Graftombe Willem van Oranje in Delft
Interieur Nieuwe Kerk op de Markt in Delft

Foto Ruud van Capelleveen: Ingang grafkelder Oranjes met daarachter het praalmonument voor Willem van Oranje
De graftombe van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk in Delft werd ontworpen door Hendrik de Keyser, de architect die ook het stadhuis in Delft ontwierp. De prins van Oranje verbleef aan het einde van zijn leven in Delft. Hij woonde in het voormalige Sint Agathaklooster, waar hij in 1584 werd vermoord.Graf Willem van Oranje

Foto Ruud van Capelleveen: Praalmonument voor Willem van Oranje
Na de Beeldenstorm werd het Sint Agathaklooster overgenomen door de stad Delft. De bewoonsters, een zestigtal nonnen, mochten blijven wonen, maar er mochten geen nieuwe novicen bijkomen en zij moesten een deel van het Sint Agathaklooster vrijmaken.In 1583, nadat hij in Antwerpen was beschoten, nam Willem van Oranje zijn intrek in het vrijgekomen deel. Vanaf die tijd wordt het gebouw de Prinsenhof genoemd.
Grafmonument

Foto Ruud van Capelleveen: Nieuwe Kerk
Willem van Oranje kreeg zijn opleiding aan het hof in Brussel. Landvoogdes Maria van Hongarije zorgde ervoor dat de Duitse Wilhelm een goede opvoeding kreeg. Hij kreeg er zelfs les in Nederlands. Het zal hem goed zijn bevallen in Brussel. Hij liet een aardig optrekje bouwen bij het paleis op de Coudenberg, de locatie, waar tegenwoordig de Koninklijke Bibliotheek te vinden is. Een gewaardeerde Vlaamse lezer attendeerde mij hierop. In dit bouwwerk uit de twintigste eeuw bleef op verzoek van koningin Juliana een fragment van Willems paleis bewaard. Deze 'Nassaukapel' dient nu als expositieruimte.Willem de Zwijger

Foto Ruud van Capelleveen: Willem de Zwijger
Via Brussel en Antwerpen keren we terug naar Delft. We volgen het spoor van Willem van Oranje, de man die zich afzette tegen Filips II. Willem van Oranje in 1564: "Ik kan niet goedkeuren, dat vorsten over het geweten van hun onderdanen willen heersen en hun vrijheid van geloof en godsdienst ontnemen."Willem van Oranje koos de zijde van de opstandige Beeldenstormers. Hij werd zo gevaarlijk voor Filips II, dat hij in de ban werd gedaan: de moordenaar zou rijkelijk worden beloond.
Detail grafmonument

Foto Ruud van Capelleveen: Wikken en wegen
Er werden verschillende aanslagen op het leven van Willem van Oranje beraamd. In maart 1582 werd hij in Antwerpen door de Baskische huursoldaat Jean Jaurequi beschoten. Jaurequi "schoot op de prins toen die samen met Filips van Marnix enkele tapijten aan het bekijken was. De kogel ging dwars door de wang van Willem en het bloed was nauwelijks te stelpen," schreef mijn lezer. Dankzij de goede zorgen van zijn derde vrouw Charlotte de Bourbon overleefde Willem. "De artsen hebben toen Charlotte loden kogels tegen de wonde laten houden en daardoor is de bloeding uiteindelijk gestopt." De vroege dood van Charlotte wordt mede toegeschreven aan deze uitputtende verzorging. De dader werd direct door de lijfwachten gegrepen. Willem schonk hem genade: Jean Jaurequi stierf een voor die tijd zachte dood. Hij werd gewurgd.Beeldengroep op graftombe

Foto Ruud van Capelleveen: Monumentaal grafmonument
Zoals gezegd, woonde Willem van Oranje later in de Prinsenhof in Delft. Hier liep hij op 10 juli 1584 Balthasar Gerards tegen het lijf. Met beiden liep het slecht af.Balthasar Gerards schoot enkele keren op Willem van Oranje. De kogelgaten in de muur bij de trap van de Prinsenhof zouden het gevolg zijn van deze schoten. De prins overleed pas nadat hij de onsterfelijke woorden "Heere Godt weest mijn siele ghenadich, ick ben seer gequetst, Heere Godt weest mijn siele, ende dit arme volck ghenadich" zou hebben gesproken.
De moordenaar vluchtte, maar werd al snel gegrepen. Hoe dat precies afliep leest u in onze biografie over het leven van Balthasar Gerards.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan royalty en koninklijke huizen. Lees Koninklijke Geschiedenis als u meer wilt weten over de geschiedenis van de belangrijkste koninklijke huizen. Graftombe Willem van Oranje komt ook voor in de interessante geschiedenisbundel Koning Eenoog.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Geschiedenis Extra

Met Delft in de Gouden Eeuw, Crisisjaren in Nederland, Drielandenpunt, Limes: de Romeinse grens, Deisme, Lodewijk Napoleon en andere interessante onderwerpen uit de Nederlandse geschiedenis.
Geschiedenis Extra
Lees verder: geschiedenis Zuid-Holland
Zuid-HollandBezienswaardigheden Delft
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Nederland

Leven in de delta
Nederlandse Kastelen

Nederlandse kastelen
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.