Kasteel De Wildt in Gendringen
Tekst: Ben Hendriks
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Kasteel in Gelderland

Foto Ben Hendriks: Toegangshek kasteel De Wildt
Kasteel De Wildt in Gendringen werd al aan het begin van de veertiende eeuw genoemd. Diederick van Bylant kreeg toen van de graaf van Gelder een landgoed met de verplichting om hierop een versterkt huis te bouwen.Huys De Wildt
Tegenover de T-kruising van de Zwanenburgseweg en de Anholtseweg in Gendringen staat voor een parkachtig complex een hek met een paar fraaie hekpijlers met het opschrift 't Huys De Wildt. Op deze plaats stond in vroeger dagen het kasteel De Wildt.De hekpijlers dateren zeker niet uit de tijd van de stichting van het kasteel De Wildt, want dat was al in het begin van de veertiende eeuw. Toen kreeg Diederick van Bylant van de graaf van Gelder een hof met toebehoren in leen met de verplichting er een versterkt huis te doen bouwen. Onder die toebehoren was ook een molen, die voor Gendringen een dwangmolen werd, want alle inwoners waren verplicht hun graan hier te laten malen.
Verschillende namen
De sluiskolk, ook molenwijer genoemd, die op de hof aanwezig was, was de naamgever van het eerste versterkte huis dat hier werd gebouwd. Dat huis werd Sluiskamp, Sluseborch, Sluysenburgh of Sluzenkampe genoemd.Een eeuw later, in 1417, kreeg de Sluiskamp de naam De Wildt, wellicht omdat het goed, nu door de graaf Van den Bergh, in leen werd gegeven aan Bernt van de Wilten. Dat duurde echter niet lang, want al in 1443 gaf de graaf het kasteel aan zijn bastaardzuster Anna bij haar huwelijk met Hendrick die Greve. Dit geslacht bleef ruim een eeuw op De Wildt wonen; de laatste de Greve trouwde met de burgemeester en richter van Emmerik, Otto Vogel.
Militairen
De volgende bewoners zijn militairen. In 1686 werd de nieuwe eigenaar van De Wildt de overste Von Frentz, die al enkele jaren later werd opgevolgd door zijn neef, de luitenant Van Diest. Ook deze had De Wildt niet lang in zijn bezit want het goed ging al in 1694 over aan brigadier Wilhelm von Buloe, die heer tot Hardenberg was. Het kasteeltje Hardenberg staat slechts enkele kilometers oostelijker, net over de huidige Duitse grens. Zijn weduwe verkocht het huis De Wildt in 1716 aan kolonel Wilhelm de Bruen de Wildt. Na zijn dood kwam De Wildt in burgerlijke handen.Bestuurscentrum

J. de Beijer: Kasteel De Wildt omstreeks 1750
Omstreeks 1750 tekende Jan de Beijer het kasteel De Wildt. We zien een interessant gevormd kasteeltje, dat met een gracht is omgeven. Het kasteeltje is met een houten brug over de gracht bereikbaar. Het kasteeltje vormde meerdere malen het bestuurscentrum voor de heerlijkheid Gendringen en Etten.Van Spengler
De burgemeester van Gendringen, mr. J.L. de Haes, kocht De Wildt omstreeks 1800. Zijn nazaten lieten het huis moderniseren, wat betekende dat er veel werd afgebroken. Een nieuwe eigenaar, jonkheer J.T. van Spengler, liet de rest van het huis geheel ombouwen tot een langwerpig pand van twee verdiepingen, waarop een zolderverdieping, waarbij aan het einde een ronde toren staat; dat was, kennelijk een restant van het oorspronkelijke kasteel.Na de dood van de laatste Van Spengler was de glorie van De Wildt ten einde. Het huis werd achtereenvolgens schildersatelier, fabriek en hotel/café. Het gebouw verviel steeds verder en werd ten slotte in 1950 geheel gesloopt. Blijkens een oude foto schijnt hierbij nogal wat mankracht nodig te zijn geweest.
Later gebruik
Op het terrein, waar het kasteel De Wildt heeft gestaan werd na de sloop nog een school gebouwd, maar er staan nu enkele fraaie onderkomens.De enige herinnering aan het vroegere kasteel De Wildt zijn nu dus de hekpijlers met het hek, die in de achttiende eeuw, ten tijde van de ombouw van het kasteel naar een buitenhuis, hier zijn geplaatst. De hekpijlers vormen een rijksmonument.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Literatuur
Lees verder over kastelen: meer kasteelinformatie
Kastelen NederlandLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kastelen in Gelderland

Kastelen in Gelderland
Kasteelgeschiedenis

Kastelen: Van motte tot buitenplaats
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.