Dossier Huis Doorn
Extra subsidie voor Huis Doorn

Uit een extra dotatie voor cultuur in het algemeen ontvangt Huis Doorn nu alsnog een aanvullende subsidie van 150.000 euro bovenop de basissubsidie van 205.000 euro. Daarmee zijn de vooruitzichten om Huis Doorn de komende jaren open te houden voor het publiek zeker gesteld.
De ambitieuze plannen van het bestuur kunnen nu worden gerealiseerd. Die plannen bestaan onder meer uit de vestiging van een studie- en documentatiecentrum in het poortgebouw van het kasteel en het realiseren van een uitgebreide herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Met deze laatste activiteit kan het publiek niet alleen duidelijk worden gemaakt wat het belang is van Huis Doorn, maar kan men ook de gevolgen van die Eerste Wereldoorlog beter onder de aandacht brengen.
Ook zal het Rijk de komende jaren investeren in het herstel en de renovatie van de historische tuinen van het grote landgoed. In het 38 hectare grote, in Engelse landschapsstijl aangelegde park rond het kasteel bevindt zich het tentoonstellingspaviljoen, waar de expositie 'Tusschen twee vuren' het verhaal vertelt van het neutrale Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Met de directie zijn ook de 180 vrijwillige medewerkers van Huis Doorn blij. Hun stem is gehoord en hun werk kan worden voortgezet.
Ben Hendriks, oktober 2016
Eerdere berichten over Huis Doorn
Kasteel Huis Doorn in 1905

Achterzijde Kasteel Huis Doorn in 1905
Renovatie kasteelpark Doorn
Het Rijksvastgoedbedrijf start deze zomer met de renovatie van het kasteelpark bij Huis Doorn. Een grondige renovatie van het park is noodzakelijk om dit groene rijksmonument in stand te houden.Het is de bedoeling dat het weer een fraai geheel wordt van lanen, bospercelen, zichtlijnen, open ruimtes en gebouwen. Met deze renovatie krijgt het park ook weer de allure van vroeger terug. Het kappen van oude en het planten van nieuwe bomen is een belangrijk onderdeel van de vernieuwing van het park. Verder komen er nieuwe wandelpaden en worden paden en zichtlijnen teruggebracht.
Op dit moment liggen het park en het bos er verwaarloosd bij. Doordat er aan sommige bosgedeelten al twintig jaar niks is gedaan, staan die op instorten. Andere bomen zijn al tweehonderd jaar oud en aan het eind van hun levensduur. Ook zijn er halverwege vorige eeuw bomen geplant op plekken waar ze niet horen. Deze zetten andere bomen in de schaduw of doorbreken de oorspronkelijke zichtlijnen.
Ruud van Capelleveen, juni 2015
Koper voor Huis Doorn?
Zoals bekend was Huis Doorn in Doorn het privé-bezit van de laatste Duitse keizer. Deze keizer, Wilhelm II, moest zijn land in 1918 verlaten. Hij week uit naar Nederland en werd op kasteel Amerongen ontvangen door graaf Bentinck. In 1920 kocht hij van baron van Heemstra Huis Doorn dat hij tot zijn dood in het begin van de Tweede Wereldoorlog bewoonde. Hij werd ter ruste gelegd in het mausoleum op het terrein van Huis Doorn. Niet alleen voor veel Nederlanders, maar ook voor veel Duitsers is Huis Doorn sindsdien een plaats geweest om van tijd tot tijd te bezoeken. De keizer had ook bepaald dat Huis Doorn een museum moest worden. Veel van de persoonlijke bezittingen van keizer Wilhelm II - hij bracht 59 treinwagons aan spullen mee - werden sinds zijn dood in het kasteeltje ten toon gesteld.De Nederlandse Staat heeft na de Tweede Wereldoorlog Huis Doorn onteigend als zijnde vijandelijk bezit, zoals dat met veel andere, ook particuliere, Duitse bezittingen in die jaren gebeurde.
