André Rouvoet
Tekst: L.A. Dumonde en Ruud van Capelleveen
Auteur van Door de Nederlandse Geschiedenis en Leven in de delta
Auteur van Door de Nederlandse Geschiedenis en Leven in de delta
Vertrek

Rouvoet was vanaf 1994 Kamerlid. In het kabinet-Balkenende IV was hij vicepremier en minister van Jeugd en Gezin, een eenmalige en speciaal voor hem ingestelde ministerspost.
Minister
André Rouvoet werd op 22 februari 2007 beëdigd als minister voor Jeugd en Gezin in het kabinet-Balkenende IV. Deze nieuwe interdepartementale functie ressorteerde onder het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Zijn ministerschap voor Jeugd en Gezin kan geen groot succes genoemd worden. Het ouderschapsverlof en kindregelingen werden verruimd, maar de gemeentelijke centra voor Jeugd en Gezin kwamen zeer moeizaam tot stand. De vorming van de Centra voor Jeugd en Gezin (CJG's) behoorde tot de speerpunt van zijn beleid. In deze centra konden ouders, kinderen en professionals terecht met vragen over de opvoeding. De eerste centra werden in 2008 geopend. In 2012 zou dit resulteren in een landelijk dekkend netwerk.Rouvoet hield zich ook bezig met het Elektronisch Kinddossier Jeugdgezondheidszorg. Met dit systeem zou een landelijke uitwisseling van gegevens op het gebied van de jeugdgezondheidszorg mogelijk gemaakt moeten worden. Ook het kindgebonden budget was een belangrijk aandachtspunt van André Rouvoet. Het kindgebonden budget werd vanaf 1 januari 2009 ingevoerd ter vervanging van de kindertoeslag en enkele andere tijdelijke toeslagregelingen. De vergoedingen werden door de belastingdienst uitbetaald aan de gezinnen die daar aanspraak op konden maken. Ouders ontvingen het kindgebonden budget naast de kinderbijslag. De nieuwe regeling viel zeer gunstig uit voor kinderrijke gezinnen. Deze wetswijziging werd daarom door de achterban van de ChistenUnie zeer gewaardeerd.
Na de val van het kabinet-Balkenende IV, waarbij alle PvdA-leden aftraden, nam Rouvoet het takenpakket over van staatssecretaris van Onderwijs, Sharon Dijksma, waardoor hij zich enige maanden mocht buigen over de problemen in het primaire onderwijs, het speciale onderwijs, de voorschoolse opvang, de arbeidsvoorwaarden van het onderwijspersoneel en enkele andere vraagstukken op het gebied van het onderwijs.
Christelijke politiek geen folklore
"We hebben aangetoond dat christelijke politiek geen folklore is," zei André Rouvoet. Rouvoet was zeventien jaar actief in de Nederlandse politiek. Hij was het langstzittende Kamerlid. André Rouvoet was de tweede lijsttrekker van de ChristenUnie. Deze partij ontstond na een fusie van de kleine gereformeerde partijen RPF en GPV.André Rouvoet viel voor het eerst op toen hij zitting nam in de parlementaire enquêtecommissie-Van Traa, naar de drugsmisdaad in Nederland. De verhoren van deze commissie, naar de avonturen van de 'Sapman', Langedoen, Van Vondel en andere hoofdrolspelers in de later als ongeoorloofde infiltratiemethoden beoordeelde politieacties, werden dagelijks uitgezonden op televisie. Het werk van de door Maarten van Traa voorgezeten commissie leidde tot de Wet Bijzondere Opsporingsbevoegdheden.
In de Tweede Kamer profileerde hij zich als een politicus die wel een groot belang stelde in het woord van God, maar zich niet in alle debatten gedroeg als een zendeling. Hiermee week hij af van zijn voorgangers Leen van Dijke en Meindert Leerling.
Politieke loopbaan
André Rouvoet (Hilversum, 1952) studeerde rechts- en staatsfilosofie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. De oprichter van deze universiteit, protestantse staatsman Abraham Kuyper, was zijn grote voorbeeld. In 1986 behaalde Rouvoet zijn doctoraal. Hij was toen al betrokken bij de Haagse politiek. Hij begon als fractiemedewerker van de Reformatorische Politieke Federatie (RPF) in de Tweede Kamer. André Rouvoet kreeg in augustus 1987 een aanstelling bij het wetenschappelijke bureau van de RPF, de Marnix van St. Aldegonde Stichting. Enkele maanden later volgde een benoeming tot directeur van deze stichting.Rouvoet ontving in 2003 de Thorbeckeprijs, een onderscheiding voor politieke welsprekendheid. Een jaar later werd hij door de parlementaire pers uitgeroepen tot politicus van het jaar. In 2010 werd André Rouvoet Officier in de Orde van Oranje-Nassau.
