Dossier Paleis Soestdijk
Rijk draagt Soestdijk over aan Made by Holland

Rijk draagt Soestdijk over aan Made by Holland
Eerdere berichten over Paleis Soestdijk
Toekomst Paleis Soestdijk

Toekomst Paleis Soestdijk
Drie plannen voor Soestdijk

"De nieuwe bestemming van paleis en landgoed moet duurzaam en passend zijn. Restauratie is nodig, aanpassing en eventueel uitbreiding kan ook. Het plan moet financieel solide zijn, zakelijk rendabel ook op de lange termijn. Verder moet het nieuwe Soestdijk toeristische en recreatieve voorzieningen bieden en openbaar toegankelijk zijn. Een nieuwe bestemming doet recht aan de cultuurhistorische en ecologische waarde van het complex. Het paleis, de bijgebouwen en het landgoed blijven één geheel."
Die drie plannen, waarvan hier slechts enkele aspecten worden vermeld, zijn:
Eden Soestdijk: Soestdijk wordt een paradijs van duurzaamheid, geïnspireerd op het Eden-project in Engeland. Er komt onder meer een biodome, waarin het poolklimaat en een tropisch regenwoud worden nagebootst.
Made by Holland: Een podium voor innovatiekracht van Nederland. Er komt ruimte om innovaties te presenteren. Kennisorganisaties kunnen hier ruimten huren om het publiek te informeren.
Nationaal Ensemble: Soestdijk wordt een buitenplaats, waar bezoekers kunnen picknicken, wandelen en sporten. In een nieuw paviljoen komt een gelegenheid voor grote projecties en ruimtevullende muziek.
In alle plannen wordt voorzien in een horecavoorziening en in alle drie plannen worden tegenover het paleis woningen gebouwd.
De drie partijen kunnen tot 28 april 2017 een bod uitbrengen, waarbij het beste bod telt.
We kunnen er zeker van zijn dat de omgeving van het paleis straks onherkenbaar zal veranderen. Of er iets van de geschiedenis van het paleis overblijft, moeten we maar afwachten.
Ben Hendriks, december 2016
Vier plannen voor Soestdijk
Vier initiatiefnemers met concrete plannen voor paleis Soestdijk gaan door naar de volgende ronde. Zij krijgen elk 100.000 euro om het komend half jaar hun ideeën uit te werken tot een zakelijk rendabel en uitvoerbaar plan. Afhankelijk van de uitwerking kunnen de initiatiefnemers daarna een bod doen op het paleis en het landgoed. De keuze voor de vier plannen is gemaakt door vertegenwoordigers van de provincie Utrecht, van de gemeenten Soest en Baarn en van het Rijksvastgoedbedrijf, op advies van een onafhankelijke beoordelingscommissie onder leiding van voormalig minister Sybilla Dekker. In totaal zijn 120 ideeën ingestuurd voor het paleis en het landgoed eromheen. In meer dan driekwart van de ingediende plannen was sprake van een combinatie van nieuwe functies om het paleis en het terrein rendabel te kunnen exploiteren. Het meest kwamen voor: museum, hotel en congrescentrum, zorghotel, locatie voor evenementen, kennisinstituut, plaats voor reflectie op maatschappelijke vraagstukken en opleidingscentrum.De vier uitgekozen initiatiefnemers krijgen een half jaar de tijd hun ideeën uit te werken tot een zakelijk rendabel plan. Daarvoor krijgen zij elk 100.000 euro als bijdrage in de kosten die zij maken. In oktober 2016 volgt een beoordeling. Afhankelijk daarvan kunnen de initiatiefnemers eind 2016 of begin 2017 een bod uitbrengen om hun plan ook echt uit te voeren.
Eden Soestdijk Het voorstel is geïnspireerd door het succesvolle Eden Project in Cornwall, UK, de grootste botanische tuin ter wereld en een ideële stichting voor duurzame innovatie. De verbondenheid tussen mens en natuur, bezien vanuit duurzaamheid en innovatie vormt het thema van Eden Soestdijk. Er worden twee architectonisch verbijzonderde kassen aan het landschap toegevoegd. Het Paleis wordt een tentoonstellings- en ontmoetingscentrum.
Initiatiefnemer: Stichting Voorbereiding Eden Soestdijk, Mecanoo Architecten, Eden Project, Royal HaskoningDHV.
Internationaal Handelshuis Een podium voor het bedrijfsleven, kennisuitwisseling, innovatie en samenwerking. Het paleis zal worden gebruikt als representatieve ontvangstlocatie voor samenkomst, kennisdeling, handelsmissies en staatsbezoeken, maar zal ook publiek toegankelijk zijn.
