Jansbuitensingel en Jansbinnensingel
Janssingel in Arnhem aan het begin van de twintigste eeuw
De Janssingel in Arnhem draagt eigenlijk twee namen, de centrumzijde heet Jansbinnensingel en de overkant van de straat wordt aangeduid als Jansbuitensingel. De twee straten worden gescheiden door een park.
Wallen

De Janssingel markeert de oorspronkelijke stadsgrens van Arnhem en ligt tussen het
Willemsplein en het
Velperplein. De wallen werden geslecht, zodat de stad zich kon uitbreiden.
Vesta-gebouw

Het kantoor van de levensverzekeringsmaatschappij Vesta werd door W. Diehl in 1930 ontworpen. Het
Vesta-gebouw kwam te staan op de Jansbuitensingel 5. Het gebouw heeft een conservatieve en teruggrijpende architectuur. Door de vele kunst en kunstnijverheid straalt het gebouw een grote rijkdom uit.
Singels

De singels zijn aangelegd op de plaats van de oude stadswallen, die in de eerste helft van de negentiende eeuw werden gesloopt. Langs de singels verrezen statige herenhuizen, waarin zich rijke Nederlanders vestigden, die fortuin hadden gemaakt in de koloniën. Het inwonertal van Arnhem groeide in de negentiende eeuw explosief van 10.000 tot 57.000. Arnhem werd een chique stad en werd het 'Haagje van het Oosten' genoemd.

Een groot aantal van deze huizen bestaat nog, maar er zijn nu kantoren in gevestigd. Het enige dat bleef waren de imposante gevels.
Rembrandt Theater

Het
Rembrandt Theater aan het
Velperplein werd ontworpen door architectenbureau Nap en Van Ede. Het gebouw verving het theater in de Steenstraat, dat in 1944 werd verwoest. De nieuwe bioscoop kwam op het Velperplein op de plek waar het eveneens verwoeste Telegraafkantoor stond. De gebeeldhouwde friezen in de natuursteengevel en de sgraffitowand in de bovenfoyer zijn van de kunstenaar John Grosman. Het gebouw kwam in 1954 gereed en bood jarenlang plaats aan het internationale filmfestival van Arnhem.
Telegraafkantoor

Het Telegraafkantoor met typische dakconstructie stond op het
Velperplein. Het door architect J. Crouwel in opdracht van de PTT ontworpen gebouw in de stijl van de Amsterdamse School, werd in de
Tweede Wereldoorlog verwoest.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief schenken wij regelmatig aandacht aan de geschiedenis van Arnhem. Lees meer over de geschiedenis van Arnhem. Ons interessante e-book over de
geschiedenis van Arnhem is een aanrader. Deze stad heeft veel te bieden. Arnhem speelde al in de vijftiende eeuw een belangrijke rol.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Gerelateerd: geschiedenis Arnhem
Gelderland
Gemeente Arnhem
Arnhem A/Z
Leestip
Geschiedenis Arnhem

Arnhem is de stad die tijdens de Tweede Wereldoorlog de speerpunt vormde tijdens Operatie Market Garden. Hierbij bleek de verovering van de Rijnbrug in het centrum van Arnhem 'een brug te ver'. De Slag om Arnhem en de gevolgen hiervan ontbreken natuurlijk niet in deze uitgave. Arnhem heeft echter veel meer te bieden, dan enkel oorlogsherinneringen. De stad speelde al een belangrijke rol in de vijftiende eeuw.
Geschiedenis Arnhem
Gelderland

Deze uitgave over Gelderland van Ruud van Capelleveen is zeker niet saai te noemen. Gelderland heeft een rijke geschiedenis en ook landschappelijk veel te bieden. De auteur informeert u op onderhoudende wijze over de geschiedenis en wetenswaardigheden van de honderdvijftig meest interessantste plaatsen in Gelderland.
Bezienswaardigheden in Gelderland