Na de Tweede Kamerverkiezingen in 1994 werd André Rouvoet namens de RPF in de Tweede Kamer gekozen. Hij kreeg de portefeuilles justitie, Europese zaken, volksgezondheid, welzijn en sport. In 1998 werd hij weer tot RPF-Kamerlid gekozen. In maart 2001 ging de RPF op in de ChristenUnie. In november 2002 stapte Kars Veling op als fractievoorzitter. Rouvoet volgde hem op en fungeerde in 2003 en 2006 als lijsttrekker van de partij.
"De komende vier jaar zit deze jongen namens u in de Tweede Kamer," zei Rouvoet tijdens het partijcongres in Lunteren in april 2010. Hij werd door de vergadering weer aangewezen om de ChirstenUnie als lijsttrekker voor te gaan in de verkiezingsstrijd. Rouvoet zou de vier jaar echter niet volmaken.
Vertrek
Het vertrek van Rouvoet kwam aan de vooravond van een periode van herbezinning. Tijdens de laatste Tweede Kamerverkiezingen verloor de ChristenUnie een zetel. Het waren vooral conservatieve stemmers van de ChristenUnie die de voorkeur gaven aan een andere partij. De PVV en de VVD profiteerden hiervan. Hij werd niet verrast door deze afstraffing. De partijleiding wist van tevoren dat de oogst van de regeringsdeelname negatief zou kunnen uitvallen.Na het verkiezingsverlies ontstond in de ChristenUnie een discussie over de koers en het leiderschap. De partij zou zich te veel naar links hebben geprofileerd, waardoor de partij haar rechtse kiezers van zich vervreemde. De bestuurlijke kwaliteiten van Rouvoet worden zowel binnen als buiten de partij geroemd. In de ChristenUnie heeft men nu echter meer behoefte aan de uitdraging van het evangelische woord. Binnenkort start de discussie over het kritische rapport van de Nunspeetse wethouder Nico Schipper, dat over deze situatie is opgesteld. Rouvoet wil de leden van zijn partij niet voor de voeten lopen. "In deze nieuwe fase voor de partij moet ik als ex-fractievoorzitter niet op de derde rij blijven zitten." André Rouvoet gaat iets anders doen. Wat, dat weet hij nog niet, maar het zal zeker buiten de politiek zijn.
Heilig vuur
André Rouvoet legde op een persconferentie uit dat hij het "heilig vuur" niet meer bezat, om de ChristenUnie in nieuw politiek vaarwater te brengen. "De partij heeft behoefte aan nieuwe mensen." Het werd ook tijd om zelf een "nieuwe balans" in zijn leven te zoeken. André Rouvoet wil meer tijd voor gezin, vrienden, kerk en hobby's.Rouvoet vertrekt formeel op 17 mei 2011 uit de Tweede Kamer. Zijn zetel zal worden ingenomen door Carola Schouten. Arie Slob volgt hem op als voorzitter van de ChristenUnie.
Volgens Arie Slob hoefde André Rouvoet "absoluut niet weg", maar hij zal er toch niet rouwig om zijn. Hij was eerder fractieleider in de periode dat de ChristenUnie meeregeerde in het kabinet-Balkenende, waarin André Rouvoet minister en vicepremier was, en kan zich nu bewijzen door nieuw evangelisch elan in de partij te brengen.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief staan veel tips en wetenswaardigheden over geschiedenis en cultuur waar u echt iets aan heeft. Lees Door de Nederlandse Geschiedenis en Leven in de delta als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederland.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: meer Politiek
PolitiekOverzicht Politiek 2011
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Nederland

Leven in de delta
Nederlandse Kastelen

Nederlandse kastelen
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.