Bernhard: een verborgen geschiedenis

Het beeld dat Annejet van der Zijl in de biografie 'Bernhard: een verborgen geschiedenis' oproept van de Prins der Nederlanden is niet positief. Dit ligt echter niet aan de schrijfster. Het was het gedrag van de prins dat leidde tot schandalen en het was de prins die zijn leven en zijn daden opklopte tot mythische proporties.
Bernhard: een verborgen geschiedenis
Blauw Bloed

Bijna wekelijks besteedt Jeroen Snel in zijn televisieprogramma 'Blauw Bloed' aandacht aan prinses Máxima. De EO-reporter reisde met een cameraman naar menige bijeenkomst waar Máxima werd verwacht. Ook in het buitenland wachtte Jeroen Snel de prinses menigmaal op, want prinses Máxima is de grote ster van zijn royalty-programma 'Blauw Bloed'.
Blauw Bloed: Jeroen Snel belicht Máxima
Er is een kroonprinses geboren

Prinses Amalia werd op 7 december 2003 in het Haagse Bronovo Ziekenhuis geboren. Ter gelegenheid van dit heuglijke feit verscheen bij uitgeverij Strengholt uit Naarden de uitgave ' Er is een kroonprinses geboren' van de royaltyverslaggever Fred J. Lammers. In deze uitgave schonk hij aandacht aan de geboortes van de erfopvolgers van Oranje vanaf koningin Wilhelmina.
Er is een kroonprinses geboren
Het aanzien van Máxima

Van de altijd goed geïnformeerde Fred J. Lammers verscheen in 2007 het boek 'Het aanzien van Máxima'. Het boek verscheen toen prinses Amalia al geboren was en het huwelijk van prinses Máxima en Willem-Alexander al vijf jaar achter ons lag: een mooi moment voor een terugblik. De huwelijksdag wordt een door heel Nederland meebeleefd hoogtepunt.
Het aanzien van Máxima
De Oranjes in de Tweede Wereldoorlog

In mei 1940 werd Nederland door Duitsland bezet. De koninklijke familie bracht zich in veiligheid. Koningin Wilhelmina wilde aanvankelijk niet vertrekken. Generaal Winkelman trok de conclusie dat het wenselijk was dat Hare Majesteit wegging. De generaal kon niet meer voor de verdere ontwikkeling van de toestand instaan.
De Oranjes in de Tweede Wereldoorlog
Prins Bernhard spreekt

Tussen januari 2001 en april 2004 voerden de journalisten Pieter Broertjes en Jan Tromp, beiden werkzaam bij de Volkskrant, negen lange gesprekken met prins Bernhard. De prins-gemaal zou openheid betrachten, zo verzekerde hij Pieter Broertjes en Jan Tromp.
Prins Bernhard spreekt
Veteranendag

Enkele dagen voor zijn hemelvaart in 2004 schreef prins Bernhard een brief naar premier Balkenende met de vraag of het defilé in Wageningen kon worden beëindigd. Bernhard had vernomen dat Defensie het voornemen had om het defilé op vijf mei in Wageningen vanaf 2006 in afgeslankte vorm voort te zetten. 'Het is mijn grote wens dat dit niet zal gebeuren en dat er uitsluitend een veteranendag wordt gevierd op 29 juni,' schreef de prins.
Veteranendag
Troonswisseling

Aan het einde van de achttiende eeuw maakte de Franse bevolking korte metten met de invloed van het koningshuis. De
Franse revolutie ging niet zonder bloedvergieten. Het leven van koning Lodewijk XVI werd bekort. Het hoofd van zijn echtgenote Marie Antoinette werd een jaar later opgevangen in het rieten mandje onder de guillotine.
Troonswisseling
Dodenherdenking 2009

Aan de Dam in Amsterdam zal koningin Beatrix later met gemengde gevoelens terugdenken. Op het bordes van Paleis op de Dam nam zij na de kroning in 1980 de felicitaties van het volk in ontvangst. De dag werd gekenmerkt door onrust en geweld. Tegenover het paleis staat het Nationaal Monument, waar koningin Beatrix elk jaar stilstaat bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.
Dodenherdenking 2009
Anna Paulowna op Soestdijk

