Adolphe Quetelet (1796-1874)
Belgische wetenschapper

Foto Klever (CC BY-SA): Beeld van Adolphe Quetelet in Brussel
De Belgische astronoom, wiskundige, statisticus en socioloog Adolphe Quetelet werd in februari 1796 als Lambert Adolphe Jacques Quetelet geboren in Gent. Adolphe Quetelet studeerde aan het atheneum in Gent. Na de dood van zijn vader in 1803 gaf hij wiskunde, grammatica en tekenles aan een privé school in Oudenaarde. Adolphe Quetelet ontving een doctoraat in de wiskunde in 1819 van de Universiteit van Gent.Koninklijke Academie
Als wiskundige maakte Adolphe Quetelet al snel indruk met zijn publicaties. In februari 1820 werd hij benoemd tot lid van de Koninklijke Academie van Brussel. Adolphe Quetelet werd directeur en in 1834 secretaris voor het leven bij deze instelling.Adolphe Quetelet doceerde wiskunde aan het atheneum in Brussel. In september 1824 trad hij in het huwelijk met Cécile Virginie Curtet. Samen met J.G. Garnier richtte hij het tijdschrift 'Correspondance mathématique et physique' op. Het eerste nummer werd gewijd aan wiskunde en fysica in Nederland.
Volkstelling in Nederland
In 1828 publiceerde Adolphe Quetelet grafieken, waarin hij Belgische en Franse overlijdensgegevens met elkaar vergeleek. Hij was een van de eerste wetenschappers die de techniek van de vergelijkende grafiek gebruikte. Een jaar later werd Adolphe Quetelet uitgenodigd om mee te werken aan de publicatie van de eerste grote volkstelling in Nederland.Internationale bekendheid als statisticus
Adolphe Quetelet verwierf internationale bekendheid als statisticus. In 1834 ontving hij het aanbod van een leerstoel aan de universiteit in Brussel, maar hij sloeg dit aanbod af. Quetelet wilde op de sterrenwacht van Brussel blijven, waar hij zich twee jaar eerder had gevestigd. Quetelets meest invloedrijke boek was 'Sur l'homme et le développement de ses facultés, ou Essai de physique sociale' (1835), waarin hij het begrip 'gemiddeld persoon' introduceerde.Hoge Raad voor de Statistiek
In 1841 stond Adolphe Quetelet aan de basis van het eerste openbare statistische bureau ter wereld: de Centrale Commissie voor de Statistiek (later: Hoge Raad voor de Statistiek). Quetelet werd de eerste voorzitter van deze statistische instelling. Adolphe Quetelet was zich bewust van de complexiteit van sociale fenomenen en de vele variabelen die hierin een rol speelden, zoals criminaliteitscijfers, huwelijkssluitingen en zelfmoordpercentages. Deze ideeën waren erg controversieel in die tijd.In 1846 organiseerde Adolphe Quetelet de eerste Belgische wetenschappelijke volkstelling. De volkstelling beperkte zich niet alleen tot het tellen van de inwoners, maar bevatte ook vragen over landbouw en de industrie.
Belangrijke studies
In 1855 werd Adolphe Quetelet getroffen door een beroerte. Dit weerhield hem er niet van tal van congressen in verschillende landen in Europa te leiden. Bovendien publiceerde Adolphe Quetelet aan het einde van zijn leven nog een groot aantal belangrijke studies, waaronder 'Histoire des sciences mathématiques et physiques chez les Belges' (1864) en 'Météorologie de la Belgique, comparée à celle du Globe' (1867).Adolphe Quetelet overleed in februari 1874 in Brussel.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken wij regelmatig aandacht aan ontdekkingen en wetenschappers. Lees Wetenschap: 150 belangrijke wetenschappers en ontdekkingen om meer te weten te komen over interessante wetenschappers en ontdekkingen. Adolphe Quetelet komt ook voor in onze uitgave Wetenschap: 150 belangrijke wetenschappers en ontdekkingen.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: meer Wetenschap
Wetenschap en OntdekkingenAstronomie
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Wetenschap

De auteur legt deze lastige onderwerpen uit in begrijpelijk Nederlands, zodat ook u nu kunt begrijpen waarom deze wetenschappers zo belangrijk zijn en deze uitvindingen zo bruikbaar waren.
Wetenschap
Geschiedenis Nederland

'Door de Nederlandse geschiedenis' is een bundeling van de beste artikelen van Ruud van Capelleveen over de geschiedenis van Nederland.
Door de Nederlandse geschiedenis
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.