Initiatiefnemer: Tenman (penvoerder), Van Heemstra Consulting/Landgoedcoach, architectenbureau Fritz.
Made by Holland De showcase 'Made by Holland' brengt de kracht en de competenties van het Nederlandse bedrijfsleven (inter)nationaal onder de aandacht in de vorm van een experience. De fraaie ruimtes in het paleis blijven behouden en beleefbaar. Ook op het landgoed komen showcases. Aan de overzijde van de Amsterdamsestraatweg is een daarop aansluitend dynamisch cultureel, horeca- en evenementenprogramma voorzien.
Initiatiefnemer: Hylkema Consultants B.V., MeyerBergman Investments B.V., Beheer- en Exploitatiemaatschappij Westergasfabriek B.V., Leeuwenpoort Ontwikkeling B.V.
Nationaal Ensemble Uitgangspunt van het programma is het ervaren van de relatie tussen verleden, heden en toekomst van ontwikkelingen binnen ons Koninkrijk. Het paleis, als huis van het verleden, behoudt de huidige multifunctionele programmering. In het paleispark komt een nieuw paviljoen: het huis van de toekomst met experience gericht op jonge bezoekers.
Initiatiefnemer: VolkerWessels, Staatsbosbeheer, Van Hoogevest Architecten BV, H+N+S Landschapsarchitecten, Cultureel Organisatiebureau Artifex.
Ruud van Capelleveen, decmber 2015
Rijksvastgoedbedrijf zoekt nieuwe bestemming Soestdijk
Het Rijksvastgoedbedrijf plaatste in een advertentie in een landelijk dagblad een oproep om te komen met serieuze en creatieve voorstellen voor een herbestemming van Landgoed en Paleis Soestdijk. Het landgoed met twintig opstallen is ongeveer 165 ha groot. Voor de drie à vier meest geschikte voorstellen komt een vergoeding van 100.000 euro per voorstel beschkbaar.Sloop is ongewenst, zegt het Rijksvastgoedbedrijf. Zij ziet drie scenario's:
Openstelling paleis Soestdijk in 2013
Ter gelegenheid van het 200 jarig bestaan van ons koninkrijk is paleis Soestdijk weer geopend voor het publiek gedurende de periode van 13 september 2013 tot en met 12 januari 2014.Ditmaal kunt u vrij door het paleis wandelen. In de verschillende stijlkamers zullen gidsen aanwezig zijn, die u te woord kunnen staan als u vragen mocht hebben.
Groepen kunnen zich aanmelden voor rondleidingen.
In alle gevallen geldt dat u vooraf uw bezoek moet reserveren. Dit kan via de website van paleis Soestdijk op www.paleissoestdijk.nl. Wellicht is dit een laatste kans om het paleis nog in de originele staat te zien.
Ben Hendriks, september 2013
Nationaal-Historisch Museum in Paleis Soestdijk?
Begin mei 2011 was Paleis Soestdijk een belangrijk onderwerp in het nieuws. Een groep historici meent dat het paleis een geschikte locatie zou kunnen zijn voor het onderbrengen van het Nationaal-Historisch Museum. Aanvankelijk zou dit museum in Arnhem worden gevestigd, maar na veel gedoe bleek de directie zich plotseling in Amsterdam te hebben teruggetrokken.De gedachte om het museum in het leegstaande Paleis Soestdijk onder te brengen is niet nieuw. Het paleis lijkt echter te klein te zijn voor de doelen, die destijds door de NHM-directie werden geuit.
Een andere groep historici is echter van mening dat het Nationaal-Historisch Museum moet worden gekoppeld aan het Rijksmuseum.
Zo langzamerhand is de geschiedenis van het Nationaal-Historisch Museum een feuilleton geworden, waarvan het einde nog niet in zicht is. Misschien kunnen we zelfs van een soapserie gaan spreken.
Ben Hendriks, mei 2011
Openstelling Soestdijk vanaf maart 2011
Paleis Soestdijk gaat in maart 2011 weer open voor het publiek. Het ging eind vorig jaar dicht, maar er is nog veel vraag naar rondleidingen in het paleis van koningin Juliana en prins Bernhard. Ook kunnen er evenementen worden gehouden. Als het paleis een definitieve bestemming heeft, gaat het weer dicht.Ben Hendriks, februari 2011
Einde opening Paleis Soestdijk
Gedurende vier jaar, na het overlijden van de laatste bewoner van paleis Soestdijk, prins Bernhard, was het paleis bij Baarn opengesteld voor het publiek. Er kwamen in deze periode meer dan een half miljoen mensen het paleis bezichtigen.Ofschoon er nog steeds geen goede bestemming voor het paleis is gevonden, wordt Paleis Soestdijk niettemin per 1 januari 2011 definitief gesloten.
