Dossier Buitenplaatsen

Foto Ben Hendriks: Beeckestijn, juli 2009
Buitenplaatsenkrant

Deze krant zal, samen met de landelijke Boekenkrant, gratis worden verspreid via boekwinkels en winkels van kasteelmusea en landgoedwinkels. De bedoeling is met deze krant een nieuw en breder publiek aan te trekken en hen geïnteresseerd te doen raken in een belangrijk deel van ons cultureel bezit in Nederland: onze kastelen, buitenplaatsen en landgoederen.
De krant wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van onder meer het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Elise Mathilde Fonds en Stichting Zaba. De verzorging is handen van de sBKL in samenwerking met de Uitgeverij Uphill Battle Boekpromotie.
Ben Hendriks, december 2016
Eerdere berichten over Buitenplaatsen
Nieuwsbrief Buitenplaatsen
Ter gelegenheid van het Jaar van de buitenplaatsen 2012 werd einde 2011 de internetsite 'buitenplaatsen 2012.nl geopend. Men kon zich op deze site opgeven voor het regelmatig doen toesturen van nieuwsbrieven met nieuws over buitenplaatsen. De laatste nieuwsbrief verscheen in december, maar de website www.buitenplaatsen2012.nl) deelt mee dat de site (voorlopig?) in de lucht blijft.In de nieuwsbrief van december 2012 wordt onder meer aandacht besteed aan de tekst, die professor Ymre Kuijper op 20 november 2012 uitsprak bij de aanvaarding van zijn aanstelling als hoogleraar 'Historische Buitenplaatsen en landgoederen' aan de Rijksuniversiteit te Groningen. De redevoering is getiteld "De hofstede tot 'vermaak en voordeel aengeleyt'. Beelden van de Nederlandse buitenplaats vanaf de zeventiende eeuw."
De tekst kan ook worden gevonden op de site van de Universiteit van Groningen (www.rug.nl).
Ben Hendriks, januari 2013
Hoogleraar voor buitenplaatsen
2012 werd uitgeroepen tot het jaar van de buitenplaats. Hoe belangrijk buitenplaatsen in onze maatschappij zijn, wordt nu geaccentueerd door een recente benoeming van prof. dr. Yme Kuiper.Hoogleraar voor buitenplaatsen
Jaar van de buitenplaatsen 2012
Ter gelegenheid van het jaar 2012, waarin aan buitenplaatsen en landgoederen extra aandacht wordt geschonken, verscheen eind 2011 voor de Gelderse buitenplaatsen het boekje 'Historische buitenplaatsen op de Veluwezoom; zien en gezien worden'.Jaar van de buitenplaatsen 2012
Buitenplaatsen in de Bollenstreek
Het Museum 'De Zwarte Tulp' is gevestigd in Lisse, wat achteraf aan de Grachtweg 2a gelegen. Het museum geeft een goed overzicht van de ontwikkeling van de bollencultuur in de Bollenstreek.Van 12 oktober 2007 tot 30 maart 2008 wijdde men in een kleine, maar uitstekend verzorgde tijdelijke expositie aandacht aan de buitenplaatsen in de Bollenstreek. Vele buitenplaatsen zijn intussen verdwenen, maar er zijn er toch nog heel wat bewaard gebleven.
Volgens de begeleidende brochure "Buitens in de Bollenstreek" waren er in de Bollenstreek - het gebied tussen Haarlem en Leiden - 147 buitenplaatsen. Daarvan zijn er 35, die uit de periode tot en met zestiende eeuw stammen; 100 zijn ontstaan in de 17e en achttiende eeuw en 12 zijn in de 19e en twintigste eeuw tot stand zijn gekomen. Alle 147 buitenplaatsen worden in een lijst vermeld, die per gemeente is ingedeeld. Aan 21 van deze buitenplaatsen werd in de expositie aandacht besteed. Deze buitenplaatsen zijn ook uitvoerig met genealogische gegevens en een goede beschrijving en enkele afbeeldingen, opgenomen in de al genoemde brochure. Er werden dus geen kastelen behandeld, hoewel enkele buitenplaatsen wel hun bestaan aan een oude kasteelvestiging te danken hebben.
De brochure - de publicatie verdient een beter woord - werd geschreven door de historici Brigitte Rink-Ensink, Maarten van Bourgondiën en Wim Rosdorff. De eindredactie was in handen van Klaas Egas, bestuurslid presentatie.
Ben Hendriks, april 2008
Buitenplaatsen Gelderse vallei
Bij het Museum Nairac te Barneveld waren nog exemplaren te koop van het bijzonder aardige boekje "De mooiste buitenplaatsen van de Gelderse Vallei, tien wandelroutes". Het boekje werd geschreven door Gerrit de Graeff, die ook de kleurenfoto's in het boekje vervaardigde. Het boekje werd uitgegeven door de Koninklijke BDU Uitgeverij B.V. te Barneveld (ISBN 90-70150-50-6).Het boekje begint met een inleiding en beschrijft daarna de landgoederen Oldenaller, Slichtenhorst, Hoevelaken, de Stoutenburg, De Boom, Geerestein, Scherpenzeel en Lambalgen, Renswoude, De Schaffelaar en Kernhem. Van de op het landgoed staande huizen of kastelen wordt een korte beschrijving gegeven, waarna aan de hand van een wandeling over het landgoed de bijzonderheden in het terrein aan de orde komen. De foto's zijn van uitstekende kwaliteit. Ter oriëntatie voor de wandelaar werd bij ieder kasteel ook een duidelijk routekaartje afgedrukt.
Een charmant boekje, dat in geen boekenkast van een kastelenliefhebber mag ontbreken.
Ben Hendriks, oktober 2004
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Dossier Kastelen
Dossier KastelenLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kasteelgeschiedenis

Kastelen: Van motte tot buitenplaats
Nederlandse Kastelen

Dankzij de vele illustraties is de uitgave 'Kastelen in Nederland' ook een kijkspel. Hierdoor krijgt u niet alleen een goede indruk hoe het kasteel in het Nederlandse landschap staat, maar wordt u ook geattendeerd op de uiterlijke bouwkundige bijzonderheden.
Kastelen in Nederland
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.