Dossier Hof te Dieren
Hof te Dieren: nieuw landhuis

In de Franse tijd werd het landgoed genationaliseerd en verkocht, maar het huis was tijdens legering van Franse troepen al afgebrand. Het landgoed kwam in handen van de Van Wassenaars, de eigenaren van Twickel. De familie liet een nieuw huis bouwen, dat helaas dat door oorlogsgeweld in 1945 verdween. Alleen de fundamenten zijn nog zichtbaar. De Hof te Dieren is nog steeds in het bezit van de Stichting Twickel.
Er zijn intussen weer nieuwe, vergevorderde plannen om op het landgoed De Hof te Dieren een nieuw landhuis te bouwen. Het nieuwe landhuis zal worden gebouwd in een eigentijdse stijl, maar wel zodanig dat het doet denken aan haar negentiende-eeuwse voorganger. Provincie en gemeente staan positief tegenover de plannen.
Ben Hendriks, februari 2013
Eerdere berichten over Hof te Dieren
Jachtpalen bij Hof te Dieren
In 1647 kocht stadhouder Willem II de Hof te Dieren. Hij wilde hier een jachtslot hebben, omdat jagen één van zijn grote liefhebberijen was. Zo werd het voormalige landgoed, dat ooit door de Duitse Orde in de middeleeuwen was gesticht, een jachtslot.Op het landgoed werden zandstenen palen geplaatst om de begrenzing van het jachtgebied van het de Hof te Dieren aan te geven. In al die eeuwen waren van de oorspronkelijke palen er maar drie meer over gebleven. De Stichting Twickel, eigenares van het landgoed Hof te Dieren, heeft nieuwe palen laten hakken en deze op het landgoed laten (her)plaatsen. Zo zijn er nu weer twaalf jachtpalen op het landgoed te zien, onder meer langs de Schaapsallee.
Ben Hendriks, juli 2010
De Hof te Dieren
Vooruitlopend op de doortrekking van de noordelijke snelweg langs de IJssel tussen de rotonde Velperbroek bij Arnhem en de weg bij de plaats Dieren (de A348), werd omstreeks 1975 een verbindingsweg aangelegd door het Paardebroek, dat deel uitmaakt van het landgoed Hof te Dieren. De doortrekking van deze snelweg zal niet meer plaats vinden, waardoor deze verbindingsweg niet meer nodig is. Het oorspronkelijke landschap zal daarom in de oude situatie worden hersteld.Het Hof te Dieren, een al vele eeuwen bestaande stichting, werd 1647 aangekocht door stadhouder Willem II om te gaan dienen als centrum voor een groot jachtterrein op de zuidelijke Veluwezoom. Het huis werd door hem en na hem zijn weduwe Prinses Anna, verfraaid en uitgebouwd. Zij lieten rond de Hof fraaie tuinen en parken aanleggen. Ten noorden van het jachtslot werden sterrenbossen aangelegd, die de namen van hun kinderen hebben gekregen. Zo vinden we er de Carolinenberg en de Prins Willembergen.
In 1795 werd de Hof te Dieren betrokken door Franse vrijheidsstrijders. Door roekeloosheid ontstond er brand en brandde het gebouw, met al haar kunstschatten, volledig af. Na de Franse tijd werd de Hof nationaal bezit. Ten slotte kwam het landgoed in het bezit van gravin van Wassenaar-Twickel, die het later onderbracht in de Stichting Twickel.
Er bestaan bij de stichting vergevorderde plannen om een nieuw huis op het landgoed te bouwen.
Ben Hendriks, april 2002
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Dossier Kastelen
Dossier KastelenGeschiedenis Het Hof te Dieren
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kasteelgeschiedenis

Kastelen: Van motte tot buitenplaats
Nederlandse Kastelen

Dankzij de vele illustraties is de uitgave 'Kastelen in Nederland' ook een kijkspel. Hierdoor krijgt u niet alleen een goede indruk hoe het kasteel in het Nederlandse landschap staat, maar wordt u ook geattendeerd op de uiterlijke bouwkundige bijzonderheden.
Kastelen in Nederland
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.