Dossier Paleis Huis ten Bosch
Renovatie Huis Ten Bosch weer duurder

In deze brief zei Raymond Knops dat er meer geld nodig is doordat de prijzen van bouwproducten, uurlonen en bouwplaatskosten zijn gestegen door de aantrekkende economie. Daarnaast is er drie miljoen extra nodig door bouwkundige tegenvallers. De staat van paleis Huis Ten Bosch is slechter dan eerder gedacht. "Zo moeten daken en gevels geheel hersteld worden in plaats van gedeeltelijk," schreef Knops aan de parlementsleden. De bordestrap moet worden vervangen, want die kan niet gerenoveerd worden. "Verder moet er meer gedaan worden aan asbestsanering en bestrijding van houtrot." Staatssecretaris Raymond Knops laat een extern onderzoek doen naar de sturing en beheersing van dit soort specialistische en bijzondere projecten met een hoge cultuurhistorische waarde, om daar lessen uit te trekken voor toekomstige projecten.
Eerdere berichten over Huis ten Bosch
Renovatie Huis ten Bosch

Renovatie Huis ten Bosch
Nog kaarten Oranjezaal paleis Huis ten Bosch
Op dit moment zijn er nog 5.500 kaarten beschikbaar voor de periode tot half december. De website staat daarvoor nog open. Vanaf maandag 30 november kan iedereen toegangskaarten aanvragen voor de periode van 15 december tot en met 30 december 2015. Dat is dan de laatste gelegenheid. Toen de Oranjezaal begin september open ging voor publiek, waren de rondleidingen steeds snel volgeboekt. Eerst na een paar minuten, daarna binnen één of twee dagen. Wie eerder achter het net viste, kan nu een nieuwe poging wagen. Rondleidingen in de Oranjezaal van paleis Huis ten Bosch zijn nog steeds te boeken via www.bezoekdeoranjezaal.nl. Eind van het jaar sluiten de deuren.Na de jaarwisseling start de renovatie van paleis Huis ten Bosch. Die renovatie zal ongeveer drie jaar duren. Daarna nemen Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en hun kinderen Huis ten Bosch in gebruik als werk- en woonpaleis.
Ruud van Capelleveen, november 2015
Van Eesteren renoveert paleis Huis ten Bosch
Het Rijksvastgoedbedrijf vroeg TBI-onderneming J.P. van Eesteren offertes te maken voor de renovatie van paleis Huis ten Bosch. Eerst voor sloop- en demontagewerk, daarna wellicht ook voor de renovatie zelf.De renovatie van het paleis leent zich niet voor openbare aanbesteding onder verschillende aannemers, zegt het Rijksvastgoedbedrijf. "Details over de beveiliging en over de inrichting als werk- en woonpaleis voor de Koning en zijn gezin kunnen niet in brede kring openbaar zijn. Daarom hebben deskundigen van het Rijksvastgoedbedrijf op basis van beschikbare gegevens en ervaringen gezocht naar de meest geschikte aannemer."
Rijksvastgoedbedrijf is al in gesprek met Van Eesteren over het sloop- en demontagewerk. Hierbij gaat het om het weghalen van oude leidingen, de verwijdering van vloerbedekking, plafonds en sanitair. Rijksvastgoedbedrijf: "Als dat werk naar tevredenheid verloopt, mag de aannemer ook een offerte indienen voor de renovatie zelf. Dan gaat het vooral om de bouwkundige restauratie van het paleis, het aanleggen van nieuwe installaties (elektra, water, klimaat), liften en een keuken. De gunning voor dat werk is over ongeveer een jaar te verwachten."
De renovatie van paleis Huis ten Bosch wordt in één keer gedaan en kost maximaal 59 miljoen euro. Het werk duurt naar verwachting drie jaar.
Ruud van Capelleveen, november 2015
Oranjezaal Huis ten Bosch twee maanden langer open
De Oranjezaal van paleis Huis ten Bosch in Den Haag blijft tot en met 30 december 2015 te bezichtigen. Door deze verlenging kunnen nog eens 23.000 mensen een rondleiding in de zaal krijgen. Dat heeft minister Blok van Wonen en Rijksdienst besloten gezien de enorme belangstelling voor de Oranjezaal. Aanvankelijk zouden de rondleidingen na 1 november stoppen. Gratis kaarten zijn alleen te reserveren via de website bezoekdeoranjezaal.nl. Steeds zijn kaarten voor een periode van twee weken te boeken. Op de website staan alle regels over het reserveren van kaarten en over het bezoeken van de Oranjezaal.Sinds 7 september verzorgt het Rijksvastgoedbedrijf elke dag rondleidingen in de Oranjezaal. Op maandagmiddagen tien groepen van ongeveer twintig mensen, op dinsdag t/m zondag 22 groepen per dag. Om te voorkomen dat er lege plaatsen over blijven doordat mensen met een kaart toch niet komen, geeft het Rijksvastgoedbedrijf meer kaarten uit dan er plaatsen zijn. Daardoor worden alle plaatsen benut; soms zijn de groepen zelfs iets groter dan twintig personen.
De Oranjezaal in paleis Huis ten Bosch is een uniek ensemble van schilderingen uit de Gouden Eeuw. In opdracht van Amalia van Solms werkten in de jaren 1648-1652 onder regie van de architect-schilder Jacob van Campen twaalf kunstenaars aan tientallen doeken, panelen en gewelfschilderingen. Het geheel vormt een eerbetoon aan haar kort daarvoor overleden echtgenoot, stadhouder Prins Frederik Hendrik.
De tijdelijke openstelling van de Oranjezaal is mogelijk doordat paleis Huis ten Bosch nu niet in gebruik is; er worden voorbereidingen getroffen voor groot onderhoud en renovatie. De renovatie begint na de jaarwisseling en duurt ongeveer drie jaar. Daarna wordt het gebouw het woon- en werkpaleis voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima en hun kinderen. De Oranjezaal is tussen 1998 en 2001 al gerestaureerd. Daardoor is het nu mogelijk die zaal te bezoeken. De rest van het paleis is niet toegankelijk.
Ruud van Capelleveen, oktober 2015
Openstelling Huis ten Bosch