De Telegraaf wijdt in een artikel van Pieter Klein Beernink, in haar nummer van zaterdag 22 februari 2014, een hele pagina aan Huis Doorn en het Huis Hohenzollern, waarvan de Duitse keizer destijds het hoofd was. Zijn achterachterkleinzoon, Georg Friedrich van Pruissen, die thans hoofd is van het Huis Hohenzollern, heeft in een interview verklaard dat hij zich het voortbestaan van het museum in Huis Doorn zeer aantrekt. Hij denkt dat er mogelijkheden zijn om Huis Doorn weer in zijn bezit te krijgen, vooral omdat de Nederlandse Staat momenteel moeite doet om het Huis Doorn te verkopen.
Een overdracht aan deze nazaat van de laatste Duitse keizer, die als één van zijn titels 'Prins van Oranje' mag voeren, zou een goede oplossing kunnen zijn om Huis Doorn en zijn museum voor het bezoekende publiek tot in een verre toekomst te behouden.
Ben Hendriks, februari 2014
Huis Doorn blijft open
Zeer tevreden kon deze mededeling door Huis Doorn op haar website worden gezet. Mede omdat de Tweede Kamer er achter staat, worden er nu plannen gemaakt voor een nieuw museumgebouw op het landgoed Huis Doorn. Het is de bedoeling dat in dit gebouw de Eerste Wereldoorlog in al haar facetten onder de aandacht van het publiek zal worden gebracht. Huis Doorn zal dus als museum nog veel belangrijker worden.Intussen blijft Huis Doorn, het voormalige woonhuis van de laatste Duitse keizer, open voor het publiek. Er vinden rondleidingen plaats en men kan op het landgoed rondwandelen. Openingstijden: Van 1 november 2013 tot 1 april 2014 is Huis Doorn geopend op: dinsdag, woensdag, zaterdag en zondag van 13.00-17.00 uur. In de zomermaanden kunt u Huis Doorn bezoeken op dinsdag t/m zondag van 13.00-17.00 uur.
Ben Hendriks, november 2013
Eerste Wereldoorlog in Huis Doorn
Het is mogelijk dat het bestuur van de stichting Huis Doorn er in zal slagen om sluiting van het kasteel te voorkomen.Zoals bekend werd de overheidssubsidie bijna gehalveerd. Veel vaste krachten moesten worden ontslagen en er werd een nog groter beroep gedaan op vrijwilligers.
Aanvankelijk zag men desondanks geen mogelijkheden om Huis Doorn open te houden. Jaarlijks trekt het museum 25.000 bezoekers en dat is te weinig met de gehalveerde subsidie.
Men heeft nu plannen ontwikkeld om het kasteelmuseum niet alleen te wijden aan de geschiedenis rondom de voormalige Duitse keizer Wilhelm II, die in 1918 naar Nederland kwam en in 1919 Huis Doorn kocht. Het stichtingsbestuur wil het doel van het museum uitbreiden en het museum wijden aan de Eerste Wereldoorlog. Men verwacht hiermede voldoende bezoekers te kunnen aantrekken om het museum in stand te houden en Huis Doorn open te houden. Men hoopt voor dit doel niet alleen van de Nederlandse regering maar ook van de Duitse regering een eenmalige projectsubsidie te kunnen krijgen om dit doel te kunnen realiseren.
Wellicht is dit inderdaad de oplossing om het kasteel te kunnen redden.
Ben Hendriks, mei 2013
Huis Doorn voorlopig open
Voorlopig blijft het Huis Doorn tot 1 mei 2013 geopend. Wat er daarna zal gebeuren hangt af van de financiering voor de toekomst.Zoals bekend heeft de regering besloten de subsidie voor Museum Huis Doorn te halveren. Het gevolg hiervan is dat het museum de totaalfinanciering niet meer rond kan krijgen. Het museum zal daarom moeten sluiten als er geen andere fondsen gevonden kunnen worden. Zo werd subsidie gevraagd aan de Deutsche Stiftung für Preussische Schlösser und Gärten (stichting voor Pruisische kastelen en tuinen), maar deze stelt zich - misschien wel terecht - op het standpunt dat zij de niet de rekening wil betalen voor iets waar Nederland geen geld voor over heeft.
