Koninklijk Paleis Brussel

Het Koninklijk Paleis staat in het centrum van Brussel. Dit is niet het paleis waar de Belgische koning woont. Hiervoor wordt kasteel Belvédère tegenover het kasteel van Laken in een buitenwijk van Brussel gebruikt.
Koninklijk Paleis Brussel
Atomium

Het Atomium is de meest populaire attractie van de hoofdstad van Europa." Het als tijdelijk bedoelde symbool voor de wereldtentoonstelling werd, net als de Eiffeltoren in Parijs, niet afgebroken.
Atomium
Kasteel van Laken

Het Kasteel van Laken bij Brussel is één van de paleizen van de Belgische koning. Het Koninklijk Paleis en het omringende landgoed behoren tot de Koninklijke Schenking, de stichting die alle gebouwen en landgoederen beheert die koning Leopold II in 1900 aan de Belgische staat schonk.
Kasteel van Laken
Broodhuis Brussel

Het Broodhuis op de Grote Markt in Brussel ziet er ouder uit dan het is. Het huidige gebouw dateert uit de negentiende eeuw. Het is een creatie van Pierre-Victor Jamaer. Deze architect maakte een reconstructie van het Broodhuis van Antoon Keldermans uit de zestiende eeuw.
Broodhuis Brussel
Brussel-Centraal

Brussel-Centraal is het drukste station van België. Het stationsgebouw werd ontworpen door de beroemde architect Victor Horta. Hij was een vertegenwoordiger van de art nouveau. Na diens dood maakte Maxime Brunfaut het station af.
Brussel-Centraal
Finisterraekerk

De voorgevel van de Finisterraekerk of Ter Finisterekerk staat aan de zeer drukke en mondaine Nieuwstraat in Brussel. De driebeukige kerk werd aan het begin van de achttiende eeuw gebouwd. De voorgevel heeft een mengelmoes van barokke en classicistische stijlelementen.
Onze Lieve Vrouw Ter Finisterrae Kerk
Graffiti in winkelgebied Brussel

Graffiti is de kunst van de straat. Het is een internationale kunststroming. U komt de uitingen van het wildspuiten in alle wereldsteden tegen en zelfs in agrarische omgevingen wordt elk bouwsel voorzien van nietszeggende kreten en vunzige opmerkingen.
Graffiti in winkelgebied Brussel
Grote Markt in Brussel

De Grote Markt is een van de belangrijkste bezienswaardigheden voor toeristen die de Belgische hoofdstad bezoeken. De Grote Markt maakt een overweldigende indruk op toeristen. Het marktplein werd in de middeleeuwen aangelegd op de plaats van een drooggelegd moeras.
Grote Markt in Brussel
Hortamuseum

Victor Horta (1861-1947) speelde een belangrijke rol in het ontstaan van de art nouveau, ook wel Jugendstil genoemd, in België. Het museum is gevestigd in de voormalige woning van de architect in Brussel.
Hortamuseum
Jubelpark

Het Jubelpark in Brussel werd aangelegd in opdracht van koning Leopold II ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid in 1880. In het park werd toen de Nationale Tentoonstelling gehouden.
Jubelpark Brussel
Martelarenplein

In Brussel herinnert het Martelarenplein aan de Belgische Revolutie. In 1830 kwamen de Belgen in opstand tegen de Nederlandse koning Willem I. Dit leidde tot de onafhankelijkheid van België.
Martelarenplein
Museum Wiertz

Een museum voor één enkele kunstenaar, waar de artiest en zijn werk samen aanwezig zijn, dat is redelijk uniek. Antoine Wiertz, Belgische schilder van een heel apart persoonlijk oeuvre, kreeg een eigen museum in Elsene, Brussel, waar hij zijn enorme doeken aan het publiek kon tonen.
Museum Wiertz
Leopold I-monument

Recht tegenover het Kasteel van Laken staat het laatgotische Gedenkteken van Leopold I. Het monument staat op een heuveltop op het Vorstenhuisplein in het park van Laken.
Leopold I-monument
Paleis der Natie

Tegenover het Warandepark in Brussel staat het Belgische parlement, het Paleis der Natie. Het adres van het Paleis der Natie is Wetstraat 16.
Wetstraat Brussel
Sint-Michielscollege in Brussel

In 1905 nam de orde van de jezuïeten haar intrek in het Sint-Michielscollege in de Brusselse wijk Etterbeek. Op 3 oktober van dat jaar opende het college zijn deuren voor 400 leerlingen in lager en middelbaar onderwijs.
Sint-Michielscollege in Brussel
Sint-Niklaaskerk in Brussel

In het centrum van Brussel staat de Sint-Niklaaskerk. De bouw van deze kerk valt samen met de stichting van de stad Brussel. De kapel die op deze plaats stond werd gewijd aan Sint-Nikolaas, de bisschop van Myra in Turkije, de kindervriend die nog elk jaar in de maand december ons land bezoekt om cadeautjes uit te delen.
Sint-Niklaaskerk
Stadhuis in Brussel

Het stadhuis aan de Grote Markt van Brussel heeft een imposante toren, die niet precies in het midden van het gebouw staat. Het gebouw is een fraai voorbeeld van flamboyante gotiek, zeggen kenners die veel menen te weten over architectuur.
Stadhuis in Brussel
Trammuseum in Brussel

De Belgische hoofdstad heeft een uitgebreid netwerk van tramlijnen. In onze tijd worden de Brusselse tramlijnen geëxploiteerd door de Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB).
Trammuseum in Brussel
Warandepark in Brussel

Het Warandepark in Brussel wordt ook wel het Koninklijk Park genoemd. Het stadspark ligt tussen het Koninklijk Paleis en het Paleis der Natie, waar het federaal parlement van België is gevestigd. Tijdens de Belgische Revolutie vonden er hevige gevechten plaats in het Warandepark.
Warandepark in Brussel
Winkelen in Brussel

Voor avontuurlijk winkelen moet je tegenwoordig naar het buitenland, want in elke Nederlandse stad kom je dezelfde winkelketens tegen. Brussel is een mooi alternatief. Brussel heeft een groot winkelaanbod met een grote diversiteit.
Winkelen in Brussel
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief staan veel tips en wetenswaardigheden over geschiedenis en cultuur waar u echt iets aan heeft. Lees
Door de Nederlandse Geschiedenis en
Leven in de delta als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederland.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: geschiedenis van België
België