Kasteel Heenvliet of Ravesteyn
Tekst: Ben Hendriks
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Kasteel in Zuid-Holland

Foto Ben Hendriks: Kasteel Heenvliet
Op het eiland Voorne in Zuid-Holland ligt het stadje Heenvliet, een plaats die thans deel uitmaakt van de gemeente Nissewaard. Direct ten zuiden van het centrum waar het Ambachtshuis staat, ligt de ruïne van het kasteel Heenvliet of Ravesteyn.Geschiedenis
Waarschijnlijk is de naam Heenvliet ontleend aan de betekenis van het vroeger anders geschreven eerste deel van Heenvliet, dat heim zou zijn geweest. Dat woord betekende huis of woning. De naam Heenvliet zou dus betekenen: huis of woning gelegen aan een riviertje. Waarom de ruïne van Heenvliet ook Ravesteyn wordt genoemd is niet zeker; in de middeleeuwen was deze naam in ieder geval nog niet bekend. Merkwaardig is wel dat er op het voormalige eiland Voorne nog meer kastelen waren met de uitgang 'stein'.Eiland van Voorne

Het geslacht Van Voorne werd omstreeks 1400 opgevolgd door de heren van Cruyningen, die het slot tot 1670 in hun bezit hielden. Deze familie moest Heenvliet, door schulden gedwongen, verkopen. Hierna kwam het kasteel in het bezit van verschillende, elkaar opvolgende families. In 1781 vererfde Heenvliet op Pieter Graafland. Door latere vererving kwam het kasteel in handen van de huidige bezitters.
Vierkant kasteel

Later werd het kasteel nog verder uitgebreid. Omstreeks 1500 werd de zuidwestelijke toren verbouwd en vergroot en werd meer aandacht aan het wooncomfort geschonken. De aanvankelijke functie van de kastelen, de verdedigbaarheid, nam immers, door het toenemen van de kracht van de kanonnen, zienderogen af.
Watergeuzen
In 1572 werd kasteel Heenvliet door de Watergeuzen in brand gestoken. Het kasteel werd daarna niet meer ingericht om als woning of verdedigbaar gebouw te dienen. Wel werden de kelderruimten nog enige tijd gebruikt als gevangenis.
Foto Ben Hendriks: Kasteel Heenvliet
Opgravingen
In de jaren zestig van de vorige eeuw werden er onder leiding van J.G.N. Renaud uitvoerige opgravingen bij de ruïne uitgevoerd. Omdat er aan het kasteel sinds de zestiende eeuw niet meer werd gebouwd, konden specifieke kenmerken worden gevonden. Onder meer werd de eerste uitbreiding van 1350, die later weer verdween, nu blootgelegd. Ook konden de brugkelder en de voormalige poortdoorgang worden blootgelegd, waaruit veel conclusies over de middeleeuwse aanleg konden worden getrokken.Het is te hopen, dat de vrij in de weilanden staande ruïne in deze situatie bewaard zal kunnen worden. Het zou bijzonder jammer zijn als oprukkende bebouwing, zoals op vele plaatsen elders (denk bij voorbeeld aan het kasteel Dever bij Lisse), de ruïne zou kunnen gaan domineren.

Foto: De ruïne van Kasteel Heenvliet in 1926
Ligging
Heenvliet ligt circa acht kilometer ten oosten van Brielle (Den Briel). Via Rotterdam-Zuid is Heenvliet te bereiken via de A15 en de N218 (afslag kort na de Botlektunnel). De kasteelruïne kan van tijd tot tijd, meestal op zaterdag, en op afspraak worden bezichtigd.Ruïne van Heenvliet

Ruïne van Heenvliet
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen. Kasteel Heenvliet of Ravesteyn komt ook voor in de door Ben Hendriks geschreven uitgave Kastelen in Nederland.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Kastelen in Nederland

Kastelen in Nederland
Literatuur
Lees verder over kastelen: meer kasteelinformatie
Kastelen NederlandLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kasteelgeschiedenis

Kastelen: Van motte tot buitenplaats
Nederlandse Kastelen

Dankzij de vele illustraties is de uitgave 'Kastelen in Nederland' ook een kijkspel. Hierdoor krijgt u niet alleen een goede indruk hoe het kasteel in het Nederlandse landschap staat, maar wordt u ook geattendeerd op de uiterlijke bouwkundige bijzonderheden.
Kastelen in Nederland
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.