Oude Bornhof in Zutphen
Binnenhofje aan de Zaadmarkt

Foto Ruud van Capelleveen: Oude Bornhof in Zutphen
Tegenover het pand waar jarenlang Museum Henriette Polak aan de Zaadmarkt in Zutphen gevestigd was, is de ingang naar de Oude Bornhof. Op de poort staan stenen beelden die aangeven voor wie het hofje werd gebouwd. Hier sleten de oudjes hun godvruchtige laatste dagen. In de Oude Bornhof staat het huis waar de kanunnik Borro omstreeks het jaar 1300 leefde.Borro
De rijke Borro was in dienst van de St. Walburgis. Hij stelde zijn huis en geld ter beschikking van de arme oudjes. Pensioen en AOW bestonden nog niet, dat kwam pas in de twintigste eeuw. In de middeleeuwen waren de zieken en de ouderen die niet meer voor zichzelf konden zorgen, overgeleverd aan willekeur. Voor hen die een godvruchtig leven hadden geleid was er vaak wel een plekje in een beschermde woonvorm.Vrijgevigheid
Dankzij vrijgevigheid ontstonden vele hofjes. In Zutphen zijn er een aantal bewaard gebleven. De Oude Bornhof aan de Zaadmarkt is een van de door toeristen drukst bezochte hofjes van de stad. Achter de poort met de kromgebogen stenen man en vrouw bevindt zich de binnentuin van de Oude Bornhof met het huis van de kanunnik Borro. Op het gazon in het hofje staat een mooi beeld van Maïté Duval.In 1320 stelde Borro het gemeentebestuur op de hoogte van zijn plan. Later dat jaar overleed de weldoener.
Ouderenwerk
Borro kreeg zijn zin. Zijn nalatenschap werd gebruikt voor de ouderen. In zijn huis woonden eeuwenlang ouderen. In oude stukken kunnen wij dit verifiëren: In 1755 werd opgetekend dat in de Oude Bornhof burgers van onbesproken gedrag, die ten minste tien jaar als burger van Zutphen ingeschreven waren of meer dan twintig jaar in de stad woonden, tussen de vijftig en zestig jaar oud waren en gereformeerd, luthers of mennoniet waren, in aanmerking kwamen als bewoner van de Oude Bornhof. Hieraan waren nog wel enkele andere verplichtingen verbonden. Zo moesten de bewoners al hun bezittingen aan het huis afstaan.Aan het begin van de negentiende eeuw werd de Oude Bornhof uitgebreid. Toen kreeg het hofje de vorm die nu nog zichtbaar is.
Nieuwe bestemming
In de twintigste eeuw kreeg de Oude Bornhof een andere bestemming. Voor de ouderen kwamen elders in de stad faciliteiten beschikbaar. In deze jaren kon iedereen, zowel jong als oud, een woning in de Oude Bornhof huren. Alleen het woonhuis van de kanunnik was nog speciaal ingericht voor de ouderen. Hier werkte de Stichting Ouderenwerk nog in de geest van Borro.In het hofje de Oude Bornhof in Zutphen is in Huize Borro nu een horecagelegenheid gevestigd.
Gerelateerd
Lees ook ons artikel over de geschiedenis van de Gelderse stad Zutphen. De Walburgskerk in Zutphen is een laatgotische hallenkerk. De librije alleen al is een bezoek aan Zutphen en de St. Walburgskerk waard. Bekijk ook onze andere artikelen over Gelderland.PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken wij regelmatig aandacht aan de geschiedenis en de monumenten in de prachtige dorpen en steden van Gelderland. Lees de interessante uitgave Gelderland: Geschiedenis en bezienswaardigheden om meer te weten te komen over de mooiste provincie van Nederland. De Oude Bornhof in Zutphen komt ook voor in de interessante geschiedenisbundel Koning Eenoog.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Geschiedeniscolumns

Koning Eenoog door Ruud van Capelleveen
Lees verder: geschiedenis Gelderland
GelderlandLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Gelderland

Bezienswaardigheden in Gelderland
Geschiedenis Nederland

'Door de Nederlandse geschiedenis' is een bundeling van de beste artikelen van Ruud van Capelleveen over de geschiedenis van Nederland.
Door de Nederlandse geschiedenis
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.