AbsoluteFacts.nl

Arnhem

Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.

Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Nederland
Leven in de delta Leven in de delta is een reis door de tijd en door Nederland. De teksten en de vele foto's verduidelijken veel. U ziet Nederland door de ogen van een liefhebber van geschiedenis: beleef het verleden van ons land aan de hand van opzienbarende feiten en mooie verhalen.
Leven in de delta


Nederlandse Kastelen
Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats Met 'Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats' heeft Ben Hendriks een zeer toegankelijke studie geschreven over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.
Nederlandse kastelen


Bekijk onze uitgaven

Geschiedenis

Geschiedenis Extra
Koning Eenoog
Tweede Wereldoorlog
Door de Nederlandse geschiedenis
Leven in de delta

Kastelen

Van motte tot buitenplaats
Kastelen in Nederland

Koninklijk Huis

Máxima
Engelse koningen en koninginnen

Kunst

Kunstbegrip

Geschiedenis Arnhem

Geschiedenis Extra #5 Arnhem Arnhem is de stad die tijdens de Tweede Wereldoorlog de speerpunt vormde tijdens Operatie Market Garden. Hierbij bleek de verovering van de Rijnbrug in het centrum van Arnhem 'een brug te ver'. De Slag om Arnhem en de gevolgen hiervan ontbreken natuurlijk niet in deze uitgave. Arnhem heeft echter veel meer te bieden, dan enkel oorlogsherinneringen. De stad speelde al een belangrijke rol in de vijftiende eeuw.
Geschiedenis Arnhem

Toeristische bestemming

Eusebiuskerk Arnhem was aan het begin van de twintigste eeuw een belangrijke bestemming voor toeristen. De bosrijke omgeving had veel te bieden voor de stedeling en bracht sommigen in vervoering: "Arnhem, de heerlijke, jonge bloemenstad. Al van de dijk, voor je nog langs de IJssel fietst, zie je ver vooruit tegen de grijze hoogte van de Veluwe haar huizen liggen," schreven Jan Feith en Charles Behrens aan het begin van de twintigste eeuw in 'Zwerftochten door ons land'.
Arnhem door de ogen van Jan Feith

Elisabeth Gasthuis

Ansicht Elisabeth Gasthuis Het St. Elisabeth Gasthuis aan de Utrechtseweg in Arnhem was in de late negentiende eeuw een van de meest efficiënte ziekenhuizen binnen Nederland. Met de bouw van het ziekenhuis werd in 1893 begonnen.
Elisabeth Gasthuis

Huis Sonsbeek

Huis Sonsbeek in Arnhem Huis Sonsbeek kijkt uit over het centrum van de stad in de richting van het station. De ingang van Huis Sonsbeek, aan de Apeldoornse weg, ligt enkele tientallen meters verwijderd van deze verkeersweg.
Huis Sonsbeek

Kasteel Zypendaal

Kasteel Zypendaal Kasteel Zypendaal staat op landgoed Zijpendaal aan de Zijpendaalseweg. Het huidige kasteel Zypendaal werd in de achttiende eeuw gebouwd en werd later door diverse verbouwingen sterk gewijzigd.
Kasteel Zypendaal

Spookstad Arnhem

Na de mislukte Slag om Arnhem moesten de Arnhemse burgers op last van de Duitse bezetter de stad in september 1944 verlaten. Grote delen van de stad waren verwoest of in brand gestoken. 95.000 Arnhemmers werden ondergebracht bij gastgezinnen in andere plaatsen in Nederland.
Spookstad Arnhem

Station Arnhem

Perron Arnhem 2012 In juli 2011 werd de nieuwe perrontunnel van het station in Arnhem geopend. Later volgde de oplevering van de Passerelle, een verbinding voor reizigers over de sporen.
Perron Arnhem 2012

Evacuatie Arnhem 1944

Monument evacuatie 1944 in Openluchtmuseum In het Openluchtmuseum staat een monument ter herinnering aan de evacuatie van de Arnhemse burgers in 1944. Dit oorlogsmonument staat verdekt opgesteld tussen de bomen van het Openluchtmuseum. Na de mislukte geallieerde aanval, Market Garden, op Arnhem in september 1944, moesten de Arnhemse burgers Arnhem op last van de Duitse bezetter verlaten.
Evacuatie Arnhem 1944

Witte Watermolen

Vanaf de Veluwe lopen vele beekjes naar lager gelegen gebieden bij de rivieren de Rijn en de IJssel. De Jansbeek stroomt vanuit het noorden naar het centrum van Arnhem. Net voor de oorspronkelijke stadswallen ligt het prachtige stadspark Sonsbeek. Daar, parallel aan de Zijpendaalseweg, ligt de Jansbeek.
Witte Watermolen

