Kasteel d'Oultremont
Tekst: Ben Hendriks
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Poort van Heusden

Foto Ben Hendriks: Kasteel d'Oultremont
In 1989 opende prins Bernhard het attractiepark 'Het Land van Ooit' in Drunen in Noord-Brabant. Kennelijk was er in ons land te veel aanbod in dit soort parken, want nog geen twintig jaar later moest het park al weer worden gesloten. Op het historische kasteelterrein zijn wel veel restanten van dit attractiepark achtergebleven, waaronder een kasteeltje met een steen met het jaartal 1398; dit kasteeltje werd echter pas 600 jaar later gebouwd als onderdeel van het Land van Ooit.Het enige historische gebouw dat op het landgoed staat is het poortgebouw van het oude kasteel van Drunen. Toen het onderdeel werd van het 'Land van Ooit' werd het kasteeltje, ondanks vele protesten, roze geschilderd.
In 2008 ging het attractiepark failliet en ontfermde de gemeente Heusden, waarvan Drunen sinds 1997 deel uitmaakt, zich over het park. Omdat er geen nieuwe exploitant voor het park te vinden is, gebruikt de gemeente sindsdien het poortgebouw, het kasteel d'Oultremont, met bijgebouwen voor bijzondere bijeenkomsten. Het geheel heet nu de 'Poort van Heusden'.
Kasteel van Drunen

Foto Ben Hendriks: Toegangspoort kasteel d'Oultremont
Waarschijnlijk al ver voor de vijftiende eeuw werd op het landgoed van het huidige kasteel d'Oultremont het kasteel van Drunen gebouwd. Dit was een groot complex dat uit verschillende gebouwen bestond. Het kasteel van Drunen werd ook wel Steenbergen genoemd en stond aanvankelijk op het grondgebied van Nieuwkuijk. Later kwam het onder Drunen. Het geheel was toen in het bezit van de familie van Haestrecht. In 1567 werd een heer van Drunen en Gansoyen genoemd als schout van Breda. Een erfdochter trouwde met Johan baron van Wassenaar, die heer van Warmont was. Via deze familie kwam Drunen in de achttiende eeuw in handen van de familie d'Oultremont. In die eeuw werd het kasteel bewoond door de hofkapelaan, die ook namens zijn heer als rentmeester optrad.Familie d'Oultremont

Foto Ben Hendriks: Achterzijde d'Oultremont
Toen de Fransen in 1795 in ons land kwamen sneuvelde het kasteel van Drunen. Het werd verwoest en platgebrand. Alleen het poortgebouw overleefde de verwoestingen. Het kasteel werd niet meer opgebouwd. Wel werd het poortgebouw geschikt gemaakt voor bewoning. Sindsdien heet het kasteeltje dan ook het kasteel van d'Oultremont. Tegen het einde van de negentiende eeuw werd het gebouw nog eens flink onder handen genomen. Het werd danig verbouwd en aan de achterzijde uitgebreid, omdat leden van de familie d'Oultremont het wilden bewonen.De familie d'Oultremont bleef tot 1977 verbonden aan het kasteel d'Oultremont, hoewel leden van de familie er maar sporadisch kwamen. Het huis en het park raakten danig in verval, waarna het ten verkoop werd aangeboden. Het landgoed werd gekocht door de heer Taminiau, die mede-directeur was van het attractiepark De Efteling in Kaatsheuvel. Hij ging hier een park exploiteren, dat vooral gericht was op kinderen, 'Het Land van Ooit'. We hebben hier voor al gezien dat het park ten slotte niet levensvatbaar bleek te zijn.
Land van Ooit

Foto Ben Hendriks: Muzikanten in de vijver van het Land van Ooit
In het centrale deel van het park van kasteel d'Oultremont staan vele gebouwen, die er door het attractiepark zijn neergezet, maar de meeste zien er enigszins vervallen uit. Rond het centrum zijn echter enkele gebieden, waar nog van de natuur kan worden genoten: zo zijn er een paar fraaie lanen met hoog opgaand geboomte te bewonderen.Tegenover het kasteeltje d'Oultremont dat er met zijn roze kleur nog steeds opvallend bij staat, is nog een fraai restant van 'Het Land van Ooit' overgebleven. Dat is de vijver waarin een legeronderdeel uit de Slag bij Waterloo in het water van de vijver ten onder gaat.
Het kasteel d'Oultremont ligt in het voormalige attractiepark aan de Kasteellaan, die een zijweg is van de Bosscheweg; deze laatste weg is een verbindingsweg tussen Drunen en Nieuwkuijk.
PS
Lees Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Literatuur
Lees verder over kastelen: meer kasteelinformatie
Kastelen NederlandLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kasteelgeschiedenis

Kastelen: Van motte tot buitenplaats
Nederlandse Kastelen

Dankzij de vele illustraties is de uitgave 'Kastelen in Nederland' ook een kijkspel. Hierdoor krijgt u niet alleen een goede indruk hoe het kasteel in het Nederlandse landschap staat, maar wordt u ook geattendeerd op de uiterlijke bouwkundige bijzonderheden.
Kastelen in Nederland
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.