Kruisvaarder Koning Lodewijk IX de Heilige
Tekst: J.C.M. Wiesman
Bestrijder van de islam

Kerk van Rome
Lodewijk stichtte hospitalen, verbeterde het bestuur en bevorderde kunst en wetenschap. Dankzij deze koning groeide de universiteit van Parijs, de Sorbonne, uit tot een belangrijke intellectueel centrum. Dit ging ten koste van Chartres.Lodewijk IX werd het voorbeeld voor al zijn opvolgers in de dynastie, schreef Donald Matthew, "en het latere koningschap van Frankrijk - zo niet al door hem geïnspireerd - kwam vrij natuurlijk voort uit de instellingen die hij gecreëerd had." Tijdens de regering van Lodewijk IX werd het koningschap een leidende macht in Frankrijk. "Hij wilde als koning een verzoenende rol spelen, stelde daarom een onderzoek in naar bestuurlijke misstanden en stelde voor om geschillen door georganiseerde rechtbanken te laten beslechten."
Tijdens de regering van Lodewijk werd ketterij streng bestreden. Geestelijken werden met rust gelaten. De kerk van Rome kreeg alle ruimte om het geloof te verkondigen. Naast de bestaande bisdommen en kloosters stichtte de kerk in de dertiende eeuw nieuwe universiteiten en kloosters. Lodewijk zag dat de kerk een steeds groter deel van zijn grondgebied beheerde, maar deed daar niets aan. Dat zou zijn kleinzoon Filips de Schone later wel doen.
Kruistochten
Lodewijk IX had geen ambitie om zijn koninkrijk verder uit te breiden. Hij stak zijn geld en energie in kruistochten. Lodewijk was jarenlang van huis. In de periode 1248-1254 werd Frankrijk daarom bestuurd door zijn moeder, Blanche van Castilië. Zij had ervaring, want zij bestierde zijn rijk ook toen hij nog minderjarig was.In 1248 vertrok Lodewijk IX vanuit Aigues-Mortes naar Jeruzalem om de stad te herveroveren op de Saracenen. Hij werd bij Damiate gevangengenomen en pas vrijgelaten nadat een enorme som losgeld was betaald. Lodewijk ging niet direct naar huis terug, maar voer naar Syrië. Daar wachtte hij vier jaar tevergeefs op versterking van zijn leger. Ondertussen stuurde Lodewijk IX de Vlaamse franciscaan Willem van Ruysbroek naar de koning van de Mongolen om een einde te maken aan het bondgenootschap van deze koning met de moslims. Toen ook deze poging mislukte keerde Lodewijk terug naar Frankrijk.
Achtste Kruistocht
In 1267 begon Lodewijk IX met de voorbereiding van de Achtste Kruistocht. In juli 1270 voer hij vanuit Sicilië naar de Afrikaanse kust bij Tunis. De belegering van de stad Tunis werd een fiasco. Zijn soldaten werden ziek na het drinken van verontreinigd drinkwater. Ook Lodewijk werd beroerd. Hij overleed op 25 augustus 1270, een dag voordat zijn broer Karel van Anjou bij het legerkamp arriveerde.Lodewijk werd als koning opgevolgd door zijn zoon Filips III de Stoute (1245-1285). Deze koning regeerde slechts vijftien jaar en bracht weinig tot stand.
Lodewijk IX werd in 1297 heilig verklaard door paus Bonifatius VIII, die zich met deze heiligverklaring wellicht wilde verzoenen met de kleinzoon van Lodewijk, Filips IV de Schone (1268-1314), de machtigste vorst van zijn tijd.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan royalty en koninklijke huizen. Lees Koninklijke Geschiedenis als u meer wilt weten over de geschiedenis van de belangrijkste koninklijke huizen.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: meer Koninklijk Huis
Koninklijk HuisLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Koninklijke geschiedenis

Koninklijke geschiedenis
Kastelen en paleizen

Kastelen in Nederland
Engelse koningen en koninginnen

Engelse koningen en koninginnen
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.