Voor het einde van 2010 zou een beslissing over een nieuwe bestemming worden genomen, maar dat is nog steeds niet gebeurd. Een van de belemmeringen zal een mogelijke rijksbijdrage in de financiering van een nieuwe bestemming zijn en dat lijkt in deze financieel moeilijke tijden een groot struikelblok te vormen.
Ben Hendriks, januari 2011
Toekomst Paleis Soestdijk
Kort na het overlijden van prins Bernhard in 2004 werd paleis Soestdijk voor het publiek ter bezichtiging opengesteld. Dit jaar zal het laatste jaar zijn waarin het publiek de gelegenheid heeft de vertrekken te bezichtigen waar de prins en zijn vrouw, prinses Juliana, hun laatste jaren hebben doorgebracht. Zij die het paleis nog willen bekijken moeten vlug zijn, want veel rondleidingen zijn al volgeboekt.Utrechtse functionarissen, die zich bogen over de toekomst van het paleis, vinden dat paleis Soestdijk in enigerlei vorm voor het publiek beschikbaar moet blijven.
Er zijn mensen, die menen dat het paleis wellicht geschikt is als onderkomen voor het Nationaal Historisch Museum, omdat het paleis zich al als een soort historisch nationaal moment heeft betoond. Het paleis lijkt daar echter veel te klein voor en nieuwbouw nabij het paleis Soestdijk lijkt niet op zijn plaats te zijn, omdat daarmee het aanzien van het paleis en het omringende park te veel zou worden aangetast.
Overigens is al eerder Arnhem als vestigingsplaats voor het Nationaal Historisch Museum aangewezen.
Ben Hendriks, september 2010
Rondleiding Paleis Soestdijk
Evenals in 2008 zal ook in 2009 Paleis Soestdijk geopend zijn voor het publiek. Gelet op de lange voorbereidingstijd, die nodig is voor een nieuwe functie van het paleis, is het paleis misschien ook nog in 2010 geopend.Van vele kanten werd er op aangedrongen dat van Paleis Soestdijk een museum moet worden gemaakt. De Telegraaf weet te melden, dat de regering dat niet zou wensen, omdat zij van het paleis een conferentiecentrum zou willen maken. De actiegroep Salve Soestdijk en het CDA willen echter dat paleis Soestdijk een museum gaat worden, waar de vaderlandse geschiedenis centraal zal staan.
Behalve op enkele feestdagen is Paleis Soestdijk voorlopig dus nog open voor het publiek. Zoals bekend was Paleis Soestdijk tot hun overlijden de woning van koningin Juliana en prins Bernhard.
Voor het puibliek is er een winkel, waar allerlei Oranjeartikelen verkrijgbaar zijn en in de Oranjerie in het park kan een kopje koffie of thee worden gedronken en kan men belegde broodjes kopen. Ook hier kan men alleen terecht met een geldig kaartje. Een rondleiding kost 12,50 euro per persoon, kinderen 10,00 euro. Kaarten kunnen alleen worden besteld via de website van paleis Soestdijk. Nog tot 1 april 2009 kan er in het paleis een fototentoonstelling worden bezocht, die het leven van Koningin Juliana in en om het paleis in beeld brengt.
Ben Hendriks, maart 2009
Openstelling
Paleis Soestdijk werd in december 2006 op afspraak opengesteld voor het publiek. Op 10 oktober 2007, dus nog geen jaar later, werd al de 100.000ste bezoeker verwelkomd. Er is dus veel belangstelling voor dit paleis, dat zo vele jaren het thuis is geweest van prinses Juliana en prins Bernhard.Hoe lang Paleis Soestdijk voor het publiek blijft opengesteld is op dit moment nog niet bekend.
Ben Hendriks, december 2006
Paleis Soestdijk
Begin 2007 zal Paleis Soestdijk voor het grote publiek worden opengesteld.Tot hun dood woonden in dit paleis prinses Juliana en prins Bernhard. Lange tijd wist men eigenlijk niet wat men met het paleis moest aanvangen. Maar in april 2006 ging de kogel door de kerk.
In de maand december krijgen de inwoners uit de omgeving een kans Paleis Soestdijk te bezichtigen. Bij de lokale VVV's begon op 22 november 2006 de kaartverkoop.