Anna Paulowna was de vijfde Oranjevrouw die regelmatig in de zomermaanden op Soestdijk woonde. Zij was de dochter van tsaar Paul van Rusland en de echtgenote van koning Willem II. Thera Coppens vertelt over haar bemoeienis met paleis Soestdijk in Tien vrouwen van Soestdijk.
Anna Paulowna op Soestdijk
Tien vrouwen van Soestdijk

De eerste bekende bewoners van het huis Soestdijk waren de Amsterdamse burgemeester Cornelis de Graeff en zijn vrouw Catharina Hooft. Zij kochten deze hofstede in 1638 en lieten het verbouwen tot een riante buitenplaats.
Tien vrouwen van Soestdijk
De ziel van Bernhard

De meest spraakmakende figuur van het Huis van Oranje in de twintigste eeuw, prins Bernhard, komt regelmatig ter sprake in 'De ziel van Oranje'; een boekje van Coen Verbraak ter gelegenheid van de geschiedenisweek 2013.
De ziel van Bernhard
De ziel van Oranje

In 2013 keek journalist Coen Verbraak in een aantal televisie-uitzendingen in de ziel van ondernemers. Deze serie oogstte veel lof en vanwege dit succes vroeg de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek aan Coen Verbraak om ook eens in de ziel van Oranje te kijken.
Coen Verbraak kijkt in de ziel van Oranje
Het Soestdijk van Juliana en Bernhard

De Oranjevlag op de belvedère ging in 2004 voor altijd omlaag. De laatste bewoner van Soestdijk was gestorven. Bernhard werd volgens zijn laatste wens opgebaard in de grote Stuczaal, de mooiste zaal van Soestdijk. De luiken werden gesloten en de zalen werden ontruimd. Paleis Soestdijk kreeg een nieuwe bestemming.
Het Soestdijk van Juliana en Bernhard
De vrouwen van prins Bernhard

Het huwelijk van Bernhard en Juliana was vooral een verstandshuwelijk. Juliana is altijd verliefd op Bernhard gebleven, maar de prins zocht al snel vertier buiten de paleismuren. Marc van der Linden schreef een boek over de vrouwen waarmee Bernhard lange tijd een relatie onderhield.
De vrouwen van prins Bernhard
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan royalty en koninklijke huizen. Lees
Koninklijke Geschiedenis als u meer wilt weten over de geschiedenis van de belangrijkste koninklijke huizen.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Máxima

Lezers willen altijd weten hoe het leven van Máxima en Willem-Alexander werkelijk is.
De eerste huwelijksjaren werden doorgebracht op De Eikenhorst. Deze woning in Wassenaar wordt goed beveiligd. Slechts enkelen hebben een glimp van het leven achter de hekken kunnen opvangen. Kookt Máxima zelf? Zorgt zij zelf voor haar echtgenoot en kinderen?
Máxima
Lees verder: meer Koninklijk Huis
Koninklijk Huis
Royalty Actueel
Leestip
Koninklijke geschiedenis

In deze bundel is een eerste selectie opgenomen van de artikelen die Ruud van Capelleveen over het
Koninklijk Huis schreef. Voor deze uitgave werden de meeste artikelen herschreven, geactualiseerd en aangevuld. Door deze wijzigingen blijven de artikelen interessant; nu en later.
Koninklijke geschiedenis
Kastelen en paleizen

In deze publicatie in de serie Kastelen in Nederland van Ben Hendriks staan vooral veel kastelen en paleizen die zijn bewoond of eigendom zijn geweest van de koninklijke familie die zijn bewoond of eigendom zijn geweest van de
koninklijke familie, zoals Huis ten Bosch, Soestdijk, Drakensteyn, Noordeinde, Paleis Het Loo, het Oude Loo. Ook deze uitgave van Ben Hendriks staat weer garant voor veel leesplezier.
Kastelen in Nederland
Engelse koningen en koninginnen

Met deze uitgave over het
Britse vorstenhuis komt u veel te weten: niet alleen over het wel en wee van alle Engelse koningen en koninginnen, maar ook over de tijd waarin zij leefden, de machtsstrijd waarin de koningen verwikkeld raakten en de oorlogen die zij voerden. In dit digitale boek staan
alle Britse koningen en koninginnen vanaf Willem de Veroveraar.
Engelse koningen en koninginnen