Willem II en Maria Stuart
Kinderhuwelijk

Anthony van Dyck: Portret van Willem II en Maria Stuart (detail)
Stadhouder Willem II van Oranje Nassau was getrouwd met Maria Henriëtte Stuart. Zoals we op dit portret van Anthony van Dyck uit 1641 kunnen zien ging het om een gearrangeerd kinderhuwelijk. Willem trouwde op 14-jarige leeftijd met de toen negenjarige Maria. Stadhouder Frederik Hendrik van Oranje-Nassau hoopte dat het huwelijk zou resulteren in een koningschap voor zijn zoon. Maria Stuart was immers de oudste dochter van de Engelse koning Karel I. Met dit huwelijk bedankte de Britse vorst zijn Nederlandse geldschieter. Willem II had Karel geholpen tijdens de Engelse Burgeroorlog.Vrede van Münster
Het huwelijk van Willem en Maria vond plaats op 2 mei 1641 in de Royal Chapel van het Whitehall-paleis in Londen. Van huwelijkse daden kon het in de eerste jaren niet komen. Maria was immers nog niet volwassen. In 1642 kwam zij naar ons land. Maria was toen tien jaar oud en werd vergezeld door haar moeder. In 1644 was ze voor de eerste keer in het openbaar te zien. Frederik Hendrik overleed drie jaar later en Willem II volgde hem op als stadhouder.Willem II was de laatste stadhouder tijdens de Tachtigjarige Oorlog. In 1648 werd de Vrede van Münster getekend. De prins kon zich niet meer profileren als legeraanvoerder en richtte zich op de eenwording van de Nederlandse provincies en de vergroting van zijn macht.
Stadhouder
Willem zou van 1647 tot zijn dood in 1650 stadhouder van Holland, Zeeland, Utrecht, Overijssel, Gelderland, Groningen en Drenthe zijn. Hij kwam al snel in conflict met staatsgezinden, die niets zagen in zijn streven om de Republiek der Verenigde Nederlanden om te vormen tot een monarchie. In juli 1650 beraamde hij een staatsgreep. Een aantal Statenleden, waaronder Jacob de Witt, de vader van Johan de Witt, werd opgesloten op Slot Loevestein, de Statengeneraal werd ontbonden en de prins trok met zijn leger naar Amsterdam. Deze aanval mislukte: in het slechte weer verdwaalde zijn leger op de hei bij Hilversum.Korte tijd later kreeg Willem II hevige koorts na een jachtpartij op de Veluwe. Hij bleek aan pokken te lijden. De stadhouder overleed op 24-jarige leeftijd in Den Haag.
Eerste Stadhouderloze Tijdperk
Acht dagen later werd zijn erfgenaam geboren, maar er was voorlopig geen kijk op dat deze prins van Oranje stadhouder kon worden. Willem III kon zijn vader pas opvolgen na het Eerste Stadhouderloze Tijdperk.In het Rampjaar 1672 werd de Republiek door de Fransen en Engelsen aangevallen. Raadpensionaris Johan de Witt kreeg de schuld en werd met zijn broer op gruwelijke wijze vermoord bij de Gevangenpoort in Den Haag. Historisch onderzoek heeft aangetoond dat de prins van Oranje van dit kwaad heeft geweten. Men neemt zelfs aan dat Willem III de opdrachtgever van dit spontane volksoproer was.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan royalty en koninklijke huizen. Lees Koninklijke Geschiedenis als u meer wilt weten over de geschiedenis van de belangrijkste koninklijke huizen.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: meer informatie over royalty
Hoofdpagina RoyaltyLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Koninklijke geschiedenis

Koninklijke geschiedenis
Kastelen en paleizen

Kastelen in Nederland
Engelse koningen en koninginnen

Engelse koningen en koninginnen
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.