Nederlandse koningin
Wilhelmina Helena Pauline Maria leefde van 31 augustus 1880 tot 28 november 1962 en was koningin van Nederland in de periode 1898 - 1948. Wilhelmina was de opvolgster van haar vader Koning Willem III. Tot Wilhelmina meerderjarig werd in 1898 was haar moeder Emma regentes. Op 6 september 1898 werd Wilhelmina ingehuldigd in de Nieuwe Kerk te Amsterdam.
Hendrik
In 1901 trouwde zij met
Hendrik van Mecklenburg-Schwerin. Uit dit huwelijk werd op 30 april 1909 hun dochter Juliana geboren.
Boeren-opstand
Eén van haar eerste opmerkelijke daden was het aanbieden in 1900 van het gebruik van een Nederlandse oorlogsbodem aan Paul Kruger. Deze leider van de Boeren-opstand in Zuid-Afrika tegen de Engelsen, wilde proberen in Europa steun te zoeken voor de acties van de Boeren, maar dit heeft tot niets geleid.
Interbellum
In november 1918, direct na de wapenstilstand van de
Eerste Wereldoorlog, volgde een kortdurende revolutiepoging van de socialistische voorman Pieter Jelles Troelstra. In Den Haag en Amsterdam volgden tegendemonstraties, die eindigden met een massale volkshulde aan het koninklijk huis. Op de Dam in Amsterdam nam koningin Wilhelmina met echtgenoot Hendrik en dochter Juliana een defilé af van zeker honderdduizend royalisten.
Wilhelmina trachtte het regeringsbeleid meer naar zich toe te trekken dan formeel mogelijk was in het constitutionele staatsbestel. Het staat wel vast dat zij in het verkeer met haar ministers doorgaans verre van meegaand was. In de jaren twintig, toen op de defensie sterk bezuinigd werd, heeft zij enige malen aan aftreden gedacht.
Tweede Wereldoorlog

Na de Duitse inval op 10 mei 1940
verliet zij op 13 mei 1940 op advies van Generaal Winkelman met tegenzin het land. Tijdens de
Tweede Wereldoorlog verbleef zij in Londen en werd onder meer door haar radiotoespraken het symbool van het Nederlandse verzet. Zij keerde op 13 maart 1945 terug in Nederland en trad op 4 september 1948 af ten gunste van haar dochter Juliana, mede uit teleurstelling over de haar weer opgelegde afzijdigheid inzake staatskwesties. Wilhelmina had grote moeite met de snelheid waarmee Nederlands-Indië werd opgegeven.
Eenzaam maar niet alleen
Tot haar dood woonde Wilhelmina op
Paleis het Loo. In 1959 verschenen haar memoires onder de titel "Eenzaam maar niet alleen".
Staatsbezoeken Wilhelmina

Koningin Wilhelmina moest al op jonge leeftijd wennen aan de representatieve taken. Op twaalfjarige leeftijd nam koningin Emma haar mee naar een bijeenkomst met de Duitse keizer. Drie jaar later bracht zij met haar moeder een bezoek aan Engeland. Het was geen officieel staatsbezoek, maar het karakter van de reis veranderde door een spontaan bezoek aan de Britse vorstin.
Staatsbezoeken Wilhelmina
Wilhelmina en Hendrik

Koningin Wilhelmina trouwde op 7 februari 1901 met prins Hendrik. Het werd in alle opzichten een bijzondere dag, want op haar trouwdag gebruikte Wilhelmina voor het eerst de Gouden Koets, het rijtuig dat zij in 1898 ter gelegenheid van haar inhuldiging van de stad Amsterdam had gekregen.
Wilhelmina en Hendrik
Proclamatie koningin Wilhelmina in 1940

