Dossier Kasteel Helmond
Gemeentemuseum
Vanaf 23 oktober 2004 is het vernieuwde kasteel van Helmond weer open voor het publiek. In de afgelopen maanden is er hard gewerkt om het interieur van het kasteel een nieuwe aanblik te geven.Het Gemeentemuseum, dat haar hoofdzetel in het Kasteel van Helmond heeft, presenteert haar twee vernieuwde vaste collecties Stadshistorie en Mens en Werk. Ook de museumingang en de koffiekamer in de kelder zien er behoorlijk anders uit: meubels in sfeervolle kleuren, een moderne balie en eigentijdse kluisjes en garderobe.
De trouwlocaties en de voormalige raadzaal in het kasteel van Helmond zijn ook opgeknapt en in de voormalige commissiekamer is nu een kleine horecagelegenheid gevestigd. Deze zal gebruikt worden voor bijvoorbeeld groepsontvangsten van het museum en officiële ontvangsten van het gemeentebestuur.
Hoe het de bewoners van Helmond en het kasteel vanaf de Middeleeuwen verging, ontdekt u in de gewelven van de kelders, waar door de vele interactieve elementen alle zintuigen worden geprikkeld. Zo kunt u kisten openmaken, voorwerpen onderzoeken, vreemde geuren opsnuiven, luisteren naar verhalen en schieten met de kruisboog. En wie weet loopt u wel een oude kasteel bewoner tegen het lijf. Maar niet alleen het verleden komt aan bod, ook het heden en de toekomst. Die kan zelf bepaald worden door een blik te werpen in de glazen bol. Speciaal voor kinderen is er een vernieuwde speurtocht die hun spelenderwijs van alles vertelt over de geschiedenis van de stad en het kasteel van de Middeleeuwen tot nu.
Waarom kunstenaars vooral in de 19e en twintigste eeuw arbeid als onderwerp kiezen, is te zien in de vaste presentatie van de collectie rond het thema "Mens en werk". Deze is chronologisch van opbouwen toont werken die gemaakt zijn tussen 1850 en nu. Die 150 jaar kent een enorme verscheidenheid aan kunststijlen en -stromingen. De collectie "Mens en werk" is voor Nederland uniek en het is een van de weinige in Europa. De historische en artistieke waarde van deze verzameling is van grote betekenis.
In de koffiekamer van het museum in het kasteel van Helmond is de tijdens de verbouwing ontdekte middeleeuwse waterput te zien. Ook een deel van de vondsten uit de put worden tentoongesteld. De archeologen wisten dat de waterput er was, maar niet op welke plaats. Er zijn wel tekeningen, gemaakt voor de verbouwing in 1920, waarop een uitsparing staat op de plek waar de waterput gevonden is. Maar tot de vondst was niet bekend wat de uitsparing betekende. Aan het puin en de voorwerpen die uit de waterput zijn gehaald, blijkt dat hij rond 1750 dichtgestort is.
Ben Hendriks, december 2004
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Dossier Kastelen
Dossier KastelenGeschiedenis Kasteel van Helmond
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kasteelgeschiedenis
Met 'Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats' heeft Ben Hendriks een zeer toegankelijke studie geschreven over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.Kastelen: Van motte tot buitenplaats
Nederlandse Kastelen
Met 'Kastelen in Nederland' laten wij u genieten van de rijkdom van onze vaderlandse geschiedenis en in het bijzonder van de prachtigste en interessantste kastelen en huizen in Nederland.Dankzij de vele illustraties is de uitgave 'Kastelen in Nederland' ook een kijkspel. Hierdoor krijgt u niet alleen een goede indruk hoe het kasteel in het Nederlandse landschap staat, maar wordt u ook geattendeerd op de uiterlijke bouwkundige bijzonderheden.
Kastelen in Nederland
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.