Groningen in vogelvlucht
Groningen

Ansicht: Groningen in vogelvlucht, begin twintigste eeuw
In de negentiende eeuw was het een hele onderneming om vanuit de Randstad naar Groningen te reizen. De reis ging per koets of met een trekschuit. Later ontsloot het spoorwegnet de noordelijke provincie. Jacob van Lennep en Dirk van Hogendorp maakten in 1823 een rondreis door Nederland.Jacob van Lennep
Van Lennep publiceerde later een verslag van deze reis: Om kwart over negen kwamen wij aan in Groningen, dat zich van verre, door de hoge torens bij uitstek prachtig voordoet. "Uit de schuit stappende, omsingelden ons twintig kleine rekels, die ons onze valiezen afnamen en ze elkander weder ontrukten uit loutere dienstbaarheid." De heren vonden onderdak in herberg de Toelast. "De kastelein gaf ons een kamertje op de derde verdieping, het uitzicht op een binnenplaats hebbende, en waar men zich niet roeren kon. Toen begonnen wij uit de hoogte te spreken en kregen na veel moeite een ander vertrek op dezelfde hoogte, doch vooraan; hier was slechts een bed: mij werd dus eene slaapplaats aangewezen in een verblijf, tot mijn citroentje buiten in dezelfde evenredigheid staande, als het hondenhok tot de groote zaal in het paleis te Amsterdam. Heerlijk was het uitzicht van ons het vertrek over de zoogenaamde breede markt die deze naam wel verdient."Jacob van Lennep was meestal negatief over zijn ontvangst in de provincie.
Herebrug

Ansicht: Groningen, Herebrug, begin twintigste eeuw
Draaibrug over het Verbindingskanaal
In de tijd van Jacob van Lennep zat Groningen nog gevangen in haar omwalling. De vestingwet van 1874 maakte een einde aan de Vesting Groningen. De wallen werden geslecht. Op de plaats van de oude wallen werd het Noorderplantsoen aangelegd en kwam later het Academisch Ziekenhuis.De hier afgebeelde Herebrug is een draaibrug over het Verbindingskanaal. De brug werd gebouwd bij vroegere stadswallen en werd vernoemd naar de Herepoort in de oorspronkelijke stadsverdediging. De Hereweg was van oudsher een van de belangrijkste toegangswegen van de stad. Door het toegenomen verkeer voldeed de draaibrug in de jaren dertig van de twintigste eeuw niet meer, maar de brug werd pas na de Tweede Wereldoorlog, vervangen. Deze brug uit 1953 heeft een vast en een beweegbaar deel. Het is een basculebrug: het brugdek wordt geopend met behulp van een contragewicht.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief staan veel tips en wetenswaardigheden over geschiedenis en cultuur waar u echt iets aan heeft. Lees Door de Nederlandse Geschiedenis en Leven in de delta als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederland.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: geschiedenis Groningen
Geschiedenis GroningenStadhuis Groningen
Loge van Vrijmetselaren
Groninger Museum
Stadsschouwburg Groningen
Station Groningen
Postkantoor Groningen
Museum van Oudheden in Groningen
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Nederland

Leven in de delta
Nederlandse Kastelen

Nederlandse kastelen
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.