Cuijk
Tekst: Ben Hendriks
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Stadje aan de Maas in Noord-Brabant

Maasboulevard
Die dijk heet overigens tegenwoordig Maasboulevard en is schitterend opgeknapt, want hier wordt ieder jaar weer door de genie van het Nederlandse leger een pontonbrug gebouwd om het Vierdaagsevoetvolk over de Maas te zetten voor de rest van hun laatste marsdag naar Nijmegen. Met alleen die veerpont zou dat overzetten van het Vierdaagseleger veel te lang duren.Sint Martinuskerk

De Sint Martinuskerk heeft een monumentaal hoofdaltaar dat werd ontwerpen door de Bossche beeldhouwer Hendrik van der Geld (1838-1914). De kerk heeft ook schitterende glas-in-loodramen van de glazenier F. Nicolas. Voorts zijn in de kerk kleurige schilderijen te bewonderen.
In de zuidelijke toren van de Sint Martinuskerk is in 2005 het carillon ondergebracht. De oorspronkelijke beiaard van 25 klokken werd gegoten door de Koninklijke klokkengieterij van Petit en Fritsen uit Aarle-Rixtel. Het carillon telt nu 51 klokken, waarvan de zwaarste 1430 kg weegt.
Museum Ceuclum

Wie niet opziet tegen het beklimmen van vele trappen en ladders kan de oude toren beklimmen en boven genieten van het fraaie uitzicht over de Maas, haar oevers, de stad Cuijk en de bosrijke heuvels van de Mookerheide.
Romeinse vesting
De oude toren staat bijna centraal in de oude Romeinse vesting, die hier eens was om de brug over de rivier de Maas te beschermen. Deze brug werd door de Romeinen aangelegd in de weg van Maastricht naar Nijmegen, om een snelle verbinding van het zuiden naar de grenzen van het toenmalige Romeinse rijk mogelijk te maken. In het museum is aan de hand van tekeningen en maquettes goed te zien hoe deze brug er ooit heeft uitgezien. De informatie is samengesteld op basis van opgravingen, die hier jaren geleden zijn verricht.Enkele honderden jaren nadat de Romeinen omstreeks het jaar 400 vertrokken, kwamen de Heren van Cuijk om hun gezag te vestigen. Daartoe bouwden ze een kasteel. Zeer waarschijnlijk was dit een mottekasteel. Dit was een houten versterking op een kunstmatig aangelegde verhoging en omgeven door een brede gracht.
Het kasteel werd gebouwd op de plaats waar honderden jaren eerder de Romeinse vesting heeft gestaan en waar in 1480 de voorganger van de huidige parochiekerk werd gebouwd.
In 1133 werd het kasteel verwoest en nooit meer opgebouwd. De Heren van Cuijk werden uit de streek verbannen. Later streken ze neer op het, inmiddels ook weer verdwenen, kasteel van Grave.
Omgeving van Cuijk
Behalve deze interessante kerken met hun directe omgeving kent Cuijk nog veel meer objecten, die de moeite van het bekijken waard zijn.Op het voormalige protestante kerkhof werd een beeldentuin ingericht, waar door gebruikmaking van fragmenten van vervallen grafmonumenten beelden met een bijzonder karakter zijn ontstaan.
Cuijk bezit ook een looierijmuseum, dat de geschiedenis van de elf looierijen uit het Land van Cuijk moet vasthouden.
Toerisme rond Cuijk

Ten slotte vermelden we nog de natuurgebieden rondom Cuijk, waaronder het natuurpad de Hulsdonk, en het Maasheggenlandschap in de uiterwaarden tussen Grave en Vierlingsbeek, waarvan een heel klein gedeelte vanaf de oude toren te zien is.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief staan veel tips en wetenswaardigheden over geschiedenis en cultuur waar u echt iets aan heeft. Lees Door de Nederlandse Geschiedenis en Leven in de delta als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederland.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: geschiedenis Noord-Brabant
Noord-BrabantLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Nederland

Leven in de delta
Nederlandse Kastelen

Nederlandse kastelen
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.