyright 1998 - 2015 AbsoluteFacts.nl is een uitgave van Absolute Figures