Intussen heeft de stichting Huis Doorn al een aantal vaste medewerkers moeten ontslaan. De Stichting kan nu nog alleen het werk doen met de hulp van vele vrijwilligers.
Het is te hopen dat het Museum Huis Doorn een oplossing voor de financiering weet te vinden, want ten slotte maakt ook Huis Doorn deel uit van Nederlandse geschiedenis, niet alleen omdat Nederland aan de Duitse keizer asiel heeft verleend, maar vooral ook omdat Huis Doorn tot het oude Nederlandse kastelenbezit behoort.
Ben Hendriks, april 2013
Inbraak in Huis Doorn
Naast alle onzekerheid over het voortbestaan van Huis Doorn werd dit kasteel in december 2012 ook nog geplaagd door een brutale inbraak. Bij deze inbraak namen de inbrekers ongeveer twintig zilveren voorwerpen mee, die ooit eigendom waren van de Duitse keizer. Hoewel de voorwerpen zeer bekend zijn en verhandeling dus erg moeilijk zal zijn, moet maar worden afgewacht of de voorwerpen nog ooit terug zullen keren.Onlangs ging de Tweede Kamer akkoord met een halvering van de tot nu toe aan Huis Doorn verstrekte subsidie. Deze subsidie zal echter, naar veracht wordt, niet voldoende zijn om Huis Doorn in stand te houden. Als er uit Duitsland geen reddende hand wordt toegestoken, zal sluiting van Huis Doorn onvermijdelijk zijn. Het zou bijzonder jammer zijn als de herinneringen rond de vlucht van de laatste Duitse keizer naar Nederland, uit de herinnering zou gaan verdwijnen.
Ben Hendriks, december 2012
Sluiting Huis Doorn dreigt
Het ziet er naar uit dat Huis Doorn zal moeten sluiten.Huis Doorn is vele jaren de behuizing geweest van de laatste Duitse keizer Willem II, die in 1918 naar Nederland vluchtte en na enkele jaren verblijf in Amerongen Huis Doorn kocht. Tot zijn dood woonde hij hier.
Na de Tweede Wereldoorlog werd Huis Doorn met de complete inventaris, door de Nederlandse staat als vijandelijk vermogen aangemerkt en in beslag genomen. Het Nederlands Beheers Instituut, dat de Duitse vermogens beheerde was vanaf dat moment de beheerder van het Huis namens de Staat. In 1956 werd het huis in gebruik gegeven aan de Stichting tot Beheer van Huis Doorn, die het sindsdien als museum heeft geëxploiteerd.
Het Rijk is thans niet meer bereid om de tot toe ter beschikking gestelde subsidies geheel te betalen. Het is daarom vrijwel zeker dat Huis Doorn gesloten zal moeten worden. De Stichting zoekt nog naar mogelijkheden om de sluiting te voorkomen.
Ben Hendriks, november 2012
Wilhelm II in Huis Doorn
Toen de Eerste Wereldoorlog voor Duitsland verloren leek, trad de Duitse keizer Wilhelm II af. Hij kreeg asiel in Nederland. Tot zijn dood in 1941 woonde hij in Huis Doorn. Hoe kon het zover komen dat de Duitse keizer naar Nederland moest vluchten?Wilhelm II in Huis Doorn
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Dossier Kastelen
Dossier KastelenGeschiedenis Huis Doorn
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kasteelgeschiedenis

Kastelen: Van motte tot buitenplaats
Nederlandse Kastelen

Dankzij de vele illustraties is de uitgave 'Kastelen in Nederland' ook een kijkspel. Hierdoor krijgt u niet alleen een goede indruk hoe het kasteel in het Nederlandse landschap staat, maar wordt u ook geattendeerd op de uiterlijke bouwkundige bijzonderheden.
Kastelen in Nederland
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.