AbsoluteFacts.nl

Haya van Someren (1926-1980) Biografie

Nederlandse politica

Haya van Someren De Nederlandse politica Haya Victoria van Someren-Downer werd in juli 1926 geboren in Amsterdam. Ze groeide op in een remonstrants gezin. Haar ouders sympathiseerden met de NSB, waardoor spanningen tussen Haya en de overige gezinsleden ontstonden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bezocht Van Someren het gymnasium in Amsterdam. Na de oorlog studeerde ze wijsbegeerte en geschiedenis, maar kwam bij beide studies niet verder dan het kandidaatsexamen.
Haya van Someren werd tijdens haar studie een actief lid van de VVD. In de jaren vijftig trad ze in dienst bij de Telegraaf, waar ze eerst op de kunstredactie en later op de parlementaire redactie werkte.

In de Tweede Kamer voor de VVD

In 1959 werd Haya van Someren gekozen als lid van de Tweede Kamer voor de VVD. Op dat moment was ze het jongste vrouwelijke kamerlid tot dan toe. In 1965 was ze het eerste kamerlid dat tijdens haar kamerlidmaatschap moeder werd.
Binnen de VVD-fractie hield zij zich vooral bezig met de terreinen onderwijs en omroepzaken. Ze was woordvoerder van de VVD bij de behandeling van de mammoetwet en toonde zich een geduchte tegenstander van de Mammoetwet en later van de Middenschool. Van Someren was een voorstander van een liberaal omroepbestel. Ze stemde in 1964 als enige van haar fractie vóór het amendement-Scheps, waardoor de Bijlmermeer bij de gemeente Amsterdam zou worden gevoegd. Haya van Someren behoorde in februari 1968 tot de minderheid van haar fractie die vóór een motie-Van der Stoel stemde, waarin de regering werd gevraagd aan te dringen op stopzetting van de bombardementen in Vietnam en op het starten van onderhandelingen.

Voorzitter van de VVD

In oktober 1968 gaf ze om persoonlijke redenen haar kamerzetel op. Niet lang daarna werd Haya van Someren voorzitter van de VVD. Jarenlang was Haya van Someren met Hans Wiegel en Harm van Riel gezichtsbepalend voor de VVD. In deze tijd groeide het aantal leden van 30.000 naar 80.000. Haya sprak op een kenmerkende, nogal geaffecteerde wijze, in heldere politieke taal.

Eerste Kamer

In 1977 werd Haya van Someren Eerste Kamerlid voor de VVD. Vanaf 1976 tot haar dood in 1980 trad ze op als fractievoorzitter. Zij hield zich in de Eerste Kamer vooral bezig met onderwijs en Koninkrijkszaken. In 1975 voerde Haya van Someren het woord tijdens het debat over de onafhankelijkheid van Suriname en zij stemde met Zoutendijk als enige van de VVD-fractie vóór de onafhankelijkheid. Vanwege haar ziekte moest haar partij in 1977 ervan afzien haar voor te dragen voor het ministerschap van Onderwijs en Wetenschappen.
Haya van Someren overleed in november 1980 in haar woonplaats Rotterdam.

Lees verder: meer informatie over Politiek

Politiek
António de Spínola
Erica Terpstra
Marianne Thieme
Strom Thurmond
Arnold Tilanus


Leestip
Een informatieve nieuwsbrief over Nederlandse Geschiedenis, royalty, en ontwikkelingen die het leven in ons land veranderden.

Al 15 jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van Geschiedenis

Meld u NU aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang hem VANDAAG nog.

Vul uw
e-mailadres in en klik op aanmelden

Lekker verder lezen over Geschiedenis

Geschiedenis Extra
Copyright 1998 - 2015 AbsoluteFacts.nl is een uitgave van Absolute Figures