Avegoor
Hotel aan de Veluwerand
Foto Ruud van Capelleveen: Avegoor
Het huidige huis Avegoor werd gebouwd in 1847 en heeft daarom geen kenmerken van een verdedigbaar huis. Tegenwoordig is in Avegoor een hotel-restaurant van de Fletcher-keten gevestigd.Ellecom
De bijgaande foto werd enige jaren geleden op een zonnige dag genomen. Het hotel biedt geregeld onderdak aan bedrijven. U ziet hoe hier de kennis van de medewerkers bij mooi weer in de open lucht wordt bijgespijkerd. Aan de zuidelijke rand van de Veluwe is het goed toeven. Zelfs als je een hele dag met een computer op schoot moet zitten.Avegoor staat in Ellecom aan de drukke rijksweg die Zutphen verbindt met Arnhem. Voor de Tweede Wereldoorlog stond Avegoor bekend als Troelstrahuis en was het een vakantieoord voor overheidspersoneel.
Landgoed in Ellecom
Het landgoed Avegoor dateert uit de veertiende eeuw. De naam van het landgoed herinnert aan de boerenhoeve Auergoir. Deze naam werd later verbasterd tot Avegoor. Tot de zeventiende eeuw behoorde landgoed Avegoor tot het bezit van de heren van Middachten.Stadhouder Willem II kocht Avegoor in 1648. Het landgoed bleef tot 1800 in bezit van de familie Van Oranje. Deze familie bezat op de Veluwe veel onroerend goed. Zij jaagden in deze omgeving op fazanten en wilde zwijnen. Het jachtterrein van de Oranjes lag globaal tussen Apeldoorn en de IJssel.
Na de Franse tijd verkochten de Oranjes het landgoed Avegoor aan de bezitter van Middachten, die het later overdeed aan de familie Fagel.
Tweede Wereldoorlog
De Tweede Wereldoorlog bracht veranderingen in Ellecom. De bezittingen van de Nederlandse vakverenigingen werden geconfisqueerd. Avegoor werd daarna door de bezetter gebruikt als opleidingsschool voor de Nederlandse SS. De SS was de elite-eenheid van de Nationaal Socialisten, waarin vechtkracht en politieke bevlogenheid garant stonden voor een dodelijke combinatie. Jongens uit een NSB-milieu droomden hier over Germaanse idealen. Deze gedachten werden gesmoord in de Russische modder: Stalingrad werd in 1943 voor velen het eindstation.Aan de opleiding zal dit niet gelegen hebben. Niets werd aan het toeval overgelaten. Bij het landgoed staat nog altijd een door de Duitsers gebouwde sporthal. Het is een van de weinige overblijfselen in Nederland van hetgeen wij als typische nationaalsocialistische architectuur kunnen aanmerken.
Vakantiekolonie
Na de Tweede Wereldoorlog werd Avegoor enige tijd als gevangenis gebruikt om NSB'ers en andere collaborateurs te bekeren tot koningsgezinde democraten. Avegoor werd daarna weer vakantiekolonie voor de vakbond van ambtenaren. Toen vakantiereizen naar het buitenland ook voor deze groep de norm werd, verkocht de vakbond het huis. Landgoed Avegoor werd getransformeerd tot hotel-restaurant voor bedrijven en kapitaalkrachtigen.PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we regelmatig aandacht aan de beslissende momenten en belangrijkste personen in de Tweede Wereldoorlog. Lees Tweede Wereldoorlog: de Hoofdrolspelers als u meer wilt weten over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: geschiedenis Gelderland
GelderlandLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Gelderland
Deze uitgave over Gelderland van Ruud van Capelleveen is zeker niet saai te noemen. Gelderland heeft een rijke geschiedenis en ook landschappelijk veel te bieden. De auteur informeert u op onderhoudende wijze over de geschiedenis en wetenswaardigheden van de honderdvijftig meest interessantste plaatsen in Gelderland.Bezienswaardigheden in Gelderland
Geschiedenis Nederland
In 'Door de Nederlandse geschiedenis' vertelt Ruud van Capelleveen veel over de Nederlandse geschiedenis: over de moordenaar van Willem van Oranje, Balthasar Gerards, over raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt, die met prins Maurits in conflict raakte, over de invloed van koning Lodewijk Napoleon, die door zijn broer Napoleon Bonaparte aangewezen werd om de Franse belangen te dienen als koning over Nederland, over de Slavenhandel van de WIC en andere belangrijke episodes uit onze vaderlandse geschiedenis.'Door de Nederlandse geschiedenis' is een bundeling van de beste artikelen van Ruud van Capelleveen over de geschiedenis van Nederland.
Door de Nederlandse geschiedenis
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.