Kasteel Vaeshartelt
Tekst: Ben Hendriks
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Servaes of Vaes van Mulcken

Foto Ben Hendriks: Vaeshartelt, april 2009
Omstreeks het jaar 1400 was Servaes of Vaes van Mulcken eigenaar van een huis en hof in de buurt van Maastricht. Dit huis heette Hartelt. Met de verkorte naam van deze eigenaar werd het huis dan ook prompt Vaeshartelt genoemd. Die laatste naam heeft het huis vast weten te houden. Via zijn weduwe kwam het huis in het bezit van de familie van Cortenbach.Geschiedenis
Een erfdochter huwde met Philippus van Nassau. Deze Philippus was de tweede zoon van Justinus van Nassau, die een bastaardzoon was van Willem van Oranje. De dochter van Philippus huwde na de dood van haar eerste man voor de tweede maal in 1668 met Johan Gerard van Oostrum. Hij verkocht Vaeshartelt in 1668.Het huis kreeg hierna verscheidene ander eigenaren. In 1739 verbouwde de toenmalige bezitter het huis tot een landhuis, dat nu de oostvleugel vormt van het huidige huis. Een andere eigenaar liet Vaeshartelt verder uitbouwen.
Petrus Regout
In 1841 kwam Vaeshartelt door bemiddeling van de fabrikant Petrus Regout in het bezit van koning Willem II, die er echter zeer zelden kwam. Na diens dood kocht Petrus Regout, de bekende Maastrichtse aardewerkfabrikant Vaeshartelt zelf.Hij was de man, die er voor heeft gezorgd dat het landgoed er grotendeels zo uitziet, als we het nu kunnen aantreffen. Petrus Regout overleed in 1878, maar zijn nazaten bekommerden zich echter nauwelijks om het bezit, waardoor het huis ging vervallen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het landgoed in het bezit van de gemeente Maastricht. Er kwamen achtereenvolgens een jeugdherberg en een vakantieoord in het huis en weer later werden er asielzoekers opgevangen.
Kasteelhotel
In 1993 werd Vaeshartelt weer verkocht aan een stichting. Vaeshartelt werd grootscheeps gerestaureerd, bij welke gelegenheid een nieuwe vleugel aan het huis werd aangebouwd. Ook werd de binnenplaats afgesloten. Sindsdien wordt Vaeshartelt als hotel geëxploiteerd, maar er is op het landgoed ook een opleidingsinstituut gevestigd.De foto toont het huis in de lente van 2009, waarop een deel van het park en het huis zichtbaar zijn. Voor fietsers en wandelaars is dit park overdag toegankelijk. Kasteel Vaeshartelt ligt dicht bij het dorpje Rothem in de gemeente Maastricht.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder over kastelen: meer kasteelinformatie
Nederlandse KastelenKasteel en geschiedenis
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kasteelgeschiedenis

Kastelen: Van motte tot buitenplaats
Nederlandse Kastelen

Dankzij de vele illustraties is de uitgave 'Kastelen in Nederland' ook een kijkspel. Hierdoor krijgt u niet alleen een goede indruk hoe het kasteel in het Nederlandse landschap staat, maar wordt u ook geattendeerd op de uiterlijke bouwkundige bijzonderheden.
Kastelen in Nederland
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.