Huis Diepenheim
Tekst: Ben Hendriks
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Johan van Diest

Foto Frits van Capelleveen: Huize Diepenheim, september 1981
De bisschop van Utrecht, Johan van Diest, was rond 1300 landsheer van Overijssel. Omdat de huidige provincie Utrecht veelal Het Sticht werd genoemd, noemde men Overijssel het Oversticht. Hij had veel geld geïnvesteerd om heel Twente aan zijn bezit te kunnen toevoegen en voor het laatste deel, de heerlijkheid Diepenheim, was hij bereid extra diep in de buidel te tasten.Gelre
Dat zou hem en Twente later behoorlijk opbreken, want de bisschop moest zelfs geld lenen bij zijn vijand, de graaf van Gelre, die dat maar wat graag deed, omdat hij daarbij speciale voorwaarden kon bedingen.Tot 1346 ging Twente dan ook gebukt onder de heerschappij van Gelre. De nieuwe bisschop, Johan van Arkel, wist de schulden aan de Gelderse graaf echter in te lossen, maar in de jaren daarna bleef het toch onrustig aan de grens tussen Twente en Gelre. Met behulp en de instemming van de Overijsselse steden werd er een kastelein aangesteld in kasteel Diepenheim. Nog lange jaren bleef de bisschop zich echter bemoeien met de dagelijkse gang van zaken op het kasteel Diepenheim en bleef het huis daarom een twistappel in plaatselijke geschillen.

P.A. Schipperus, Huize Diepenheim, 1856
Hendrik Bentinck
Een min of meer normale situatie rond Huize Diepenheim ontstond pas in 1637, toen Hendrik Bentinck de bezitter van het kasteel werd. Hij was drost van Salland. Met de aankoop van Diepenheim had hij voor elk van zijn drie zonen een eigen huis weten te verwerven en verkreeg hij daarmee evenzoveel vertegenwoordigers in de Ridderschap van Overijssel. Hendrik Bentinck was dus wat je noemt een invloedrijk man.De Bentincks bleven eigenaren van Huize Diepenheim tot 1814. Toen werd het huis openbaar geveild. Het ging in de jaren die volgden van hand tot hand, tot het kasteel in 1925 in het bezit kwam van de familie De Vos van Steenwijk, die het huis nu nog bezit.
Indeling Diepenheim
Het huidige huis werd gebouwd in 1648. De gevelsteen met de wapens van Berend Bentinck en Anna van Bloemendaal herinnert hier nog aan.De voorganger van huize Diepenheim stond, zoals velen aannemen, bij de watermolen van Diepenheim. Het is echter merkwaardig dat de heuvel, waartegen het huis is gebouwd, de Casteelbelt heet. Je zou haast verwachten dat deze 'berg' de fundamenten van voorgangers moet bevatten. De voorzijde van het huis ligt een verdieping lager dan de achterzijde. Dit is erg mooi te zien op de tekeningen van Cornelis Pronk uit 1732. Aan weerszijden van het huis waren dienstgebouwen opgetrokken, waarvan er nog één over is. Aan weerszijden van het voorplein staan de twee bouwhuizen, destijds de onderkomens voor personeel, paarden, vee, gerei en voorraden. Ze geven het huis een indrukwekkend karakter.

Foto: Huize Diepenheim in 1926
Ligging Diepenheim
Het huis verkeert in een goede staat van onderhoud. In 1928 werd het huis ingrijpend gerestaureerd en in 1959 kwam er weer een intensieve restauratie gereed, waarbij het dak van het hoofdgebouw geheel werd vernieuwd.Als men, komend van Lochem en rijdend in de richting Goor, na circa tien kilometer de afslag Diepenheim neemt, ziet men na ruim een kilometer, juist voor de kerk, links van de weg het statige huis Diepenheim liggen. In dit prachtige dorp staan, behalve Diepenheim nog meer van die statige huizen, waaronder het Warmelo, dat jaren lang het onderkomen is geweest van de moeder van prins Bernhard.

Foto Ben Hendriks: Huize Diepenheim, oktober 1986
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen. Huis Diepenheim is opgenomen in Kastelen in Nederland.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Literatuur
Kasteel Warmelo

Kasteel Warmelo
Lees verder over kastelen: meer kasteelinformatie
Kastelen NederlandLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kasteelgeschiedenis

Kastelen: Van motte tot buitenplaats
Nederlandse Kastelen

Dankzij de vele illustraties is de uitgave 'Kastelen in Nederland' ook een kijkspel. Hierdoor krijgt u niet alleen een goede indruk hoe het kasteel in het Nederlandse landschap staat, maar wordt u ook geattendeerd op de uiterlijke bouwkundige bijzonderheden.
Kastelen in Nederland
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.