Het liep meteen storm. Tientallen inwoners van Baarn stonden 's morgens al om negen uur op de stoep van de VVV, waar burgemeester Smith een half uur later het eerste kaartje verkocht. In Soest begon de verkoop om tien uur. Toen stonden al meer dan honderd belangstellenden voor te wachten.
Vanaf 1 februari 2007 heeft iedereen toegang tot het paleis.
Ben Hendriks, november 2006
Paleis Soestdijk wordt museum
Paleis Soestdijk te Baarn, de voormalige woning van prinses Juliana en Prins Bernhard, heeft nog steeds geen nieuwe bestemming gekregen, hoewel het al sinds de dood van prins Bernhard in 2004 leeg staat. Minister Dekker van VROM. heeft onlangs namens het kabinet besloten het paleis gedurende drie jaar open te stellen voor het publiek. Die periode kan dan worden gebruikt om eens goed na te denken over de nieuwe bestemming.Het publiek krijgt niet het gehele paleis te zien, maar alleen het middengedeelte en de linkervleugel en daarvoor moet dan zeer diep in de buidel worden getast. De bedoeling is dat het publiek 12,50 euro betaalt om het onbewoonde paleis te mogen zien.
Op die manier betaalt het publiek wellicht (mee) aan de herinrichting van het paleis, hoewel de bestemming nog zeer onzeker is.
In de nabijheid van het paleis wordt ook een horeca-gelegheid gevestigd en er komt een winkeltje. Toerisme in optima forma dus.
Ben Hendriks, april 2006
Inboedel Paleis Soestdijk
Nu het grootste deel van de inboedel van prinses Juliana en prins Bernhard uit Paleis Soestdijk is overgebracht naar elders, wordt er aan gedacht om het paleis een publieke functie te geven. Vele landgenoten, die het paleis uiteraard goed kennen vanwege alle gebeurtenissen, die in de laatste tientallen jaren tijdens het leven van de prinses en de prins hier hebben plaatsgevonden, zouden het op prijs stellen het paleis en het park eens met eigen ogen te kunnen bewonderen. Aan deze publiekswens kan binnenkort wellicht tegemoet gekomen worden.Ben Hendriks, november 2005
Paleis Soestdijk
De oplevering van Paleis Soestdijk aan de Rijksgebouwendienst, die medio 2005 zou plaats vinden is uitgesteld tot het einde van dit jaar. De Koninklijke Familie heeft kennelijk geen kans gezien de vele privé-eigendommen uit het paleis over te laten brengen naar elders.Zoals bekend werd de collectie olifantjes van Prins Bernhard in juni overgebracht naar het Paleis het Loo, waar een gedeelte te zien zal zijn.
Er is overigens nog steeds niet bekend wat de bestemming van Paleis Soestdijk zal worden, ofschoon er veel speculaties de ronde doen.
Ben Hendriks, juli 2005
Paleis Soestdijk leeg
Na het overlijden van prins Bernard staat Paleis Soestdijk al weer geruime tijd leeg. Het is nog steeds niet bekend wat er met het complex zal gaan gebeuren. Het wachten is nog steeds op een nieuwe bestemming.Wel worden er momenteel onderhoudswerkzaamheden aan het paleis verricht. Deze werkzaamheden hebben, aldus de Rijksgebouwendienst, echter niets te maken met een eventuele toekomstig gebruik van het paleis. Het schijnt om gewoon onderhoud te gaan.
In het begin van dit jaar organiseerde de NRC een prijsvaag voor het publiek om aan te geven hoe men het Paleis graag gebruikt zou zien, maar daar zijn eigenlijk geen wereldschokkende voorstellen uitgekomen. We moeten dus maar afwachten wat de Rijksgebouwendienst met het paleis wil aanvangen. Het is echter te hopen dat men een stijlvolle bestemming voor Paleis Soestdijk zal weten te vinden. Het paleis is immers zo vele jaren een centrum geweest van vorstelijke activiteiten.
Ben Hendriks, mei 2005
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Dossier Kastelen
Dossier KastelenGeschiedenis Paleis Soestdijk
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kasteelgeschiedenis

Kastelen: Van motte tot buitenplaats
Nederlandse Kastelen

Dankzij de vele illustraties is de uitgave 'Kastelen in Nederland' ook een kijkspel. Hierdoor krijgt u niet alleen een goede indruk hoe het kasteel in het Nederlandse landschap staat, maar wordt u ook geattendeerd op de uiterlijke bouwkundige bijzonderheden.
Kastelen in Nederland
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.