Foto Rijksvastgoedbedrijf: Slechte leien daken van Huis ten Bosch
Voorafgaand aan de renovatie van paleis Huis ten Bosch gaat de Oranjezaal komend najaar tijdelijk open voor publiek. Geïnteresseerden kunnen na aanmelding kort de Oranjezaal gratis bezichtigen. Nadere informatie over de openstelling volgt in augustus 2015.Op 19 juni 2015 bevestigde premier Mark Rutte de hoge kosten van de renovatie van Huis ten Bosch. Paleis Huis ten Bosch wordt in één keer gerenoveerd. De totale geraamde kosten voor de renovatie bedragen 59 miljoen euro. De renovatie duurt veertig maanden en zal eind 2018 zijn afgerond.

Foto Rijksvastgoedbedrijf: verouderde cv- en klimaatinstallaties van Huis ten Bosch
De Rijksdienst heeft verschillende technische onderzoeken laten verrichten om de bouwkundige toestand van het paleis vast te stellen. Uit deze onderzoeken is namelijk gebleken dat de renovatie van het middendeel en de Haagse vleugel ook binnen tien jaar moet plaatsvinden. Het kabinet heeft gekozen voor renovatie in één keer, omdat dit doelmatiger en goedkoper is, dan de in de Rijksbegroting 2015 voor Wonen en Rijksdienst aangekondigde gefaseerde renovatie. Deze latere renovatie van het middendeel en de Haagse vleugel zou 32 miljoen kosten op basis van het huidige prijspeil, waarmee de meerjarige kosten zouden uitkomen op 73,5 miljoen in totaal.Het is daarom goedkoper om de renovatie direct uit te voeren. Hiermee wordt ongeveer 14 miljoen bespaard.
Ruud van Capelleveen, juni 2015
Budgetoverschrijding restauratie Huis ten Bosch
Volksvertegenwoordigers van verschillende partijen maken zich zorgen over de grote kosten die gemoeid zijn met een restauratie van het Huis ten Bosch, ons vorstelijk woonpaleis in Den Haag. In de media verwoordden zij hun zorgen.In het begin van deze eeuw zijn grote bedragen uitgegeven om de Oranjezaal, het centrale gedeelte van het paleis te restaureren, maar aan de rest van het paleis is in de afgelopen tientallen jaren weinig gedaan aan onderhoud. Het is dus wel begrijpelijk dat er nu het een en ander zou moeten gebeuren.
Om het paleis in gereedheid te brengen als woning voor ons staatshoofd, zou een bedrag van 35 miljoen moeten worden uitgegeven, zo stelde minister Blok in 2014 in zijn begroting. Voor dit wel erg grote bedrag zouden de woonvleugels van het paleis, technische installaties en enkele andere zaken moeten worden opgeknapt. Een verbouwing van de representatieve en andere ruimten zou later onder handen worden genomen.
Omdat het goedkoper zou zijn om alles in één keer af te werken stelt de minister volgens enkele woordvoerders nu voor om nog even zestig miljoen beschikbaar te stellen. Een woordvoerder in de tweede kamer vindt het bedrag van 35 miljoen al belachelijk, maar om er nu nog eens 60 miljoen bij te doen is dubbel belachelijk zo stelde hij.
In de berichten in de verschillende media is het echter niet helemaal duidelijk of het nu gaat om een bedrag van 35 miljoen, dat verhoogd wordt tot 60 miljoen, of dat het gaat om 35 plus 60 miljoen euro. Dit scheelt uiteraard nog al wat. Duidelijkheid zou op prijs gesteld worden. Maar definitieve besluiten moeten nog worden genomen.
Ben Hendriks, juni 2015
Oranjezaal Huis ten Bosch
