Operatie Barbarossa
Invasie van de Sovjetunie door de Duitsers
Foto Bundesarchiv: Het Duitse leger steekt in juli 1941 een beek over in Letland
De invasie van de Sovjetunie door de Duitsers werd het omkeerpunt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Operatie Barbarossa begon op 22 juni 1941. Deze aanval kreeg de codenaam Operatie Barbarossa. De militaire operatie werd vernoemd naar de keizer van het Heilige Roomse Rijk, Frederik Barbarossa. Duitsland bracht een enorme troepenmacht op de been. Het was de grootste militaire operatie uit de geschiedenis. Een snelle inname van het Europese deel van de Sovjet-Unie was het doel van Operatie Barbarossa en dit leek in eerste instantie te lukken. De Duitsers boekten een enorme terreinwinst, maar in oktober liep de aanval vast in de modder: de temperatuur daalde en de wegen veranderden in modderbanen. De aanvoer van munitie en andere goederen viel stil.Verrassing
De belangrijkste reden van Adolf Hitler om de Sovjetunie aan te vallen was de angst, dat Jozef Stalin zijn troepen vroeg of laat opdracht zou geven naar het westen op te rukken. Adolf Hitler zag een aanval als een preventieve actie, die zou slagen door de moderne en grote slagkracht van het Duitse leger en het belangrijke element van verrassing.Het Rode Leger moest door een snelle omtrekkende beweging in het binnenland van Rusland worden omsingeld.
Aanval gecombineerd over land en door de lucht
Uiteraard werd de actie gecombineerd over land en door de lucht uitgevoerd. De Luftwaffe bombardeerde vijf steden en trof 66 vliegvelden, waardoor de complete westelijk gelegen Russische luchtmacht op de grond werd vernietigd.De verwarring binnen het Russische leger was compleet. Door de zuiveringen, waarbij veel leidinggevende militairen waren omgebracht, werd het Rode Leger slecht geleid. Bovendien liet de communicatie veel te wensen over. Het duurde enkele dagen voordat tot mobilisatie werd overgegaan. Stalin sloot zich dagen lang op. Pas op 3 juli richtte hij zich in een toespraak tot het Russische volk.
Aanvankelijk succes
De Duitsers rukten snel op. Hierdoor ontstonden problemen, want de aanvoerlijnen werden reeds snel te lang. In het noorden stopte de aanval voor Leningrad, omdat het besluit over het volgende aanvalsdoel uitbleef.Heinz Guderian, die de aanval in het midden leidde, wilde Moskou innemen, maar werd door Adolf Hitler tegengehouden. De economische centra vond Adolf Hitler belangrijker. De troepenmacht voor Moskou werd opgedeeld. De helft ging naar het noorden en de andere helft naar het zuiden.
Beslissing in Tweede Wereldoorlog
De actie in Zuid-Rusland was succesrijk. Kiev werd bereikt en ongeveer een miljoen Russische soldaten werden gevangen genomen. In het noorden ging het aanmerkelijk slechter. Leningrad was inmiddels in een vesting veranderd en hield stand.Adolf Hitler nam de operationele bevelvoering van de legers aan het oostfront op zich. Hij maakte grote strategische fouten. De veldslagen bij Stalingrad en Leningrad vormden een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog. De mislukking van Operatie Barbarossa luidde de ondergang van het Derde Rijk in.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we regelmatig aandacht aan de beslissende momenten en belangrijkste personen in de Tweede Wereldoorlog. Lees Tweede Wereldoorlog: de Hoofdrolspelers als u meer wilt weten over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: meer Tweede Wereldoorlog
Tweede WereldoorlogDuitsland in WO2
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Tweede Wereldoorlog
'Tweede Wereldoorlog: de hoofdrolspelers' is de 'wie is wie' van deze oorlog. In deze publicatie nam Ruud van Capelleveen de belangrijkste personen op die een rol van betekenis speelden in dit wereldomvattende conflict. U kunt in deze biografiën snel de belangrijkste feiten opzoeken.In 'Tweede Wereldoorlog: de hoofdrolspelers' van Ruud van Capelleveen treft u de biografieën aan van 165 mannen en vrouwen die in deze oorlog een beslissende rol speelden.
Tweede Wereldoorlog: de hoofdrolspelers
Geschiedenis Nederland
In 'Door de Nederlandse geschiedenis' vertelt Ruud van Capelleveen veel over de Nederlandse geschiedenis: over de moordenaar van Willem van Oranje, Balthasar Gerards, over raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt, die met prins Maurits in conflict raakte, over de invloed van koning Lodewijk Napoleon, die door zijn broer Napoleon Bonaparte aangewezen werd om de Franse belangen te dienen als koning over Nederland, over de Slavenhandel van de WIC en andere belangrijke episodes uit onze vaderlandse geschiedenis.'Door de Nederlandse geschiedenis' is een bundeling van de beste artikelen van Ruud van Capelleveen over de geschiedenis van Nederland.
Door de Nederlandse geschiedenis
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.