Museumpaleis Het Loo
Voormalige residentie Oranjes

Foto Ruud van Capelleveen: De voorzijde van Paleis Het Loo
Paleis Het Loo in Apeldoorn fungeerde drie eeuwen lang als residentie en kreeg in 1984 een museale functie. Koningin Beatrix verrichtte op 20 juni 1984 de opening. A.W. Vliegenthart was vanaf de ingrijpende restauratie, die aan de opening vooraf ging, betrokken bij Het Loo. Hij werd in 1984 de eerste directeur van het museum en vervulde deze functie tot zijn pensionering in 1999.Rijksmuseum
Vanaf het begin was er veel belangstelling voor het museumpaleis. Paleis Het Loo ressorteerde tot 1994 als rijksmuseum onder het ministerie van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur. Na de verzelfstandiging van de rijksmusea werd het beheer van het museum overgedragen aan de Stichting Paleis Het Loo, Nationaal Museum. Het gebouw bleef rijkseigendom: de overheid bleef verantwoordelijk voor het onderhoud en de instandhouding van het gebouwencomplex. De museumstichting huurt sindsdien Paleis Het Loo.Indeling paleiskamers
Het museum wilde voor elke vorst of vorstin een eigen kamer inrichten, zodat zowel het persoonlijke als het historische verhaal verteld kon worden. "Een probleem bij de toedeling van de vertrekken was het feit dat koningen en koninginnen in de negentiende en twintigste eeuw achtereenvolgens dezelfde kamers bewoonden aan de westzijde van het paleis," schreven de samenstellers van 'Paleis Het Loo: een koninklijk museum'. De inrichting van de vertrekken bestaat uit meubelen en stoffering die in 1984 al aanwezig was, aangevuld met nadien verworven museumstukken. "Bij de overdracht was de inboedel hoofdzakelijk negentiende-eeuws; de meubelen van voor 1800 waren in de negentiende eeuw of later aan de inboedel van het paleis toegevoegd."Kanselarij en stallen
De fraai ingerichte vertrekken geven een indruk van de ontwikkeling van de vorstelijke bewoningsgeschiedenis. In een van de paleisvleugels kwam het kanselarijmuseum met een verzameling orden en onderscheidingen, die voor een belangrijk deel toebehoort aan de Stichting tot Instandhouding van het Museum van de Kanselarij der Nederlandse Orden. Het is in zijn soort de meest gevarieerde ter wereld, schreef A.D. Renting. Het stallencomplex richtte men in met een presentatie van rijtuigen en auto's die een beeld geeft van de ontwikkeling van het koninklijk vervoer door de eeuwen.Lees Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.
Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Gratis E-book

Paleis Het Loo was de zomerresidentie van de Nederlandse stadhouders en koningen van 1686 tot 1975. Paleis Het Loo is ontworpen door de toonaangevende 17e-eeuwse architect Jacob Roman. Koningin Wilhelmina was zeer verknocht aan Paleis Het Loo. Zij was de laatste koninklijke bewoner.
Paleis Het Loo
Lees verder over kastelen: meer kasteelinformatie
Nederlandse KastelenKasteel en geschiedenis
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kasteelgeschiedenis

Kastelen: Van motte tot buitenplaats
Nederlandse Kastelen

Dankzij de vele illustraties is de uitgave 'Kastelen in Nederland' ook een kijkspel. Hierdoor krijgt u niet alleen een goede indruk hoe het kasteel in het Nederlandse landschap staat, maar wordt u ook geattendeerd op de uiterlijke bouwkundige bijzonderheden.
Kastelen in Nederland
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.