Conferentie van Potsdam
Bijeenkomst regeringsleiders

Vrede in Europa
De bijeenkomst in Postdam bij Berlijn vond ruim een maand na de dood van Adolf Hitler en de wapenstilstand plaats. Op 7 mei 1945 tekende generaal Jodl in een school in Reims de onvoorwaardelijke Duitse overgave. Toen Jozef Stalin hiervan hoorde was hij woedend, want bij deze bijeenkomst was Rusland niet vertegenwoordigd terwijl dit land een groot, misschien wel het grootste, aandeel had geleverd aan de Duitse nederlaag. Geen nood: de plechtigheid werd een dag later in Berlijn nog een keer opgevoerd onder leiding van de Russische generaal Georgi Zjoekov. Dit keer gaf veldmaarschalk Wilhelm Keitel zich onvoorwaardelijk over. Duitsland was definitief verslagen.Aan deze gebeurtenis kunnen we zien dat er al spanningen bestonden tussen de overwinnaars, terwijl de oorlog nog niet afgelopen was. Japan moest nog verslagen worden.
Jalta
Jozef Stalin, Winston Churchill en Franklin D. Roosevelt konden in de aanloop naar de conferentie in Potsdam eigenlijk geen bevredigende oplossingen voor de belangrijkste vragen formuleren. Tijdens de Conferentie van Jalta op de Krim was al afgesproken dat de geallieerden alleen genoegen zouden nemen met een onvoorwaardelijk overgave van Duitsland. Ook werd in Jalta al besloten tot een opdeling van Duitsland.De politieke situatie veranderde snel in 1945. Franklin D. Roosevelt overleed in april en werd opgevolgd door Harry S. Truman. Winston Churchill verloor de verkiezingen in Engeland en maakte daardoor het einde van de conferentie in Potsdam niet meer mee. Churchill werd in Slot Cecilienhof vanaf 28 juli vervangen door Clement Attlee.
Besluiten Potsdam
De leiders wisten dat zij Duitsland moesten demilitariseren, denazificeren en democratiseren.Tijdens de conferentie in Slot Cecilienhof in Potsdam werd besloten, dat de Duitse gebieden ten Oosten van de Oder en Neisse aan Polen vervielen. De oorlogsmisdadigers zouden worden veroordeeld in Neurenberg en Duitsland zou worden opgesplitst in vier sectoren: een Russische, Franse, Engelse en Amerikaanse bezettingszone. Er werden afspraken gemaakt over herstelbetalingen door Duitsland in de vorm van Duits eigendom, industriële producten en werkkrachten. Door de Koude Oorlog kon dit plan later niet geheel gerealiseerd worden.
Scheuring
In Potsdam werden ook afspraken gemaakt over de voorwaarden van een Japanse overgave. In augustus 1945 maakte keizer Hirohito, na het afwerpen van atoombommen op de steden Hiroshima en Nagasaki, kenbaar dat zijn land akkoord ging met deze overgavebepalingen.De samenwerking tussen Rusland enerzijds en Groot-Brittannië en de Verenigde Staten van Amerika anderzijds vertoonde in Potsdam de eerste tekenen van scheuring. Uiteindelijk zou deze verwijdering uitmonden in de Koude Oorlog.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we regelmatig aandacht aan de beslissende momenten en belangrijkste personen in de Tweede Wereldoorlog. Lees Tweede Wereldoorlog: de Hoofdrolspelers als u meer wilt weten over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: meer Tweede Wereldoorlog
Tweede WereldoorlogDuitsland in WO2
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Tweede Wereldoorlog

In 'Tweede Wereldoorlog: de hoofdrolspelers' van Ruud van Capelleveen treft u de biografieën aan van 165 mannen en vrouwen die in deze oorlog een beslissende rol speelden.
Tweede Wereldoorlog: de hoofdrolspelers
Geschiedenis Nederland

'Door de Nederlandse geschiedenis' is een bundeling van de beste artikelen van Ruud van Capelleveen over de geschiedenis van Nederland.
Door de Nederlandse geschiedenis
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.