Kasteel Aldenghoor
Tekst: Ben Hendriks
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Huis te Haelen

Foto Ruud van Capelleveen: Kasteel Aldenghoor
In Haelen in midden Limburg ligt aan de Kasteellaan het kasteel Aldenghoor, dat ook wel het Huis te Haelen wordt genoemd. Het kasteel Aldenghoor dateert uit het begin van de dertiende eeuw. Het werd toen Ghoor genoemd. Het kasteel werd gesticht door de heren van Ghoor, die verwant waren aan het geslacht Van Horne. Dichtbij Haelen ligt het plaatsje Neer. Toen de heren van Ghoor ook in deze plaats een kasteel stichtten werd het oude kasteel Aldenghoor genoemd. 'Alden' betekent inderdaad 'oude'. Het nieuwe kasteel in Neer werd begrijpelijkerwijs Nyenghoor of Niënghoor (dit is nieuwe ghoor) genoemd. Het woorddeel 'g(h)oor' zou laagland of moerasland kunnen betekenen.Geschiedenis
Het terrein waarop kasteel Aldenghoor is gebouwd is geheel omgracht. Vroeger waren kasteel en voorburcht beide afzonderlijk omgracht, maar sinds de achttiende eeuw is de gracht tussen hoofd- en voorburcht verdwenen. De nu nog bestaande toren van het kasteel Aldenghoor is de enige toren die is overgebleven van de vier torens die het middeleeuwse kasteel sierden. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd aan het kasteel grote schade aangebracht door roversbenden, waarbij de andere drie torens sneuvelden. Nu resten er van kasteel Aldenghoor nog twee vleugels, die haaks op elkaar staan, waarbij de toren in het midden staat. Op de hoeken van de hoofdvleugel zijn nog enkele arkeltorentjes aangebracht. De oostelijke vleugel werd overigens pas gebouwd in de zeventiende eeuw. In het kasteel is nog een zandstenen schouw aanwezig en er is een zaal met betimmeringen in Louis XV-stijl.Het kasteelterrein wordt afgesloten door een poortgebouw met drie gemetselde bogen.
Aldenghoor omstreeks 1740

Afbeelding: Aldenghoor in 1740 met gracht
Heren van Ghoor
De heren van Ghoor bleven tot omstreeks 1500 het kasteel bewonen. Er waren tijden dat ze het als roofridders zo bont maakten, dat ze moesten uitwijken naar de andere zijde van de Maas, maar ze kwamen steeds weer terug.Begin 1500 werden de heren van Ghoor op Aldenghoor opgevolgd door Werner van Palland, die landvoogd was van Gulik. Om die reden verbleef Werner meestal op zijn kasteel in Wassenberg in het nabijgelegen Duitse Rijnland. Werner van Palland had geen nazaten. Om die reden ging Aldenghoor over in de handen van de familie Van Boetzelaar. In het begin van de zeventiende eeuw ging het kasteel opnieuw over in andere handen. In de volgende drie eeuwen was het eigendom van de familie De Keverberg. De laatste baron De Keverberg overleed op 12 december 1903.
Klooster

Foto: Aldenghoor in 1904
Na het overlijden van de baron werd kasteel Aldenghoor omgevormd tot klooster. De zusters Ursulinen kregen het kasteel in eigendom en bleven daar wonen tot de missionarissen van Mill-Hill het kasteel in 1935 overnamen. De paters lieten aan de andere zijde van de gracht een groot kloostergebouw neerzetten dat met een gemetselde gang met het kasteel was verbonden. Het nieuwe gebouw is nu in gebruik als dorpshuis.Bewoners
Na de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel een aantal jaren gebruikt door een antiekhandelaar, maar omstreeks 1976 kwam het kasteel in particuliere handen. Deze bewoners exploiteerden jarenlang een stoeterij van IJslandse paarden. In kasteel Aldenghoor is tegenwoordig een Bed & Breakfast met restaurant gevestigd.Kasteel Aldenghoor staat aan de Kasteellaan in het Midden-Limburgse dorp Haelen.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder over kastelen: meer kasteelinformatie
Kastelen NederlandLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kasteelgeschiedenis

Kastelen: Van motte tot buitenplaats
Nederlandse Kastelen

Dankzij de vele illustraties is de uitgave 'Kastelen in Nederland' ook een kijkspel. Hierdoor krijgt u niet alleen een goede indruk hoe het kasteel in het Nederlandse landschap staat, maar wordt u ook geattendeerd op de uiterlijke bouwkundige bijzonderheden.
Kastelen in Nederland
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.