Havezate Herinkhave of Het Grubbehuis
Tekst: Ben Hendriks
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Havezate bij Tubbergen

Foto Frits van Capelleveen: Herinkhave, voorzijde in 1996
In de buurtschap Fleringen, ten zuiden van het dorp Tubbergen lag destijds de havezate Herinkhave, ook geschreven als Herinckhave. Tot de afbraak van het huis in de achttiende eeuw heette deze havezate ook wel het Grubbehuis, omdat het huis sinds de veertiende eeuw in het bezit was van de familie Grubbe.Bönninghausen
Herinkhave kwam in 1723 in het bezit van de familie Von Bönninghausen toen Friedrich Christiaan von Bönninghausen trouwde met Johanna Maria Antonetta Grubbe. Zij was een dochter van Gosen Palinck Grubbe en Sofia Aleid van Moerbecke, die uit Westfalen stamde. Dit echtpaar schonk de havezate aan hun dochter bij haar huwelijk met Von Bönninghausen. Deze vergrootte het goederenbezit van Herinkhave tijdens zijn huwelijksjaren.Von Bönninghausen liet een nieuw huis bouwen op een plaats die wat westelijker lag dan het oude huis; dit huis kwam gereed in 1739. Na het overlijden van zijn eerste vrouw hertrouwde Von Bönninghausen in 1744 met Elisabeth Johanna Francisca van Dorgelo. Samen met haar betrok hij het nieuwe huis.
Duitse familie
Eeuwenlang bleef Herinkhave in het bezit van de familie Von Bönninghausen. Het goed vererfde steeds op de volgende gerechtigden, waarbij soms nog wel eens werd getwist over het bezit. Dit had als gevolg dat het gebruik en het eigendom soms aan verschillende leden van de familie toekwam, maar de erfgenamen vonden steeds weer een oplossing.Omdat de eigenaren van het huis Herinkhave van Duitse oorsprong waren werd het beheer over hun goederen in de jaren 1945 tot 1948 gevoerd door het Nederlands Beheersinstituut, maar daarna kwam de familie weer in het bezit van hun eigendommen.

Foto Frits van Capelleveen: Herinkhave, rechter gevel met bouwhuis
Overijsselse Kastelenstichting
Het in 1739 gereedgekomen huis was een huis met twee bouwhuizen. Het huis zelf was een eenvoudig rechthoekig bakstenen gebouw, dat wellicht een L-vorm als basis had. In 1959 brak er brand uit, waardoor een groot deel van het huis werd verwoest. De bewoners konden zich maar ternauwernood redden. De familie Von Bönninghausen zag geen mogelijkheden om het huis te herbouwen, omdat men de restauratie niet kon opbrengen. Daarom werd het huis met bijgebouwen, watermolen, gracht en molenkolk in eeuwigdurende erfpacht overgedragen aan de Overijsselse Kastelenstichting, die in een periode van een aantal jaren het huis heeft gerestaureerd.Kapel
Ook nu kreeg het huis weer een plattegrond in de vorm van een L. Van het oorspronkelijke gebouw werden een aantal zandstenen elementen in het herbouwde huis overgebracht. In een van de bouwhuizen was een kapel ingericht, waar sinds 1769 na verkregen toestemming door de overheid, regelmatig de mis werd opgedragen. In het begin van de twintigste eeuw werd deze kapel nogal gewijzigd. De vloer van de kapel wordt gesierd door een aantal grafzerken van oude bezitters van het huis Herinkhave. Op het dak van het bouwhuis is een dakruitertje aangebracht, waarin een klok werd geplaatst, die dateert uit 1828.
Foto Frits van Capelleveen: Herinkhave, linker bouwhuis
Herinckhaven
Het andere bouwhuis maakt deel uit van het boerenbedrijf, dat ook twee pachtboerderijen omvat. In 2010 werd het landgoed, bestaande uit de oude havezate, de kapel en de watermolen overgedragen aan Herinckhaven BV. Het landgoed valt onder meer onder de Natuurschoonwet. Er zijn mogelijkheden voor rondleidingen, waartoe contact met Herinkhave kan worden opgenomen. Het Huis Herinckhave is vanaf de weg af wel waar te nemen ondanks de hoogopgaande begroeiing om het huis. Fleringen ligt in Twente, ongeveer tien kilometer oostelijk van Almelo.PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Literatuur
Lees verder over kastelen: meer kasteelinformatie
Kastelen NederlandLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kasteelgeschiedenis

Kastelen: Van motte tot buitenplaats
Nederlandse Kastelen

Dankzij de vele illustraties is de uitgave 'Kastelen in Nederland' ook een kijkspel. Hierdoor krijgt u niet alleen een goede indruk hoe het kasteel in het Nederlandse landschap staat, maar wordt u ook geattendeerd op de uiterlijke bouwkundige bijzonderheden.
Kastelen in Nederland
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.