Kanunniken en kathedralen

Bij de bouw van sommige kathedralen speelde de bisschop een bepalende rol, maar meestal waren het de kanunniken die zorgden voor de financiering en de begeleiding van de jarenlange bouw van de kerk. Jean Gimpel besteedde in 'De bouw van een kathedraal' een heel hoofdstuk aan de taak en privileges van de kanunnik en het kapittel, dat in de middeleeuwen een hoofdrol speelde bij de bouw van een kathedraal.
Kanunniken en kathedralen
Merovingen

De Franken, die in de vroege middeleeuwen het Nederlandse gebied bewoonden, werden geregeerd door de koningsfamilie van de Merovingen. De Merovingen of Merowingen waren leden van het oudste Frankische koningsgeslacht dat heerste in verschillende gouwen van de Salische Franken. De naam Merovingen is afgeleid van de legendarische stamvader Meroveus (Merowech).
Merovingen
Geloof in de middeleeuwen

De westerse geschiedenis werd in de twaalfde eeuw bepaald door de wijze waarop het godsdienstige idealisme zich op institutioneel niveau ontwikkelde, meende de historicus Donald Matthew. De macht van de adel was groot, maar ook de zeggenschap van de bisschoppen was niet onaanzienlijk. De vorst benoemde doorgaans de bisschoppen. Dit recht was ontstaan in de tijd van Karel de Grote.
Geloof in de middeleeuwen
Kathedraal in de middeleeuwen

Een kathedraal of dom is een kerk waar een bisschop zetelt. Een kathedraal is daarom altijd de belangrijkste kerk van een bisdom. Soms heeft een kathedraal ook de status van basiliek, want binnen de katholieke kerk is een basiliek of basilica een eretitel voor een bijzondere kerk.
Binnen de katholieke kerk onderscheidt men 'basilica maior' en 'basilica minor': ofwel belangrijke en minder belangrijke basilieken.
Kathedraal in de middeleeuwen
Kloosters in de middeleeuwen

Kloosters speelden een bepalende rol in het dagelijkse leven van de bevolking op het platteland. De mensen bezochten het plaatselijke klooster om daar te bidden en hun heiligen te vereren: zij zochten in een klooster hulp en bescherming. Vanaf de vierde eeuw begonnen christenen zich te concentreren in groepsgemeenschappen, waar hun leven geheel in het teken stond van God en een heilig leven. Wie monnik wilde worden en in een klooster wilde treden, moest een drietal beloften afleggen: de gelofte van armoede, de gelofte van absolute gehoorzaamheid aan de abt van het klooster en de gelofte van kuisheid.
Kloosters in de middeleeuwen
Rotterdam in de middeleeuwen

Rond het jaar duizend is er op een eilandje bij de rivier de Rotte sprake van een grote Rotterdamse nederzetting. Hier woonden kooplieden en vissers in een schamel huisje. Op een dam in de Rotte bouwde men de voorloper van de Grote Kerk, die ook wel de Sint-Laurenskerk werd genoemd.
Rotterdam in de middeleeuwen
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief staan veel tips en wetenswaardigheden over geschiedenis en cultuur waar u echt iets aan heeft. Lees
Door de Nederlandse Geschiedenis en
Leven in de delta als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederland.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Leestip
Geschiedenis Nederland
Leven in de delta is een aantrekkelijke geschiedenisbundel en een reis door de tijd en door Nederland. U ziet Nederland door de ogen van een liefhebber van geschiedenis: beleef het verleden van ons land aan de hand van
opzienbarende feiten en
mooie verhalen.
Leven in de delta
Nederlandse Kastelen

Met
'Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats' heeft Ben Hendriks een zeer toegankelijke studie geschreven over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.
Nederlandse kastelen