Vondelpark met beeld Joost van den Vondel
Park in Amsterdam

Swimmerguy269 (CC BY-SA): Standbeeld Joost van den Vondel in Vondelpark
Het Vondelpark is ontstaan nadat een groep invloedrijke Amsterdammers in 1864 een comité oprichtte, dat zich ten doel stelde hiervoor geld in te zamelen. Het Vondelpark werd ontworpen door de landschapsarchitect Zocher. In juni 1865 werd het terrein aan de Stadhouderskade geopend. Het stadspark kreeg de naam Nieuwe Park. Deze naam werd slechts twee jaar gebruikt. Een opleving in de waardering voor de schrijver Joost van den Vondel (1587-1679) zorgde voor een nieuwe naam voor het stadspark in Amsterdam.Joost van den Vondel
De dichter en toneelschrijver Joost van den Vondel werd in Keulen geboren. Zijn ouders kwamen als doopsgezinde vluchtelingen in 1597 naar Amsterdam. Van den Vondel verdiende zijn geld met een kousenhandel in de Warmoesstraat. In latere jaren werkte hij bij de Bank van Lening. Hij woonde op de Singel, bij de Torensluis.Ter gelegenheid van de opening van de schouwburg in Amsterdam schreef Vondel zijn belangrijkste toneelstuk 'Gijsbrecht van Aemstel'. Joost van den Vondel was katholiek geworden en dit werd in Amsterdam niet door iedereen gewaardeerd. Predikanten probeerden de uitvoering van 'Gijsbrecht van Aemstel' tegen te houden, omdat het toneelstuk 'Roomse sympathieën' zou bevatten. De 'Gijsbrecht' werd tot 1968 jaarlijks op Nieuwjaarsdag in Amsterdam opgevoerd.
Standbeeld
In de negentiende eeuw kreeg men belangstelling voor historische figuren. Rembrandt van Rijn en Johannes Vermeer werden herontdekt en ook voor Joost van den Vondel kreeg men weer waardering. Zijn gedichten en toneelstukken werden opnieuw uitgegeven. In oktober 1867 werd een standbeeld van Joost van den Vondel in het park geplaatst en kreeg het park in Amsterdam zijn huidige naam Vondelpark. Dit standbeeld werd ontworpen door beeldhouwer Louis Royer.De in die tijd belangrijkste literaire criticus Busken Huet vond een standbeeld voor een schrijver uit de Gouden Eeuw die niet meer werd gelezen, te veel eer. Het treurspel 'Gijsbrecht van Aemstel' werd door Busken Huet als een regelrechte mislukking beoordeeld. "Zelfs zijn genie is niet in staat uit het hanengevecht van kijvende buren de tragische situatien te ontwikkelen waarvan een verdelgingsoorlog tusschen ras en ras zwanger zou kunnen gaan."
Belg in Vondelpark
In het essay "Indrukken van een Belg in Nederland" beschreef Cyriel Buysse (1859-1932) het Vondelpark: "Het park ziet er treurig, bijna neerslachtig uit, ondanks de zeer mooie huizen en villa's, die het omzomen, hun lachende, grilligvormige achtergevels met donkergroen eiloof en rodende wilde wijngaardranken bedekt. Weinig of geen bezoekers langs de verlaten wegen; slechts bij uitzondering een schitterend gespan, dat in een zilvergerinkel van kettingen, met de dofklinkend-gecadanseerde draf van zijn paarden voorbijschiet, door een koude, onverschillige of barse blik van een eenzaam op een bank gezeten wandelaar achtervolgd. Men heeft mij bevestigd dat de bodem er dor en onvruchtbaar is. Naar het schijnt komen de wortels van de gewassen er aan een zekere diepte op een veenachtige laag, ten gevolg waarvan de grote bomen weldra sterven."Zwarte populier in Vondelpark
Tien jaar na de plaatsing van het monument voor Joost van den Vondel werd opnieuw geld ingezameld en kon het Vondelpark worden uitgebreid tot 45 hectare. Er groeien ongeveer honderd soorten planten en 127 boomsoorten in dit stadspark. In het Vondelpark staat ook de oudste boom van Amsterdam. Het is een honderdjarige zwarte populier met een hoogte van 35 meter. De populier heeft een stamomtrek van bijna zes meter.Het Vondelpark wordt nu jaarlijks door acht miljoen mensen bezocht. In het openluchttheater worden in de zomermaanden gratis concerten gegeven.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken wij regelmatig aandacht aan geschiedenis van Amsterdam. Lees Amsterdam: Stadsgeschiedenis in 150 episoden als u uw bezoek aan Amsterdam wilt voorbereiden of meer wilt weten over de geschiedenis van Amsterdam. Het Vondelpark komt ook voor in onze uitgave Amsterdam: Stadsgeschiedenis in 150 episoden.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Vervolg uw reis door Amsterdam
Amsterdam HoofdpaginaAmsterdam A/z
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Amsterdam

Amsterdam
Geschiedenis Nederland

Door de Nederlandse geschiedenis
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.