Alan Davidson (1924-2003)
Britse diplomaat en voedselhistoricus

Praemium Erasmianum Foundation (CC BY-SA): Alan Davidson tussen koningin Beatrix en prins Bernhard bij de uitreiking van de Erasmusprijs.
De Engelse diplomaat en voedselhistoricus Alan Davidson ontving in november 2003 de Erasmusprijs voor zijn culinaire pionierswerk en unieke bijdrage aan de Europese cultuur. Het belangrijkste werk van Alan Davidson was de Oxford Companion to Food.Diplomaat
Alan Eaton Davidson werd op 30 maart 1924 geboren in Londonderry, Noord-Ierland. Davidson studeerde klassieke talen aan het Queen's College in Oxford. Na de Tweede Wereldoorlog bekleedde hij als diplomaat posten in onder meer Washington, Den Haag en Brussel. Hij beëindigde zijn diplomatieke carrière in 1975 als ambassadeur in Laos.Visgerechten
Bij toeval begon Alan Davidson in Tunesië te schrijven over visgerechten. Zijn vrouw vroeg hem een boek te kopen over de vissoorten, die in Tunesië te koop waren. Dit bleek niet te bestaan en Alan Davidson begon zelf aan een beschrijving. Het in eigen beheer uitgegeven boek viel in de smaak, waarna een officiële uitgave volgde. In 1975 besloot Alan Davidson zijn diplomatieke status in te wisselen voor een loopbaan als schrijver van gerechten.Passie
Zijn passie leverde een aantal fantastische boeken op. Alan Davidson schreef een standaardwerk in de vorm van 'The Oxford companion to food'. Het is een 900 pagina's tellende encyclopedie over de herkomst en bereiding van voedsel. In 1979 richtten Davidson en zijn echtgenote Jane de uitgeverij Prospect Books op om zeldzame kookboeken te herdrukken.Erasmusprijs

Overlijden
Alan Davidson overleed op 2 december 2003 op 79-jarige leeftijd door hartfalen in het Chelsea and Westminster-ziekenhuis in Londen. Hij werd overleefd door zijn echtgenote Jane Macatee en hun drie dochters.PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken wij regelmatig aandacht aan ontdekkingen en wetenschappers. Lees Wetenschap: 150 belangrijke wetenschappers en ontdekkingen om meer te weten te komen over interessante wetenschappers en ontdekkingen.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: meer Wetenschap
Wetenschap en OntdekkingenLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Wetenschap

De auteur legt deze lastige onderwerpen uit in begrijpelijk Nederlands, zodat ook u nu kunt begrijpen waarom deze wetenschappers zo belangrijk zijn en deze uitvindingen zo bruikbaar waren.
Wetenschap
Geschiedenis Nederland

'Door de Nederlandse geschiedenis' is een bundeling van de beste artikelen van Ruud van Capelleveen over de geschiedenis van Nederland.
Door de Nederlandse geschiedenis
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.