Vaalserberg en Drielandenpunt
Tekst: Ben Hendriks
Auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Mergellandroute

Vaalserberg
Bij de Wilhelminatoren op de Vaalserberg ligt een grote parkeerplaats, waar U de auto gemakkelijk kwijt kunt. Een korte wandeling van nog geen kilometer brengt U naar het drielandenpunt. Dit is het punt waar de grenzen van Nederland, België en Duitsland elkaar ontmoeten. U staat hier op een hoogte van meer dan 320 meter boven de zeespiegel, echt het hoogste punt van Nederland.Drielandenpunt
De drie grenspalen, die hier staan opgesteld, trekken veel bekijks en worden erg veel gefotografeerd. Het is ook een bijzondere plek, die nergens anders in Nederland haar gelijke vindt, want hier grenzen drie landen aan elkaar. Maar vroeger was de situatie nog veel interessanter, want er is een lange periode geweest dat deze plek het Vierlandenpunt werd genoemd.Congres van Wenen
Na het Napoleontische tijdperk moesten de grenzen in Europa worden herzien. Daarvoor werd van oktober 1815 tot juni 1816 het Congres van Wenen gehouden. Ook de grenzen tussen Nederland en Duitsland moesten worden herzien. België bestond nog niet, dus het ging er destijds om de grens tussen Duitsland en Nederland definitief vast te stellen. Maar beide landen lagen wat dwars, want in Kelmis bij Moresnet lag een mijn, waar zinkerts werd gedolven en beide landen gunden deze mijn niet aan elkaar.Het Congres van Wenen bepaalde daarom dat er een nieuw neutraal land zou worden geschapen, dat Neutraal Moresnet ging heten en door beide landen gezamenlijk bestuurd zou worden. Het was een strook grond die de vorm had van een taartpunt. De punt kwam uit op de plaats waar nu de drie grenspalen staan op de Vaalserberg en de brede zijde van de taartpunt lag bij Kelmis, tussen de nu Belgische plaats Moresnet en de Duitse grens. Het ging om een strook grond, met een oppervlakte van circa 340 ha, waarop ongeveer 250 mensen woonden.
Vierlandenpunt
Omdat België toen nog niet bestond, kwam er toen dus een Drielandenpunt, gevormd door de grenzen van Nederland, Neutraal Moresnet en Duitsland. In 1830 werd België geboren. De Belgische grens liep juist ten zuiden van Vaals en zo werd het Drielandenpunt het Vierlandenpunt, want op dit punt ontmoetten in het vervolg de grenzen van Nederland, België, Neutraal Moresnet en Duitsland elkaar. België trad toen toe tot het bestuur van Neutraal Moresnet.Omstreeks 1885 raakte de zinkmijn uitgeput, waardoor de belangstelling voor Neutraal Moresnet bij Duitsland snel daalde. Bij de onderhandelingen na de Vrede van Versailles in 1920 erkende Duitsland dan ook de volledige onafhankelijkheid van België over Neutraal Moresnet. Vanaf dit tijdstip werd Neutraal Moresnet dan ook volledig opgenomen in het Koninkrijk België. Het Vierlandenpunt werd dus na ongeveer 90 jaar weer Drielandenpunt en dat is het sindsdien gebleven.
Boudewijntoren

Toeristische tips
Zowel bij de Boudewijntoren, als bij de Wilhelminatoren zijn ruim voldoende horecagelegenheden om de inwendige mens van het nodige te voorzien. Ook aan de kinderen is gedacht. Er zijn grote speeltuinen aangelegd, waar kinderen zich kunnen uitleven.Als U nu de drie grenspalen op de Vaalserberg ziet, is het toch leuk te weten, dat hier vroeger de grenzen van vier landen elkaar ontmoetten. Mocht u interesse hebben in de achtergronden van Neutraal Moresnet, dan kunt u overwegen het kleine Göhltal Museum aan de Maxstrasse 9 in het Belgische Neu-Moresnet te bezoeken. Daar kunt van alles vinden over de geschiedenis van het landje en de vele attributen, die aan dit merkwaardige landje herinneren. Informeer vooraf omtrent de openingstijden via het telefoonnummer (vanuit Nederland) 0032 87 657504. Men spreekt behalve Duits en Frans ook Nederlands.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief staan veel tips en wetenswaardigheden over geschiedenis en cultuur waar u echt iets aan heeft. Lees Door de Nederlandse Geschiedenis en Leven in de delta als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederland.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: geschiedenis Limburg
LimburgLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Nederland

Leven in de delta
Nederlandse Kastelen

Nederlandse kastelen
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.