Thema Koning Filip van België
Filip koning van België

Op de nationale feestdag 21 juli 2013 trad koning Albert II af. Om 12.10 uur legde Filip in het Belgische parlement de eed af. Filip is de zevende koning van België. Hij zat op de troon, die in augustus 1993 ook gebruikt werd bij de beëdiging van zijn vader, koning Albert II.
Filip koning van België
Spijt van wandaden in Congo

De Belgische koning Filip heeft spijt betuigd over de wandaden van zijn voorvader koning Leopold II. Hij deed dit in een brief aan de Congolese president Félix Tshisekedi ter gelegenheid van de viering van de zestigjarige onafhankelijkheid van Congo. De brief kwam onverwacht. Opvallend was dat de koning geen excuses aanbood.
Spijt van wandaden in Congo
Koning Filip niet populair

Het Belgische koningshuis is in Vlaanderen niet erg populair. Slechts 40 tot 45 procent van de Vlamingen is een uitgesproken voorstander van het koningshuis. Onder koning Boudewijn was nog zestig procent van de Vlamingen royalist. Onder zijn opvolgers verdween een groot deel van de aanhang. Het Instituut voor Sociaal en Politiek Opinieonderzoek (ISPO) zag ook een daling in de populariteit in Wallonië, maar daar is nog altijd een meerderheid voor de monarchie te vinden.
Koning Filip niet populair
Relletjes rond koning Filip
Voor de royaltyvolger is België een aantrekkelijk studiegebied: er is altijd wat te beleven. Een groot aantal leden van het Belgische koningshuis doen er weinig aan om de gespannen onderlinge verhoudingen verborgen te houden.
Relletjes rond koning Filip
Koning Filip en terreurdreiging
Waar was de koning toen de terreurdreiging in België naar een hoog niveau werd opgeschroefd? Het is een vraag die veel Belgen bezighield. Het satirische blad Le Canard Enchainé toonde foto's van Filip en Mathilde in een comfortabel hotel in Bretagne.
Koning Filip en terreurdreiging
Koning Filip: bedelbrieven, paus en terreur

Koning Filip heeft in 2014 minder gegeven aan Belgen in nood. Volgens de dienst Sociale Zaken en Verzoeken van het Belgische koningshuis zijn er dat jaar minder 'bedelbrieven', brieven waarin Belgen de koning om hulp vragen, behandeld dan in 2013.
Koning Filip: bedelbrieven, paus en terreur
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan royalty en koninklijke huizen. Lees
Koninklijke Geschiedenis als u meer wilt weten over de geschiedenis van de belangrijkste koninklijke huizen.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: Koningshuis België
Koningshuis België
Koninklijke Geschiedenis
Leestip
Koninklijke geschiedenis

In deze bundel is een eerste selectie opgenomen van de artikelen die Ruud van Capelleveen over het
Koninklijk Huis schreef. Voor deze uitgave werden de meeste artikelen herschreven, geactualiseerd en aangevuld. Door deze wijzigingen blijven de artikelen interessant; nu en later.
Koninklijke geschiedenis
Kastelen en paleizen

In deze publicatie in de serie Kastelen in Nederland van Ben Hendriks staan vooral veel kastelen en paleizen die zijn bewoond of eigendom zijn geweest van de koninklijke familie die zijn bewoond of eigendom zijn geweest van de
koninklijke familie, zoals Huis ten Bosch, Soestdijk, Drakensteyn, Noordeinde, Paleis Het Loo, het Oude Loo. Ook deze uitgave van Ben Hendriks staat weer garant voor veel leesplezier.
Kastelen in Nederland
Engelse koningen en koninginnen

Met deze uitgave over het
Britse vorstenhuis komt u veel te weten: niet alleen over het wel en wee van alle Engelse koningen en koninginnen, maar ook over de tijd waarin zij leefden, de machtsstrijd waarin de koningen verwikkeld raakten en de oorlogen die zij voerden. In dit digitale boek staan
alle Britse koningen en koninginnen vanaf Willem de Veroveraar.
Engelse koningen en koninginnen
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze
populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.