Museum Bronbeek in Arnhem

Museum Bronbeek Museum Bronbeek is een van de oudste musea van Nederland. Het museum schenkt aandacht aan ons koloniale verleden in Nederlands-Indië. Het ontstond als tehuis voor oud-KNIL-militairen, maar tegenwoordig kunnen militairen uit alle delen van de Nederlandse krijgsmacht, met uitzondering van officieren, hun oude dag in Bronbeek slijten.
Museum Bronbeek

Arnhem

Nationaal Historisch Museum Arnhem
Historisch Museum Arnhem
Apenkooi Burgers' Zoo
Koning Eenoog
Arnhem Centraal Station

Tramremise

De Tramremise werd op 18 september 1944 verwoest tijdens de slag om Arnhem. Na die tijd liet het gemeentelijk vervoerbedrijf trolleybussen rijden in plaats van elektrische trams.

Fietsen in Arnhem

Fietsen in het centrum Nederland is een fietsland. Het is een vervoermiddel dat past bij de typisch zuinige Nederlander. De fiets is goedkoop in gebruik en je kunt hem altijd wel ergens kwijt. Als je in de binnensteden van de Nederlandse steden loopt zie je dat de Nederlander de fiets steeds meer ziet als een wegwerpartikel.
Fietsen in het centrum

Land van de Markt

Land van de Markt Arnhem is, na de grote steden in het westen, de vijfde winkelstad van Nederland. De Arnhemse winkels vervullen een streekfunctie. Vanuit de verre omtrek komen kopers en kijkers naar de speciaalzaken in de binnenstad.
Land van de Markt is het pleintje, waar de belangrijkste winkelstraten van Arnhem, Koningstraat, Ketelstraat, Bovenbeekstraat, Roggestraat en Beekstraat samenkomen.
Land van de Markt

Eusebiuskerk en Duivelshuis

De Grote of Eusebiuskerk werd tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Aan deze driebeukige kruisbaseliek in laat-gotische Nederrijnse stijl werd gebouwd tussen 1452 en 1560.
Eusebiuskerk
Duivelshuis

Velperplein

De Eusebiussingel en de Janssingel worden via het Velperplein verbonden met de schilderachtige dorpen van de Gemeente Rheden via de Steenstraat, die later Velperweg heet.

Walburgis

De Walburgis staat tussen de Beekstraat, Damstraat, Eusebiusbinnensingel en de Nijmeegseweg op een grondstuk dat St. Walburgsplein wordt genoemd.

Willemsplein

Het Willemsplein verbindt de Zijpendaalseweg, de Janssingel, het Gele Rijdersplein, het Nieuwe plein en het Stationsplein.

Jansplein

Postkantoor Het Jansplein ligt aan de Doelenstraat in het centrum van Arnhem. Aan de andere kant wordt het plein ontsloten door de Ruiterstraat, de Marienburgstraat en de Jansplaats. Midden op het Jansplein staat de Koepelkerk.

Janssingel

De Janssingel in Arnhem draagt eigenlijk twee namen, de centrumzijde heet Jansbinnensingel en de overkant van de straat wordt aangeduid als Jansbuitensingel. De twee straten worden gescheiden door een park.

Koningstraat

De Koningstraat loopt van de Broerenstraat tot het Land van de Markt. In deze winkelstraat is ondermeer de bibliotheek gevestigd.

Korenmarkt

De Korenmarkt met omliggende straten is tegenwoordig het uitgaanscentrum van Arnhem. Vanaf het Willemsplein kan de Korenmarkt bereikt worden via de Korenstraat.

Rijn

De Rijn splits de stad Arnhem in twee delen. Lange tijd hield de rivier stadsuitbreiding naar het zuiden tegen. De grootschalige bebouwing in deze streek kwam pas tot stand, nadat de John Frostbrug in de jaren dertig gereed kwam.

Rijnkade

De Rijnkade loopt parallel aan de rivier de Rijn. De straat begint aan de Nieuwe Kade en loopt tot de Nelson Mandelabrug. Vanaf deze brug kun je je weg aan de waterkant vervolgen via de Boterdijk.

Roermondsplein

De situatie op het Roermondsplein is in de twintigste eeuw totaal veranderd. De Schipbrug maakte plaats voor de toegangswegen naar de Nelson Mandelabrug, waarmee de stad Arnhem een nieuwe verbinding over de Rijn kreeg met Arnhem-Zuid.

Bezienswaardigheden

Draaiorgel Veronica
Burgers' Zoo
Nationaal Openluchtmuseum
St Janskerk of Koepelkerk