Henry Hudson en de VOC
Engelse zeevaarder met VOC-opdracht

Expeditie 1609
Henry Hudson bereikte Nova Zembla, maar het pakijs dwong hem om te keren. Deze kapitein had geen zin in een mislukte expeditie en besloot het roer rigoureus om te gooien: Hudson stak de Atlantische Oceaan over naar Newfoundland. Met 'De Halve Maan' voer hij voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie langs de kust van Nieuw-Engeland in de hoop zo een doorgang naar Indië te vinden.Hudson voer zuidwaarts tot Chesapeake Bay, ongeveer honderd kilometer van de Engelse kolonie Jamestown. Hij draaide het schip en voer terug naar het noorden langs de Amerikaanse westkust tot aan de noordgrens van het huidige New Jersey. In september 1609 voer Hudson de grote baai in, die nu New York Harbour wordt genoemd. Hij zeilde tweehonderd kilometer verder, tot de huidige stad Albany. Hij keerde terug toen hij ontdekte, dat dit niet de doorgang naar Indië was. In november 1609 arriveerde hij in Darmouth. Hier kreeg Hudson te horen dat hij nooit meer een ontdekkingsreis voor een buitenlandse mogendheid mocht maken. Zijn volgende en laatste reis deed Hudson dan ook voor Engelse opdrachtgevers.
Laatste reis van Hudson
In 1611 voer Henry Hudson de naar hem vernoemde Straat van Hudson binnen. Hij voer naar het zuiden tot zijn boot 'Discovery' vast kwam te zitten in het pakijs. De bemanning ging muiten. Zij lieten Henry Hudson met zijn zoon en enkele zieke matrozen achter in een sloep. Hun lot is ongewis; zij zijn nooit meer gezien. Ook niet door de andere Engelse expedities die in de zeventiende eeuw de Hudson in kaart brachten. De Britse kunstenaar John Collier (1850-1934) maakte eeuwen later een aangrijpend schilderij van 'De laatste reis van Hudson'.Na Henry Hudson onderzochten Thomas James, Luke Fox en Christopher Middleton het gebied van de Hudson Baai. De Engelse koning Karel II verleende het alleenrecht voor de handel op de Hudson in mei 1670 aan de Company of Adventure of England Trading into Hudson Bay. Het gebied rond de Hudson bestond voor een groot deel uit onherbergzaam poolgebied. De handelsmaatschappij stichtte er nederzettingen voor de bonthandel.
Manhattan
De Staten van Holland maakten als opdrachtgever van Henry Hudson aanspraak op het gebied aan de westkust bij de Hudsonrivier, waar Hudson in september 1609 op het eiland Manhattan in contact was gekomen met vriendelijke indianen. Deze Algonkia-indianen zouden later de Hollandse kolonisten zeer behulpzaam zijn toen deze zich in 1625 op dit eiland vestigden. De Nederlandse West-Indische Compagnie bouwde er een fort en langzaam aan kwamen er Nederlandse kolonisten. In 1629 kocht de Nederlandse gouverneur het hele eiland Manhattan voor wat snuisterijen van de indianen.Nieuw Amsterdam
Op de plek waar tegenwoordig straatnamen nog refereren aan Nederland, konden de Hollanders zich niet handhaven. Nieuw Amsterdam, zoals de stad in de nieuwe wereld werd genoemd, kwam in de aanloop naar de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog in 1664 in Britse handen. Peter Stuyvesant kon alleen nog een vrijgeleide voor de Hollandse kolonisten bewerkstelligen.Bij de Vrede van Breda in 1667 werd aan Engeland Nieuw-Amsterdam toegewezen. De Republiek der Nederlanden behield het tijdens deze oorlog veroverde Suriname en het eilandje Run in de Noord-Molukken. Zo ruilde Nederland New York voor Paramaribo.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief staan veel tips en wetenswaardigheden over geschiedenis en cultuur waar u echt iets aan heeft. Lees Door de Nederlandse Geschiedenis en Leven in de delta als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederland.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Door de Nederlandse geschiedenis

Door de Nederlandse geschiedenis
Lees verder: meer geschiedenis
Hoofdpagina GeschiedenisVerenigde Oost-Indische Compagnie
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Nederland

Leven in de delta
Nederlandse Kastelen

Nederlandse kastelen
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.