In de Grote Kerk in Den Haag wordt een replica gemaakt van de Oranjezaal die zich in Huis ten Bosch in 's-Gravenhage bevindt. Enige jaren geleden werd deze zaal schitterend gerestaureerd. Er werd destijds van deze restauratie een film gemaakt, die op de televisie werd vertoond. Omdat deze zaal zich in het woonpaleis van onze koningin bevindt en daarom door maar weinigen kan worden bekeken, is het een goede gedachte een replica te vervaardigen, opdat een ieder dit kunstwerk kan bekijken, zij het niet in origineel.Kort nadat Frederik Hendrik en zijn gemalin, Amalia van Solms, opdracht hadden gegeven voor de bouw van het Huis ten Bosch, overleed Frederik Hendrik in 1647. Amalia van Solms zorgde er voor dat het centrale gedeelte van het paleis, de Oranjezaal een monument werd ter nagedachtenis aan haar man, Frederik Hendrik. Grote kunstenaars hebben destijds aan de Oranjezaal meegewerkt om er iets groots van te maken. Het werd inderdaad een monumentaal onderdeel van het Huis ten Bosch en een hoogtepunt van de Gouden Eeuw. Daarom is het goed dat iedere Nederlander de zaal nu, al is het maar in kopie, kan gaan bekijken. De expositie in de Grote Kerk in Den Haag zal op 25 april 2012 worden geopend.
Ben Hendriks, december 2012
De Oranjezaal in Huis ten Bosch
De Oranjezaal in Huis ten Bosch werd ontworpen door de bouwmeester Jacob van Campen, die hiervoor samenwerkte met Constantijn Huygens. De Oranjezaal is het centrale vertrek van het Huis ten Bosch, het paleis, waar koningin Beatrixx woont. Er werd een aantal befaamde eigentijdse schilders gerekruteerd, die vrijwel alles in de zaal hebben beschilderd. De hele zaal geeft onmiskenbaar een Italiaanse indruk. Wellicht hebben de bouwmeesters hun ervaringen tijdens hun Italiaanse reizen in hun werk vastgelegd.Het Huis ten Bosch werd kort voor 1650 gebouwd op initiatief van Amalia van Solms, de vrouw van prins Frederik Hendrik. Zij wenste een buitenverblijf in de nabijheid van de stad waar ze volgens haar stand kon verblijven. Frederik Hendrik heeft de voltooiing niet meegemaakt. In opdracht van Amalia van Solms werd de Oranjezaal ingericht als een herinnering aan haar man. Zo schilderde Jacob Jordaens het paneel "Frederik Hendrik de Triomfator".
De zaal is nu gerestaureerd. De opknapbeurt nam drie jaar in beslag, maar hij mag dan ook weer gezien worden. Alle panelen zijn uit de zaal verwijderd en na restauratie weer teruggeplaatst.
De zaal mag weer gezien worden, maar het publiek wordt niet toegelaten tot het paleis met de Oranjezaal, want het huis is immers het woonhuis van de Koningin. Daarom worden er door de Rijksgebouwendienst foto's van de zaal tegen kostprijs ter beschikking gesteld. Ook is er een website, waarop de zaal kan worden bewonderd. En ten slotte maakte de Avro een uitgebreide documentaire, die op 9 september 2001 te zien was via Nederland 1. Ongetwijfeld zal deze documentaire te zijner tijd herhaald worden.
Ben Hendriks, augustus 2001
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Dossier Kastelen
Dossier KastelenGeschiedenis Huis ten Bosch
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kasteelgeschiedenis

Kastelen: Van motte tot buitenplaats
Nederlandse Kastelen

Dankzij de vele illustraties is de uitgave 'Kastelen in Nederland' ook een kijkspel. Hierdoor krijgt u niet alleen een goede indruk hoe het kasteel in het Nederlandse landschap staat, maar wordt u ook geattendeerd op de uiterlijke bouwkundige bijzonderheden.
Kastelen in Nederland
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.