Nederlands-Indië: einde van een kolonie
Gordel van Smaragd

Verandering
Latere bezoekers aan Indonesië, zoals 'ons' Nederlands-Indië na de Tweede Wereldoorlog na internationale druk ging heten, verklaarden in verslagen die zij over deze reizen naar het land van hun jeugd maakten, dat de bevelende vorm nog altijd de enige manier is om in dit land iets gedaan te krijgen. De ontwikkeling in Indonesië is sinds het vertrek van de Nederlanders tot stilstand gekomen. Een kleine bovenlaag, waaronder de families van de regeringsleden, is er in geslaagd om de Zwitserse bankrekening tot ongekende hoogte op te stuwen. De grote onderlaag van de Indonesische bevolking wacht op en bidt om veranderingen.Japanse bezetting
Nederlands-Indië werd door Nederland vanaf de tijd van de Verenigde Oost-Indische Compagnie bestuurd. In 1942 werden de eilanden van de archipel bezet door Japanse troepen. De Nederlandse bevolking (waaronder bestuursambtenaren en planters) werden 'geïnterneerd' (opgesloten in kampen).De gangbare klacht van de geïnterneerde Nederlanders was: 'We worden gewoon behandeld als koelies.' Dit geeft goed aan hoe de verhoudingen lagen. De Nederlanders werden ook niet geholpen door de Indische bevolking. Onderduiken, je verbergen voor de Japanse bezetter in afwachting van betere tijden, kwam niet voor. Een verblijf in een Japans kamp was overigens in niets te vergelijken met dat in een Duits concentratiekamp. De grootste vijand voor de geïnterneerde Nederlander in Nederlands-Indië was ziekte. Volgens schrijver Rudy Kousbroek, die zelf als jongen gevangen zat in een kamp, is het de Japanners vooral aan te rekenen dat zij geen medicijnen verstrekten aan de kampbewoners. Deze ervaring gaat zeker ook op voor de Nederlandse mannen die onder onmenselijke omstandigheden gedwongen werden te werken aan de aanleg van de nimmer gebruikte Birma-spoorlijn.
Politionele acties

In Nederland reageerden de politici verwonderd op de Indonesische drang naar vrijheid. Vooral koningin Wilhelmina kon zich niet neerleggen bij een inkrimping van haar koninkrijk. Uiteindelijk zou haar opstelling mede leiden tot haar vervroegde aftreden in 1948. De Nederlandse regering had de internationale ontwikkeling, waarbij na de Tweede Wereldoorlog duidelijk was geworden dat de tijd van de overzeese kolonies tot het verleden behoorde, duidelijk gemist. Zij koos voor militaire vergelding. Aan het begin van het jaar 1946 diende het kabinet van Schermerhorn en Drees een wijziging van de grondwet in, die het mogelijk moest maken dienstplichtigen naar Nederlands-Indië te sturen. Tussen 1947 en 1949 streden de dienstplichtigen in de tropen een vergeefse strijd in een oorlog, die door de Nederlandse politiek, politionele acties werden genoemd.
Einde koloniaal tijdperk

PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief staan veel tips en wetenswaardigheden over geschiedenis en cultuur waar u echt iets aan heeft. Lees Door de Nederlandse Geschiedenis en Leven in de delta als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederland.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Door de Nederlandse geschiedenis

Door de Nederlandse geschiedenis
Lees verder: meer geschiedenis
Hoofdpagina GeschiedenisLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Nederland

Leven in de delta
Nederlandse Kastelen

Nederlandse kastelen
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.