Nederland in oorlog met Duitsland, kopte het Algemeen Handelsblad op vrijdag 10 mei 1940. België, dat ook door Duitsland is aangevallen, en ons land hebben een beroep gedaan op de Geallieerden, die hebben toegezegd alle mogelijke hulp te zullen verlenen.
Proclamatie koningin Wilhelmina in 1940
Wilhelmina in Londen

In feite was de oorlog tegen Duitsland na drie dagen al verloren. In de ochtend van 13 mei legde generaal Winkelman de hopeloze toestand voor aan koningin en ministerraad. Daarop werd besloten dat koningin Wilhelmina en de ministers naar Londen in Engeland moesten vluchten.
Koningin Wilhelmina in Londen
Wilhelmina in Amerika

Prins Bernhard bracht verschillende bezoeken aan Juliana en zijn kinderen in Canada. Minder bekend is het bezoek dat koningin Wilhelmina in 1942 aan de Verenigde Staten van Amerika en Canada bracht. Deze reis moest vanwege de veiligheid geheim gehouden worden.
Wilhelmina in Amerika
De Oranjes in de Tweede Wereldoorlog

In mei 1940 werd Nederland door Duitsland bezet. De koninklijke familie bracht zich in veiligheid. Koningin Wilhelmina wilde aanvankelijk niet vertrekken. Generaal Winkelman trok de conclusie dat het wenselijk was dat Hare Majesteit wegging. De generaal kon niet meer voor de verdere ontwikkeling van de toestand instaan.
De Oranjes in de Tweede Wereldoorlog
Cadillac van Wilhelmina

De Cadillac van Wilhelmina kreeg een bijzondere plaats in de nieuwe opstelling van de stallen van Paleis Het Loo. Deze opstelling in het museumpaleis in Apeldoorn werd in juni 2015 vernieuwd. Het topstuk hierin is de Cadillac van prinses Wilhelmina, zegt de curator.
Cadillac van Wilhelmina
Wilhelmina: ongerustheid is er niet

De Rijksvoorlichtingsdienst liet op 22 november 1962 weten dat het slecht ging met de gezondheid van Wilhelmina: "Reden voor onmiddellijke ongerustheid is er echter niet." De situatie was echter veel ernstiger. Vijf dagen later, in de nacht van 27 op 28 november overleed zij in Paleis Het Loo in haar slaap aan de gevolgen van hartfalen.
Wilhelmina: ongerustheid is er niet
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan royalty en koninklijke huizen. Lees
Koninklijke Geschiedenis als u meer wilt weten over de geschiedenis van de belangrijkste koninklijke huizen.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: meer informatie over royalty
Hoofdpagina Royalty
Huis van Oranje
Leestip
Koninklijke geschiedenis

In deze bundel is een eerste selectie opgenomen van de artikelen die Ruud van Capelleveen over het
Koninklijk Huis schreef. Voor deze uitgave werden de meeste artikelen herschreven, geactualiseerd en aangevuld. Door deze wijzigingen blijven de artikelen interessant; nu en later.
Koninklijke geschiedenis
Kastelen en paleizen

In deze publicatie in de serie Kastelen in Nederland van Ben Hendriks staan vooral veel kastelen en paleizen die zijn bewoond of eigendom zijn geweest van de koninklijke familie die zijn bewoond of eigendom zijn geweest van de
koninklijke familie, zoals Huis ten Bosch, Soestdijk, Drakensteyn, Noordeinde, Paleis Het Loo, het Oude Loo. Ook deze uitgave van Ben Hendriks staat weer garant voor veel leesplezier.
Kastelen in Nederland
Engelse koningen en koninginnen

Met deze uitgave over het
Britse vorstenhuis komt u veel te weten: niet alleen over het wel en wee van alle Engelse koningen en koninginnen, maar ook over de tijd waarin zij leefden, de machtsstrijd waarin de koningen verwikkeld raakten en de oorlogen die zij voerden. In dit digitale boek staan
alle Britse koningen en koninginnen vanaf Willem de Veroveraar.
Engelse koningen en koninginnen