Pacificatie van Gent 1576
Verdrag tijdens de Tachtigjarige Oorlog

Allegorie naar Adriaen Pietersz. van de Venne, 1576 (detail)
Op 8 november 1576 sloten de gewesten van de Nederlanden met de Pacificatie van Gent een verdrag om zich aaneen te sluiten in een Generale Unie. Het verdrag werd getekend in het stadhuis van Gent. De zaal waar dit gebeurde heet nog altijd Pacificatiezaal.Hoe kwam het tot de Pacificatie van Gent?
Opstand
De opstand tegen de Spaanse koning Filips II vormde de directe aanleiding voor de Pacificatie van Gent. Er waren nogal wat grieven tegen deze vorst. Filips II wilde het protestantisme onderdrukken, meer belasting heffen en de rechtspraak en het bestuur hervormen. Een groot aantal edelen, zoals Willem van Nassau, de prins van Oranje, kon zich niet vinden in het beleid van de koning: zij sloten zich aan bij de opstandelingen.Spaanse Furie
Op 1 april 1572 werd Den Briel ingenomen door de Watergeuzen onder leiding van Lumey en Bloys van Treslong. Deze overwinning kreeg Willem van Oranje in de schoot geworpen. De toon was gezet.Filips II behaalde wel enkele militaire successen, maar kon zijn leger niet onderhouden. De Spaanse staat was failliet. In 1576 kreeg hij te maken met muitende soldaten. Huurlingen die hun soldij niet hadden ontvangen plunderden Antwerpen. Deze storm van geweld noemde men de Spaanse Furie.
"De Pacificatie van Gent was een wat moeizaam compromis," schreef historicus H.P.H. Jansen, "en er zouden in het land waarschijnlijk wel protesten zijn gerezen, als niet de Spaanse muiters te Aalst zich naar Antwerpen hadden begeven, waar de bezetting van de citadel slaags was geraakt met soldaten van de Staten-Generaal." De plundering van de rijke handelsstad Antwerpen was verschrikkelijk. "Ongeveer zevenduizend burgers verloren het leven en de vernielingen waren ontzagwekkend."
Overeenkomst
Aanhangers van Willem van Oranje namen Gent in en Brabant riep de Staten-Generaal bijeen. Met de Pacificatie van Gent sloten Brabant, Vlaanderen, Artesië en Henegouwen een overeenkomt met Holland en Zeeland. Zij wezen Willem van Oranje aan als hun stadhouder en eisten dat de Spaanse troepen hun gebieden verlieten. In de akte staan nog veel meer verlangens. Zo moest er een amnestieregeling komen voor de opstandelingen en moesten de oude privileges van de wereldlijke en kerkelijke instanties hersteld worden.De erkenning van de koning van Spanje als soeverein vorst stond nog niet ter discussie, maar zijn positie werd door de Pacificatie van Gent wel ondergraven. Zo stelden de opstandige provincies vast dat zij zelf zouden bepalen wanneer de Staten-Generaal bij elkaar zou komen. De Spanjaarden in het bestuur moesten plaatsmaken voor Nederlandse edelen.
Plakkaat van Verlatinghe
Pas in 1581 namen de opstandige provincies definitief afstand van de Spaanse overheersing. Met het Plakkaat van Verlatinghe verklaarden zij dat Filips II was afgezet. Deze overeenkomst uit 1581 wordt daarom gezien als de onafhankelijkheidsverklaring van de Nederlanden.PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief staan veel tips en wetenswaardigheden over geschiedenis en cultuur waar u echt iets aan heeft. Lees Door de Nederlandse Geschiedenis en Leven in de delta als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederland.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Door de Nederlandse geschiedenis

Door de Nederlandse geschiedenis
Lees verder: meer geschiedenis
Hoofdpagina GeschiedenisLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Nederland

Leven in de delta
Nederlandse Kastelen

Nederlandse kastelen
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.